Az év divatja: 1852

 Divattudósítás részletek az angol The Ladies' CompanionLe Moniteur de la Mode és a London and Paris Ladies' Magazine Of Fashion női divatlapokból. Divatképek eezekből és különféle külföldi magazinokból mellékelve.

Rövid áttekintés az év divatjáról

-Ruha forma: A korábbi évek közkedvelt redingote (magyarul felruha) alakja háttérbe szorult a basque (magyarul dolmányka) derekak és mellénnyel kiegészített zekék mellett. A ruha dereka lehetett nyakig zárt (montant), vagy valamilyen szélességben és hosszúságban V alakban nyitott, előinggel kipótolva, az íveltebb ún. szív alakú kivágás is kedvelt volt; vagy lehetett elöl teljesen nyitott előingre vagy mellényre, ekkor legtöbbször valamilyen díszes szélesebb szalagpánttal volt több vízszintes sorban átfogva, á la Louis Quinze modorban (nálunk ezt inkább dobfüzetnek hívták). A basque derekaknál a csípő lebeny keskenyebben vagy szélesebben hullott alá, mehetett megszakítás nélkül körbe, de divatos volt bevagdalni is. Könnyebb nyári ruhaszöveteknél az elöl ráncba húzott derekak voltak jellemzőbbek, ezek mindig széles selyem övszalaggal leszorítva és elöl hosszú lobogó végekkel hagyva. Estélyi és báli ruháknál a mélyen kivágott derekat a berthe (magyarul vállazó) ékíti vagy széles csipke volántból, vagy pedig a kebleken redőkbe szedett szövetből. Emellett a görögös fazin is divatos volt, ebben az esetben a derék alja kerek és nem csúcsos, a felsőszövet a derék alsó középpontjától a vállak felé szétterülő, öblös ráncokba hajtott és lazán hozzáfércelt a béléshez. Az ilyen ruhák névadójuk szerint többnyire könnyű fehér szövetből voltak, arany, ezüst vagy vörös szalagdísszel szegélyezve. Az ujjaik rövidek és szűkek, gyakran teljesen fedettek a széles vállazóval. A derekak alja hosszú, keskeny csúccsal szabott, a csípőknél kereken szabva, hátul vagy egyenesen, vagy pedig hátul is egy csúccsal. A nappali ruha ujjak továbbra is a divatos pagoda alakúak (ujjlyuktól egyenletesen a végéig bővülő), csipke fodorral a szélénél vagy dudoros alsóujjal kiegészítve. Lehetett teljesen körbemenő az alsó szegélye, de fel is vághatták, a különféle felvágások különféle elnevezésekkel. A szoknya folyvást a divatos harang alakú, földig érő és hátul kissé elterülve a földön, díszesebb ruháknál uszályos. A legfelkapottabb dísz továbbra is a több sornyi fodor. Az egyszerűbb ruhák aljai simák, díszítetlenek, csak a szép szövet érvényesül. Ezek mellett még mindig divatos a /\ alakban felhelyezett díszítési modor is. Felcsípett tunikát (rövidebb felsőszoknyát) csak az estélyi vagy báli ruhákhoz alkalmaztak. Kedvelt díszítések még: paszományok, rojtok és bojtok, hímzések, csipkék, keskenyebb vagy szélesebb bársonypántok, vagy mintás szatén szalagok, szalagból elrendezett csokrok, hurkok, boglárok, stb. báli ruhákon dús virág bukéták és szalagcsokrok.
-Szövet és minta: az évszakok igényeinek megfelelően továbbra is télen a kasmír, bársony, posztók, különféle szőrszövetek (pl. gyapjú puplin, merinó, gyapjú muszlin, stb.) és a selyemmel kevert, nehezebb gyapjú szövetek divatoztak. Nyáron a légies pamut fátyolszövetek mellett (mint pl. tarlatan és organdi) a szokásos muszlin fajták (pl. sima muszlin, indiai muszlin, selyem muszlin, jaconet, cambric, stb.), pikék, foulard félék (könnyű, de erős nyári selyemszövet) mellett a selyem és pamut vagy gyapjúval kevert szövetek is divatoztak, különösen a barége. Átmeneti időben és a díszesebb ruhákhoz selymeket vettek, mint a taft és a szatén, atlasz, moire, stb. estélyi ruhákhoz a fiatal hölgyek a fátyolszövetek közül választhattak, selyemtüll, krepp, selyem tarlatan vagy organdi közül, asszonyok moire, taft, szatén, selyem bársony, selyem muszlin, stb. közül válogathattak.
A minták sokat fejlődtek az ipari forradalom kiteljesedésével. A színjátszó szövetek helyét az árnyalt, ún. arc-en-ciel (szivárványos; ma ombréként ismerjük) színezések vették át, nevezetesen hogy egy színárnyalat a legsötétebből átmegy a legvilágosabba, vagy teljesen fehérbe. Természetesen csak selyemből és a legelegánsabb ruhákhoz. De mindenek felett a szövőipar remekei, az á disposition szövetek uralkodtak mérhetetlen sikerrel. Ezek sajátságosan szövött, hímzett vagy rátett minták voltak, az ábra bármi lehetett, mert az eljárásra utal az elnevezése: azaz, hogy a ruha egyes céljainak megfelelően mintázták, pl. a szoknyát terpesztő széles fodrokhoz a szegélynél szélesen, de a derékra és ujjakra szánt keskenyebbekhez arányosan keskenyebben ugyan azt a mintát beszőve vagy hímezve, applikálva. De készülhetett úgy is, hogy a szövet egyik szegélyétől a másikig fokozatosan kisebbítve a minta méretét, ezt főként a sima szoknyáknál használták ki, hogy a derék felé kisebb mintákat, míg a szegélynél a legnagyobbakat mutatva. Ezt is többnyire selyem alapra kivitelezték, de a könnyű nyári divatszövetekre is, mint pl. barége, grenadine, tarlatan, organdi. Ezen két új roppant divatos eljárás mellett a régiek is megmaradtak, úgy mint a rokokó korból átemelt Chiné (ezen a minta határozatlan körvonalú, színei önmagával és az alap szövetével is összemosott, fátyolos hatású), Pompadour és Watteau elnevezésű virágos minták, skót kockák (tartán) és a nagyobb sávozású pléd minták, de a keskeny egyes sávokból álló kockák is divatosak maradtak, ahogy a különféle szélességű csíkok is. Továbbá: pettyek, elszórt kisebb-nagyobb virág bukéták és egyes ágacskák, ill. csíkok virágsorral vegyítve, és nagyobb kocka minták virág ábrákat közrezárva, stb.
-Színek: divatszínek továbbra is nyáron a fehér és halvány árnyalatok (rózsaszín, kék és zöld elsődlegesen), télen a fekete, barna, mogyoró barna, sötét zöldek és sötét kékek. Igénytelenebb ruhákhoz a szürke minden árnyalata, drapp és fekete. Díszesebb ruhákhoz az olyan feltűnő divatszínek mint pl.: a cseresznye és ribizli piros, pipacs, rubint, smaragdzöld, ibolya és lila, teltebb rózsaszínek és kékek, azúrkék, citrom és narancssárga, stb. Estélyi és báli ruhákhoz fiatal hölgyek fehért, rózsaszínt, kéket, vagy világos zöldet választhattak, asszonyok a ragyogóbb színek közül bármelyiket, és még aranyat, ezüstöt, vagy fényes fekete selymeket is.
-Frizura, kalapok és fejdíszek: a hajfodrozat az előbbi évek tovább fejlesztése: fejtetőn a forma még mindig lapos, középen elválasztott, füleknél kerek alakban elállva és fölfelé fésülve, hullámzó fürtökkel hátra vezetve és hátul tarkó felett, de a fejtetőn nem túlemelkedve kontyba fogva, becsavarva, stb. díszes kontyba tekerve; ezzel a fejnek kerekded alakot kölcsönözve. Fiatal hölgyek esti fejdísze valamilyen virág, asszonyoknak virág drága hajtűkkel, fésűkkel, szalagokkal és tollal elvegyítve. Fejdíszek közül a széles szatén vagy bársony pántok a fejtetőre helyezve a legkedveltebbek, ezek szélei a füleknél díszítve vagy szalagcsokrokkal, lobogó szalagvégekkel, virág csokrokkal, tollal, csipkével, stb. Továbbra is divatos fejdísz a szép csipke főkötő, hátravetve a fejen, lobogó szalagvégekkel vagy a csipkéből vett hosszú lebenyekkel. A kalapok folytatják a kerekded karima formát, alul áll alatt szalaggal megkötve, mivel a tetők felül is kerekek már oda is kerül belül díszítés, nem csak a kissé elállóbb fülekhez, így tökéletes díszes keretbe foglalva az arcot és leválasztva a törzsről. A kalap karima ismét hátrébb húzódik, már oldalról feltárva az arcot, bár még az arcot kissé takaró forma is divatos. A karima és a kalap tetője továbbra is felül egyenletes, vízszintes, tölcsér alakú, hátul az élek gömbölydeden kidolgozva. A tarkót és nyakat oldalt takaró bavolet (függöny fodor) továbbra is fennáll. A kalapot a karima belsejében apró, kisebb vagy közép nagyságú virágokkal, kis bogyós gyümölcsökkel, csipke és fátyolszövet rüssel díszítik, vagy kisebb tollacskákkal. Kívül szintén a díszítés ezekből áll, de nagyobb méretekben, oldalra felhelyezve, felül a kalap még mindig sima. A szépen elrendezett szalagdísz is megmarad.

DIVATKÉPEK

Látogatási vagy vacsora ruha moire antiqueből, keskeny bársony pántokkal díszítve, bársony szalagcsokrokkal a derékon, csipkés alsóujjak és előing, blond csipkés főkötő piros bársony és fehér szatén szalagokkal, fehér tollakkal ékítve. Báli öltözék taftból, ráncba szedett tüll tunikával, Pompadour pántokkal és szalagcsokrokkal díszítve.

Házi vagy látogatási ruha bársony szoknyával és zekével, selyem mellénykével, pléd mintás szatén pántokkal díszítve, keskeny fekete bársony szalaggal befejezve, blond csipkés Matild főkötő kis rózsadísszel. Báli ruha fehér szatén alsóruhával, efelett kettős pettyes tüll felsőruhával, keskeny selyem szalagdísszel és bojtokkal, fejdísz virágokból és szalagból. 

Báli ruha fiatal hölgyeknek rózsaszín crépe lisséből, ibolya bukétákkal díszítve. Társasági ruha idős nőknek Pompadour mintás chiné taftból, fekete blond csipke mantillával és virágdíszes fehér csipke főkötővel kiegészítve. Estélyi ruha fehér taftból alul egy széles csipkével, fehér moire antique tunikával és derékkal, ezek arany zsinórozással ékítve.

Báli ruha taftból, piros bársony pántokkal díszítve, aranyra és pirosra színezett nádfejekkel és fehér tollal ékítve, ugyan ilyen fejdísz. Estélyi ruha fiatal asszonyoknak á disposition moiré antiqueból, csipke ujjas körgallérral.

Társasági ruha Pompadour mintás taftból, a virágok színének megfelelő keskeny rüssel ékítve a derékon és a szoknya fodrainak a tetejénél. Látogatási redingote ruha fekete moire antiqueből, a ruha elöl bársonnyal beszegett rombuszokban kimetszve, barázdázott fehér muszlin alsóruhát feltárva, fehér szatén capote kalap blond csipkével és szatén szalaggal díszítve kívül, belül pedig virágokkal és blond csipkével. 

Sétaruha bársony szpenszer derékkal, hátul fűződik és teljesen sima elöl, az alja körbe fekete csipkével díszített, az ujjak vége vandyk csúcsokban felmetszett, virág mintás tarlatan szoknya, capote kalap kívülről kicsipkézett taft fanchonnal befedve és áll alatt megkötve, belül pedig dudoros tüllből, blond csipkével és rózsákkal. Kocsi ruha porszínű taftból, chatelaine mantillával kiegészítve, rizs-szalma capote kalap kívül blond csipkével és tollal díszítve, belül pedig blond csipkével és tulipánokkal.

Menyasszonyi ruha á disposition taftból bársony minta rátétekkel, tüll fátyol írisz és narancsvirág koszorúval. Elegáns sétaruha arc-en-ciel (színátmenetes) taftból, a fodrok az árnyalt szélből, kicsipkézett szegéllyel díszítik a ruhát, fehér taft capote blond csipkével díszítve kívül, belül kis fehér virágok a blond közé vegyítve. Bérmálási ruha lányoknak fehér muszlinból.

Vacsora ruha redingote alakban taftból, kék moiré szalagcsokor díszítéssel, hajtókákkal, stb., felhasított pagoda ujjak hímes muszlin dudoros alsóujjakkal és hasonló gallérral, blond csipkés szalagdíszes főkötő. Sétaruha bársonycsíkos taftból, Dubarry pardessus fekete taftból széles csipkedísszel, krepp capote taft rüssökkel és szalagokkal díszítve kívül, blond csipke elvegyítve margarétákkal és pipacsokkal belülről. 

Sétaruha Watteau mintás taftból, keskeny fekete bársony pántokkal és széles fekete csipkével díszített taft mantilla, pettyes tüll capote kalap Pompadour mintás szalagdísszel, belül blond rüssökkel és apró virágokkal díszítve. Nyári mulatságokra való díszruha rózsaszín taft alsóruhán gazdagon hímzett svéd muszlin felsőruhával, bársony mintával áttört selyem szalagdísszel a deréknál.

Házi vagy sétaruha redingote alakban fekete taftból, lila moiré díszekkel, hímzett tüll előinggel és blond csipke főkötővel kiegészítve. Sétaruha Narcisse selyemből, kasmír kendő széles fekete csipkedísszel és hímzéssel, rizsszalma capote tüllel, fekete blond csipkével és virágokkal díszítve kívül és belül is. Lányoknak való ruha kockázott taftból és ujjas muszlin canezouval, fekete bársony szalagokkal díszítve.

Délelőtti ruha redingote alakban taftból keskeny fekete csipkével és zsinórozással ékítve, sarkos velencei csipke gallérral kiegészítve és Hortensia fejdísszel keskeny bársony pántokból és jett gyöngykivarrással. Sétaruha rózsaszín taftból ún. farfadet szalag rüss dísszel, basque derék felhasított pagoda ujjakkal, szalmakalap fehér taft dudorokkal és rüssökkel díszítve.

Látogató öltözék hímes muszlinból, rizsszalma kalap taft szalagokkal és rózsákkal díszítve. Díszes háziruha redingote alakban taftból moiré pántokkal és szalagcsokrokkal díszítve, csipke díszes muszlin előinggel kiegészítve és szalagdíszes főkötővel.

Sétaruha kék barégeből, mintás és színjátszó taft szalagokkal díszítve, a fodrok keskeny rojttal beszegve, muszlin alsóujjal és csipkével befejezve, Stuart Mária alakú capote kalap crépe lisséből kívülről dudorozott tüllel és csipkével díszítve, belülről blond csipkével, kis virágokkal és egy kívül felhelyezett tollal ami benyúlik. Fehér muszlin kislány ruha rózsaszín selyemszalaggal díszítve. Kisfiúknak való ruha Nankinból, hímzett nadrággal, alsóujjakkal és csúcsos gallérral, Toszkán szalmakalap fehér kakastollal és pamutszalag dísszel.

Sétaruha grenadineből sötétkék szatén bayadér sávozással, taft mantilla á la vielle ráncolt szalagdísszel és selyem hálórojttal befejezve, rizsszalma kalap blond csipkével és tafttal díszítve, tüll bavolettel, belül pedig kis virágokkal. Háziruha muszlinból, pléd mintás selyem szalagdísszel vállkendő alakban lenyúlva.

Sétaruha taftból, ugyanebből a széles fekete csipkével díszített pardessus is, csipkével díszített muszlin előinggel kiegészítve, crépe lissé capote kalap blonddal és virágokkal ékítve. Lóverseny öltözék taftból á disposition félkoszorúkkal fekete pöttyökből elrendezve, nyitott basque derékkal és pagoda ujjakkal, kiegészítve csipkés tüll előinggel és ugyanebből alsóujjakkal, krepp kalap brüsszeli csipke fátyollal és virágokkal díszítve.

Elegáns háziruha csipkedíszes zöld taftból, "nagymama" ujjakkal, fejdísz rózsaszín selyemszalagból és virágokból. Díszesebb ruhácska fiúknak két éves korig angol szaténból, Toszkán kalap taftból tolldísszel és keskeny szalaghurkokkal a füleknél. Dajkáknak való ruha gesztenyeszínű posztóból, hímes cambric köténnyel és kékes posztó vállkendővel kiegészítve, ugyan ebből a kézelők is.

Nyári mulatságokra való ruha fehér taftból, cikornyásan kicsipkézett fodordísszel az aljon, efelett antik tunika modorban készített mintás selyemmuszlin szoknya és redőzött derékrész, fekete bársony szalagdíszekkel, ugyan ezzel ékített virágos fejdísz. Sétaruha ás disposition mintázott barégeből, rizsszalma kalap belül blond rüssel és kis virágokkal díszítve, kívül a virágok színével megegyező pléd mintás szalaggal díszítve.

Vidéki délelőtti ruha rózsaszín tafton finom muszlinnal, ugyan ebből a talma is, tafttal bélelt muszlin nyári csuklyás kalap. Kisfiúknak való ruha fekete puplinból, fehér zsávolyszövet nadrággal és olasz szalmakalappal. Ruha fiatal leányoknak mintás jaconetből, nankin pardessus kék bársony pántokkal díszítve, rizsszalma kalap kék taft szalaggal, harangvirágokkal és csipkefátyollal a karimára illesztve.

Sétaruha fekete gros d'Écosseből, kék moiré betétekkel keskeny fekete bársony pántokkal sávozva, crépe lissé capote kalap blond csipkével, marabu tollal és belül kis virágokkal is díszítve. Pongyola ruha hongroiseból (gyapjú szerzs szövet ripszes felülettel) bársony sávokkal díszítve, á la vénitienne ujjak, talma körgallér, selyem szalagcsokrokkal díszítve, muszlin alsószoknya hímzéssel és fodrokkal díszítve. 

Sétaruha selyemből, Queen Bertha modorú derék, a ruha szegőkkel és rojtokkal ékes, pagoda ujjak. Kisfiúknak való ruha fekete bársonyból, kék moiré szalagdísszel és fehér moiré mellénnyel, fekete bársonykalap fekete szatén szalagcsokorral és fehér tollal ékítve. Kislányoknak való ruha taftból, hímes muszlin ing és ujjak.

Házi vagy sétaruha redingote alakban, gömb alakú gombokkal ékítve. Látogatási öltözék Napoleon bársonyból, Ambassadress mantillával bársonyból, széles csipkével ékítve, bársony capote kívül tollakkal és szatén szalagokkal díszítve, belül blond csipkével vegyített szalaghurkokkal és egy kis bondorított tollal.

Díszruha bordázott selyemből, fekete csipkével és boglárokkal díszítve, rózsaszín selyem capote kalap blond csipkével és virágokkal díszítve. Menyasszonyi ruha taftból, bársony szőlő rátétekkel, moiré szalagdísszel vállkendő alakban elrendezve, tüll fátyol rózsakoszorúval.

Látogatási öltözék mintázott brocatelleből, fekete bársony Plantegenet köpönyeg szegőkkel és rojttal ékítve, bársony capote kívül tollal és szatén szalaggal díszítve kívül, közepes méretű rózsakoszorúval belül, a karimát a kötszalagig fekete blond csipke környezi. Kislányoknak való ruha puplinból bayadér sávozással, fehér nemezkalap tollal és moiré szalaggal díszítve, a füleknél kis virág bukétákkal. 

Báli öltözék taftból és tüllből, levélfüzérrel és arany gyöngysorokkal ékítve, ugyanezekből a fejdísz is. Sétaruha vert clairből, bársonyos mintázattal és kirojtozott szegélyekkel, Andromache köpönyeg fekete bársonyból, gömb alakú gombdíszekkel, Kuba barna bársonykalap szaténnal és tollal díszítve kívül, belül nagyobb rózsákkal és fekete blond csipkével környezve.

Báli ruhák zöld moire antiqueból és fehér szaténból, borsóvirág füzérrel ékítve, ugyan ebből a fejdísz is. Fehér taftból, dudorozott tüllel és selyem szalagcsokrokkal díszítve.

Báli ruha mioré antiqueből, aranyhímes csipkével díszítve, rojtos és rózsaszín plüss szalagos kasmír báli belépővel kiegészítve, a fejdísz arany babérkoszorú piros bogyókkal. Sétaruha bársonyból redingote alakban, bársony pántokkal díszítve, fekete bársonykalap fekete csipkével és vörös szatén szalaggal és belül fehér blonddal.

Vacsora öltözék fekete moiréból, fekete bársonnyal és keskeny csipkékkel díszítve, fejdísz fekete bársony szalagból és áttört arany taft szalagokból. Jelmezbáli ruhák.

Promenád ruha redingote alakban taftból, sötétebb moiré betétekkel farfadet szalagdíszekkel elválasztva, pagoda ujjak, hímes tüll előing, taft capote blond csipkével és kis virágokkal díszítve. Háziruha kockázott taftból, virágbukétákkal kihímzett muszlin derékkal, fehér taft bélésen mélyen kivágva és rövid ujjakkal.

Lovaglóruha fekete gyapjú kasmírból, zöld moiré pántokkal díszítve, sárga piké mellénnyel, pagoda ujjak, fehér batiszt gallérral és alsóujjakkal kiegészítve, szürke nemezkalap moiré szalagdísszel és dús tollal.

Báliruha fiatal hölgyeknek taftból, keskeny selyem pántokkal hullámosan beszegett tüll felsőszoknyákkal és fodor díszekkel, stb., virágos fejdísszel. Díszruha fiatal asszonyoknak velour epingléből, rózsaszín taft rüssel díszítve, rózsaszín virágmintás, fehér alapú taft betéttel a derékon és szoknyán, arany gombos kék taft szalagpánttal átfogva, fejdísz vörös bársony szalagból és gyöngyös marabu tolldísszel. 

Színházi öltözékek: rózsaszín selyemből XIII. Louis alakú derékkal, Pompadour kivágással gazdag csipke betétekkel, Lavalliére ujjakkal, szalagos fejdísz. Sárga selyemből szív alakú hosszú kivágással, boglárokkal díszítve, csipkés előinggel kiegészítve, pagoda ujjak, csipke főkötő keskeny bársony szalagdísszel. Zöld selyemből keskeny fekete bársony pántokkal díszítve, fehér moiré mellénykével kiegészítve az aragóniai caraco derék, csipke főkötő szalaghurkokkal és lehulló kis gyöngysorokkal díszítve. Kék organdiból fiatal hölgyeknek fekete szatén bayadér pántokkal díszítve, hajtókás nyitott derék csipkés mellbetéttel kiegészítve.

Menyasszonyi ruha selyemből gazdag csipkedísszel, a derék mellénnyel és selyem öbölráncokkal díszítve, tüll fátyol narancsvirág bukétákkal a füleknél. Díszvacsora öltözék fiatal hölgyeknek virágos moiréból, a derék fokozatos szalaghurkokkal ékítve, virágos fejdísz.

Sétaruha fiatal asszonyoknak Scudéry modorban pléd mintás olasz taftból, fehér szatén mellénnyel, zöld crépe lissé capote virágokkal díszítve. Bérmálási ruha fiatal lányoknak nansookból, csúcsos hímzésekkel díszítve. Ruha kisfiúknak gyapjú zekével, piké mellénnyel, szalmakalappal.

Lóverseny öltözék redingote alakban chiné mintás taftból, fekete csipke mantillával, fehér szaténból, tollal és virággal díszítve. Lóverseny ruha olasz taftból, crépe lissé capote kalappal, belül kisebb virágokkal ékítve.

Promenád ruha virágmintás taftból, hímzett muszlin mantilla és rizs-szalma kalap egészíti ki tollal kívül és virággal belül. Fiatal lányoknak való promenád ruha pléd mintás taft aljjal, hímes muszlin cazaweck derékkal, lószőr kalap gazdagon díszítve sárga és fehér csipkével, belül apró virágokkal. Ruha kisfiúknak Nankinból, olasz szalmakalappal.

Elegáns délelőtti háziruha fiatal asszonyoknak sárgás taftból redingote alakban, Lyonnaise alakú csipke főkötő szalagdísszel. Nansook ruha kislányoknak, hímzéssel díszítve, csíkozott selyem grenadine övvel díszítve. Háziruha fiatal hölgyeknek nansookból, hímzéssel díszítve, virágmintás damaszt övszalaggal kiegészítve. Díszes háziruha asszonyoknak bayadér sávozott szürke taftból, nyitott caraco derékkal, hímes indiai muszlin mellénnyel kiegészítve, csipke főkötő selyem szalag díszekkel.

Promenád ruha bayadér csíkozású taftból, echarpe-mantelet egészíti ki zöld selyem puplinból, széles hálórojttal és bársony pántokkal díszítve, olasz szalmakalap sárga taft szalaggal és sárga apró mezei virágokkal ékítve. Promenád ruha XV. Louis modorban pléd mintával sávozott taftból, bajor caraco derék, hímes piké mellénnyel, finom hímzett és hajtásokkal díszített muszlin előinggel kiegészítve, krepp capote palakék szatén szalagdísszel és apró mezei virágokkal.

Vacsora öltözékek: Kék gyapjú krepp ruha fiatal hölgyeknek á la Watteau derékkal, rojttal és szalagcsokrokkal díszítve, gótikus blond csipke főkötő virágdísszel. Zöld selyem ruha fiatal hölgyeknek basque derékkal, hímes piké mellénnyel kiegészítve, angol hímzéses főkötő hosszú végű szalagdísszel. Fehér organdi ruha fiatal lányoknak á la Vestale modorban, pléd mintás selyem szalagdísszel vállkendő alakban felhelyezve, selyem szalag és virágdíszes fejék. Virág mintás taft ruha fiatal asszonyoknak, hímes nansook előinggel kiegészítve, angol hímzéses főkötő kicsipkézett szélű, hosszú végű szalagdísszel.

Estélyi ruha aranyszínű szaténból, bársonyszalagos fejdísz. Glacé selyem kocsikázó öltözék Raphael derékkal, fodros aljjal, pagoda ujjakkal, hímes muszlin előinggel és alsóujjakkal kiegészítve, szalmakalap tolldísszel. Puplin ruha kislányoknak pelerinnel, Leghorn kalap kék szalagdísszel. Vacsora öltözék taftból, vandyk csúcsos és fekete csipkés fodrokkal, virágos fejék. Díszesebb ruha kislányoknak taftból hajtókákkal nyitott derékkal, pántokkal összefogva, kifodrozott szalagdísszel, bársony fejdísz. Délelőtti nyilvános promenád ruha rózsaszín taftból, fehér csipkedísszel, hajtókákkal nyitott derék, csipkés alsóinggel kiegészítve, selyemmel bélelt hímes tüll kalap kívül virággal díszítve.

Redingote alakú promenád ruha csíkos selyemből, szalmakalap marabu tollakkal. Kocsi öltözék gyöngyszürke selyemből, rüssökkel megfejelt csipke fodrokkal, bársony rátétes barna selyem mantilla, tűzdelt zöld selyem béléssel, rózsaszín bélésű krepp kalap. Promenád ruha chiné selyemből nyitott derékkal, csipkével díszített előinggel kiegészítve, rubint színű selyem paletó csipkével szegélyezve, világoszöld tüll kalap virágdísszel. Zöld selyem sétaruha, fekete csipkedísszel, fehér csipkés kalap marabu tollal. Promenád ruha fiatal hölgyeknek taftból, keskeny bársony pántokkal beszegve, basque derék elöl kissé nyitva csipkés fodorral, szalmasárga selyem kalap csipkével és szalagokkal díszítve.

Á disposition mintázott barége sétaruha, a nyitott derék hímes muszlin előinggel kiegészítve, fekete csipkés zöld mantilla, rózsaszín krepp kalap blond csipkével, kívül tollakkal belül virágdísszel. Kislányruha selyem puplinból, cikornyásan feltűzdelt keskeny bársony szalagdísszel, taft paletó paszományozással, szalmasárga selyem kalap rüssel és tolldísszel. Kocsikázó ruha rózsaszín glacé selyemből, szalagdudorokkal díszítve, fekete csipkés zöld kalap. Sétaruha taftból basque derékkal, fehér géz kalap rózsaszín béléssel és virágdísszel. Redingote alakú kocsi öltözék zöld armureből, makkos bársony tölgyfalevél ékítményekkel, lila taft pardessus széles fekete csipkedísszel, szalmakalap csipke fátyollal.

Délelőtti ruha fiatal hölgyeknek bársonnyal díszített puplin aljjal, csipkedíszes bársony zeke fehér zsávolyszövet mellénnyel, szalagdísz a hajon. Vacsora öltözék redingote alakban rózsaszín selyem alsóruhán fehér tarlatannal, kifodrozott díszítéssel, hímes vállkendővel, csipke főkötő szalagokkal ékítve. Kislányoknak való ruha kék puplinból, pántdísszel, keskeny fekete bársony szalaggal beszegve, muszlin alsóinggel és alsóujjakkal kiegészítve. Zöld moiré redingote alakú sétaruha kicsipkézett szélű pántdísszel, keskeny bársony szalaggal középen, csipke kendő egészíti ki, áttört szalmakalap rózsaszín béléssel. Kocsi öltözék pettyes muszlinból, glacé selyem paletó van dyke bársony csúcsokkal és csipkével ékítve, citromsárga kalap fehér csipkével és rózsákkal díszítve.

Zöld moire antique nyilvános promenád ruha csipkedíszekkel, lószőr kalap rózsaszínnel bélelve és csipkével díszítve. Fiatal hölgyeknek való vacsora öltözék hímes organdiból, sárga selyem alsóruhán. Kockázott selyem sétaruha, selyem szalagokkal behúzott muszlin mantilla csipkével szegélyezve, szalmasárga selyem kalap csipkével és virágokkal ékítve. Sétaruha puplinból, hajtókás derékkal, rojttal díszítve, muszlin előinggel és alsóujjakkal kiegészítve, almazöld selyemkalap virágdísszel. Promenád ruha fiatal hölgyeknek mintás grenadineból, sötétkék glacé selyem basque szegőkkel díszítve, szalmakalap fehér béléssel és marabu tolldísszel.

Nyilvános promenád ruha taftból, rózsaszín selyem mantillával, csipkével megfejelt bolyhos rojttal ékítve, tüll kalap kifodrozott szalagdísszel. Kocsi öltözék mintás selyemből, széles fekete csipkedíszes taft basquevel, szalmakalap virágdísszel. Zöld merinó lovaglóruha, tollas nemezkalappal. Pettyes muszlin kislányruha szalmasárga selyem basque derékkal, elöl végig nyitott és pántokkal összefogott, alul a bevagdalt lebenyek bojtokkal díszítettek, fehér muszlin kalap. Taft sétaruha, keskeny fekete bársony szalagdísszel, rózsaszínnel bélelt fehér csipkekalap. Barége sétaruha, kasmír kendővel, dudorozott rózsaszín selyem capote kalap.

Taft estélyi ruha sima fodrokkal felül vandyke csúcsokkal és alul rojttal díszítve. Foulard redingote alakú sétaruha, ráncba rakott szalagdísszel és szalagcsokrokkal, szalmakalap crépe lissével bélelve és apró virágokkal díszítve. Glacé selyem sétaruha basque derékkal, bársony levélzettel díszítve, csipkefátylas kalap árnyalt szalagdísszel. Lila taft kocsikázóruha kötény alakban kihímezve, széles csipkével fedett muszlin mantilla egészíti ki, krepp kalap tolldísszel. Pléd mintás kék taft kocsi öltözék, rózsaszín paletó préselt bársony díszítéssel, capote kalap fehér selyemből és rózsaszín bársony szalagokból, rózsakoszorúval díszítve.

Promenád ruha á disposition barégeból, selyem paletó bársony rátéttel és tollal díszítve, szalmakalap rózsaszín selyemmel és tolldísszel. Vacsora öltözék fiatal hölgyeknek tarlatánból, fehér rüssökkel megfejelt kicsipkézett fodrokkal, csipkedudoros derékkal. Sétaruha szőlőlevél mintás selyem muszlinból, színjátszó selyem mantilla hímzéssel ékítve, szalmakalap zöld selyemmel bélelve. Ruha kislányoknak rózsaszín selyemből, fehér muszlin ráncolt derékkal, kék selyemkalap tüll rüssel díszítve. Taft délelőtti háziruha, csíkos selyem basque derékkal, széles rojttal díszítve, csipke főkötő hosszú végekkel és virágokkal ékítve.

Délelőtti ruha fiatal hölgyeknek mintás muszlin aljjal és kék taft basquevel, fehér zsávolyszövet mellénnyel, ráncolt muszlin előinggel kiegészítve. Kislányruha pléd mintás taftból, ráncba szedett muszlin alsóujjakkal és ingecskével. Barna merinó ruha kisfiúknak. Zöld sétaruha redingote alakban á disposition taftból, szalmakalap csipke rüssel és rózsaszín szalagdísszel. Promenád ruha nagy virágos barégeból, fehér capote kalap csipkével és virágdísszel. Glacé selyem kocsi öltözék, a szoknya sima, a derék csipke brandenburgokkal díszített, fekete csipke kendővel kiegészítve, áttört szalmakalap szalmasárga árnyalt szalaggal ékítve.

Taft promenád ruha ráncba szedett szalagdísszel és hímzéssel, virág és csipkedíszes krepp kalap. Udvari öltözék világoskék szaténból, hosszú uszálya borostyánszínű selyemmel bélelve, szalagcsokrokkal, rubintokkal és gyöngyökkel ékítve, fehér szatén alj brüsszeli csipke fodrokkal, tolldíszes tiara gyöngyökkel, smaragdokkal és rubinttal. Délelőtti ruha fiatal hölgyeknek barégeból, csipkével és szalaghurkokkal díszítve. Vacsora öltözék mintás organdiból, pagoda ujjakkal, csipke főkötő hosszú végekkel, búzával és búzavirággal díszítve. Csipkedíszes barége sétaruha pagoda ujjakkal, szalmakalap tolldísszel.

Promenád ruha zöld grenadineből, hímes muszlin mantelettel kiegészítve, rizsszalma kalap rózsaszín kreppel, virágokkal és tolldísszel. Taft háziruha sujtásokkal kihímezve, muszlin előinggel és alsóujjakkal kiegészítve, csipke főkötő szalagokkal ékítve. Gyerekruha barégeból, fehér muszlin capote kalappal. Fehér muszlin kocsi öltözék rózsaszín selyem mantelettel, zöld selyemkalap csipkedísszel. Őszi taft sétaruha zöld selyem zekével, hímzéssel és széles rojttal díszítve, díszes szalmakalap.

Sétaruha mintás tarlatanból, hímes muszlin mantelettel, Leghorn szalmakalap szalagdísszel. Glacé taft kocsi öltözék basque derékkal, füzéralakú zsinórozással díszítve, krepp kalap csipkével és virágdísszel. Nyilvános promenád öltözék kockázott barégeból, nyitott kék selyem basque, moiréval szegélyezve, ráncolt muszlin előinggel kiegészítve, szalmasárga capote kalap szalagdísszel. Nyilvános promenád ruha fehér organdiból, zöld glacé selyem mantillával, paszományozással és rojttal ékítve, tüll capote kalap virágdísszel. Promenád ruha grenadineből, fekete csipkével fedett pardessussal kiegészítve, tüll kalap kékkel bélelve és tollal díszítve.

Délelőtti ruha tarlatanból, zöld selyem caraco fekete csipkedísszel, rózsaszín krepp kalap krizantémokkal díszítve. Kocsi öltözék taftból zsávolyszövet mellényes basque derékkal, cikornyás zsinórozással díszítve, krepp kalap tollakkal és apró virágokkal díszítve. Mintás barége kocsi ruha, glacé selyem mantilla fekete csipkével és bojtokkal ékítve, csipke kalapdudorozott szalagdísszel. Redingote alakú taft sétaruha fekete csipkedísszel, szürke szalmakalap kockás szalagdísszel. Promenád öltözék pléd mintás grenadineből, bársony rátétes és csipkés glacé selyem köpönyeggel kiegészítve, csipkedíszes rizsszalma capote bársony virágokkal ékítve.

Délelőtti ruha rózsaszín barégeból, pagoda ujjakkal, szalagdíszes főkötővel kiegészítve. Háziruha fiatal hölgyeknek sima taft aljjal, zöld bársony zekével, fekete csipkével beszegve és fehér mellénnyel kiegészítve. Glacé selyem estélyi öltözék széles csipke fodrokkal és ráncba szedett szalaggal ékítve, virágdíszes fejékkel. Glacé selyem esti öltözék kötény alakban kihímezve a szoknyán, széles hálórojttal díszített berthe, szalaghurkos fejdísz. Estélyi ruha tarlatanból, a fodros szoknya kötény alakban elrendezett csipkével díszítve, a végeiknél boglárokkal, összhangzóan a derékon is a díszítés, virágos fejékkel kiegészítve.

Sétaruha taftból, gézzel mintázott szegélyekkel, szalagcsokrokkal díszített basque derék, pagoda ujjak, fehér krepp kalap sárga szalaggal és virágdísszel. Fehér muszlin ruha kislányoknak, kék selyem kalap fehér rüssel díszítve. Taft promenád öltözék tarka bársony pántokkal ékítve, mantillával ugyanebből, zöld selyemkalap virágdísszel. Nyilvános promenád ruha nanakin sárga selyemből, zöld bársonypánttal és hímzett körökkel díszítve, caraco derék, fehér selyemkalap tollal és virágdísszel belül. Kocsi öltözék moiréból, fekete csipke mantillával kiegészítve, rózsaszín selyemkalap fehér csipkével és szalaghengerekkel díszítve.

Redingote alakú promenád selyemruha pléd mintás selyem szalagdísszel, szalmakalap tafttal bélelve és virágdísszel. Elegáns háziruha rózsaszín taftból, rumbusz alakban elrendezett ráncos szalagdísszel, a közepükön makkbojttal ékítve, nyitott basque derék kiegészítve muszlin előinggel, szalaghurkos csipke főkötő. Puplin sétaruha taft mantillával, keskeny bársony szalagokkal beszegve, szalmakalap selyem bodordísszel és levélzettel ékítve az oldalakon. Csíkos selyem sétaruha, keleti mintás barége kendővel kiegészítve, selyem capote kalap szalagdísszel. Kocsi öltözék zöld taftból kicsipkézett szegélyű fodrokkal és szalagcsokrokkal díszítve, kissé nyitott basque derék, rózsaszín selyem és csipkés kalap tolldísszel az oldalakon.

Mintás kasmír sétaruha kék bársony pardessussal, bársonnyal ékítve, félbársony kalap tollakkal. Kocsi öltözék glacé selyemből, préselt bársonnyal ékítve, rizsszalma kalap bársonnyal ékítve. Rubint vörös estélyi ruha szalagcsokrokkal összefogott fehér tüll láncmintával díszítve, csipkével beszegve, ugyan ebből a derék díszítése is, virágkoszorú fejék. Puplin délelőtti ruha fekete csipkével díszítve, csipke főkötő citromsárga kerekített szalagdíszekkel. Acélkék taft sétaruha, kasmír kendővel kiegészítve, bojtokkal és színes rojttal ékítve, rózsaszín selyem capote kalap fekete csipkével és bársony virágokkal ékítve.

Promenád ruha taftból, mantillával csipkével díszítve, borostyánszínű félbársony kalappal, szatén virágokkal ékítve belül. Selyem sétaruha vas-szürke mintás selyem köpönyeg zsinórozással és fekete csipkékkel ékítve, vattázva és bélelve, bársony kalap csipkével és virágokkal. Sétaruha mintás puplinból, fekete bársony pardessus rózsaszín szaténnal bélelve és díszítve, sötétzöld bársonykalap rózsaszín béléssel, színezett tollal ékítve. Kocsi öltözék rubintvörös selyemből, indiai kasmír kendővel kiegészítve, fehér félbársony kalap rózsaszín béléssel, apró virágkoszorúval belül. Sétaruha csíkos selyemből, bársony köpönyeg nyuszt prémmel díszítve, zöld bársonykalap csipkével, szalaggal és színezett tollal ékesítve.

Délelőtti ruha puplinból préselt bársony pántokkal díszítve, nyitott basque derék hímes mellénnyel kiegészítve, bársonyszalagos fejdísz. Pléd mintás taft kocsikázó ruha rubintvörös bársony mantillával kiegészítve, csúcsokkal és fekete csipkével befejezve, zöld bársony capote kalap fekete pöttyös szalagdísszel. Estélyi ruha szaténból, fekete csipkedísszel, ráncolt tüll mellkendővel kiegészítve, apró virágos fejdísz. Szalmasárga glacé selyem esti öltözék fehér csipkével és szalaghurkokkal ékítve, virágos fejék. Pettyes mintás kasmír promenád ruha zöld bársony pardessussal, széles rojttal ékítve, rózsaszín szatén capote tolldísszel.

Kocsi öltözék zöld kasmírból, bársonypánttal díszítve, szatén mantilla bársony vandyke csúcsokkal ékítve, színezett tolldíszes félbársony kalap. Csíkos selyem promenád ruha kasmír köpönyeggel, préselt bársony pántokkal és bojtokkal ékítve, bársony kalap szatén szalagdísszel. Kocsikázó ruha zöld köpönyeggel, fekete csipkével díszítve és tűzdelt rózsaszín szaténnal bélelve, kalap bársonyból és szaténból. Kasmír pelissé kislányoknak hímzéssel és barna bársonnyal díszítve, capote bársonyból és szaténból. Sétaruha kék puplinból, bársony paletó coboly prémmel díszítve, félbársony kalap fehér szaténnal bélelve, színezett tollakkal ékítve.

Vacsora öltözék mintás selyemből, csipke főkötő hosszú végekkel és szalaghurkokkal. Sétaruha skarlátpiros taftból, hímes selyem kendővel kiegészítve, rizsszalma és bársony kalap tolldísszel. Vacsora öltözék rózsaszín félbársonyból, fekete csipkével szegélyezve, csipkés mellénnyel kiegészítve, csipke főkötő hosszú végű szalagdísszel. Kocsikázó ruha selyem puplinból, keskeny bársony szalagokból elrendezett díszítéssel, smaragdzöld pardessus hermelin prémmel, cseresznyepiros kalap bársonyból és szaténból. Csíkos selyem puplin délelőtti ruha, pagoda ujjak muszlin alsóujjakkal kiegészítve.

Divattudósítás részletek a The Ladies' Companionból


Januári számából:
 "A mellény határozottan megállapodott a magasztosabb pártoltatásban; igaz, hogy küszködnie kellett nem is olyan régen; és ezen nem is csodálkozhatunk, mert midőn először megjelent oly férfias hatása volt, mi távol állt az angol hölgyek általános ízlésétől. Mégis, mostanra megfosztva a nem kívánatos kis zsebektől, és nem oly szélesen sem vakítóan elrendezve, mint ezelőtt; a legelegánsabb, előnyös - tán fél-lovaglóruhaszerű - de igen nőies öltözetté állapodott meg. Nyilván különösen jól illik jelen idényhez, nem csak a melegsége miatt, hanem mert a színek és szövetek hozzáértő elrendezésével a téli kosztüm komor hatása így megenyhülhet, és alig pár ruhával is kellemes változékonyságot lehet elérni. Valójában a mellények annyira kényelmesek és megfelelőek, hogy nem csak a délelőtti ruhára szorítkoznak, hanem vidéken gyakran viselik vacsorához is. [...]
 Előállításuk változékonysága mindezáltal majdnem végtelen, sok hölgy két három mellényt is beszerez mindegyik ruhájához. Azok, miket vacsorához viselnek általában igencsak nyitottak, hogy feltárják a csipke fodrozatot vagy előinget. A délelőttiek magasabban zártak, és gyakran fehér pikéből vagy marcellából* készülnek, ami jól összhangzik a tömött muszlin hímzéssel. De bármelyik modort is használják, a lényeg, hogy a mellény jól legyen elkészítve; mert amiben a tökéletességének a kiválósága rejlik, lefokozódhat a közönségest megközelítően.
 A kalapok főként bársonyból vannak, általánosan többször vannak selyemmel, mint szaténnal elvegyítve. Az átlátszó szegély egészen kiment a divatból; és habár a virágokat továbbra is használják az ernyők a belsejében, kint egyáltalán nem teszik fel. Főként tollakat és csipkéket használnak külső ékítésre - és a főkötők még mindig nagyon teltek és szeszélyesek. Az alakjuk kevésbé nyitott, mint előző idényben volt. [...]
 A mantillák nagyok és gazdagok. [...]
 Kasmírt és egyéb szőrszöveteket délelőtt viselnek; majdnem mindig elől végig hímzettek. Ezek azok a ruhák, amikkel a marcella mellény és angol hímzés jól harmonizál. A bársonyok - különösen a férjezett hölgyeknél - igencsak viseltek vacsorához és estélyhez. A sima selymeken mindig fodrok vannak, miket gyakran mintázattal szőnek be vagy hímeznek ki. [...]"

*Marcella: finom fajtájú pamut piké szövet.
*Mantilla: bő szabású, szabadon omló ujjrészekkel szabott, hosszú burkony.

Februári számából:
 "A kényelmes és elegáns mellény megtartja a divatosságát a délelőtti és félruhákhoz. A bársony mantillák szőrcsipkével díszítve (dentelle de laine), a csuklya és bojtok összhangzank; vagy bársony mantillák zsinórral és paszománnyal díszítve igencsak viseltek. A kevésbé drágák finom posztóból vannak, ízlésesen díszítve zsinórral vagy bársonnyal, és általánosan csuklyásak. [...]
 A gazdag selymeket egyetemlegesen viselik a vacsora ruhákhoz, és ezen a télen legyártották a valaha látott legszebb szöveteket. [...]
 Ezen a télen a szalagok is igen gazdagok, és nagyon alkalmazottak selyem ruhák díszítésére, a leírtaknál egyszerűbb minőségűekhez.
 Az estélyi ruhák, különösen mikor könnyed szövetből vannak, továbbra is túldíszítettek mind fodrokkal és tarka ékítményekkel; a Louis Quinze derék* még mindig a kedvenc. [...]
 A hajfodrozatok még mindig teltek az oldalakon és blonddal*, virágokkal, szalaggal és egyéb más anyagokkal vannak megkomponálva. [...]"

*Louis Quinze derék: a derék kivágása szegletes alakú, elöl mellbetéttel, amit ráncba szedett, fodorított, dudorozott, stb. szélesebb szalagpántok díszítenek egyenesen felhelyezve.
*Blond csipke: selyemszálakból vert vagy varrt igen finom, fényes és lágy drága csipke.

Márciusi számából:
 "[...] Határozott újdonság az arc-en-ciel selyem. Ez a "szivárványos" selyem különböző színekben készül, és mi leírnánk két három öltözéket. Egyiken mély fodor van, sötétből világos kékbe átmenő árnyékolással, a mély fodor öt keskenyebbel megtetézve, összhangzóan árnyalva. A szoknya maga, ami kevéske kilátszik belőle, az kék glacé*, világos és sötétkék színjátszó. Észben kell tartani, hogy ezen fodroknak a színjátszó selymekhez hasonló jellegük van, a sötétebb árnyalat mindig alulról indul, és oly ízléses modorban fokozódik mi a selyem nevéül szolgál. Egy másik hasonló modorban, a rózsaszín minden árnyalatát mutatja fehérrel vegyítve, a fodrok fehér selyem rojttal szegve. Egy másik a telt kékből árnyalódik a fehérbe. Ezen ruhák derekai magasak és együtt a pagoda ujjakkal* keskeny volántokkal ékesek, összhangzóan árnyalva a szoknyával.
 A fodrokat folyvást viselik a könnyű szövetekhez; a brokátok és moire antiquek gyakran vannak mintákkal széltében beszőve, hogy ezeket kifejezzék. Habár a délelőtti ruhákhoz az elöl végig lemenő ékítések a kedveltek. [...]
 A selyem kötények, vagy ellenkezően vagy pedig összhangzóan a délelőtti ruhával, nem valószínűek, hogy ki esnek a pártolásból. A gazdag fekete selymek, vagy vizezett vagy pedig moire atnique, bársonnyal vagy szőrcsipkével díszítve, vagy pedig selyemmel és üveggyöngyökkel kihímezve általánosan kedveltek, habár a színeseket is viselik. [...]
 Az estélyi ruháknak még mindig a Louis Quinze derekaik vannak. A fiatal hajadon hölgyek fejdísze általában virágokból áll. [...]
 Férjezett hölgyeknek sok új elegáns fejdísz van. [...]
 Mint szabályként mondják a hajfodrozatok igen teltek maradnak az oldalakon, habár onnan lehulló virágok vagy bársony végek lógnak le. A tavaly annyira viselt gyűrűk és hurkok egészen eltűntek, de mind a fekete és fehér indákat igen alkalmazzák. Mind a ruhákhoz és kalapokhoz is a ragyogó színeket részesítik előnyben, a fahéj, barna és kőszín fakó árnyalatai, miket szándékoztak elterjeszteni, kikerültek a figyelemből. Ez nem is csoda; mert kivéve a túl fiataloknak és különösen ragyogó egyéniségeknek, igen előnytelenek. [...]"

* Glacé: pamut és mohair gyapjúszálas kevert szövet. Franciául jelenthet fényes vagy színjátszó szövetet is.
*Pagoda ujj: az ujjlyuktól fokozatosan lefelé bővülő ujj fajta, nem ér le egészen a csuklóig, hanem csak háromnegyedes hosszúságú általában dudoros alsóujjal kiegészítve.

Divattudósítás részletek a Le Moniteur de la Modeból

Áprilisi számából:
 "[...] Minden divatos szalag vagy Chiné*, pléd kockás, vagy árnyalt és alkalmasint bársonnyal és szaténnal csíkozottak. Bizonyos géz szalagoknál divatba szándékoznak hozni arany szálas gazdag ábrákat. Hogy elfogadják és felveszik a sétaruhákhoz? Igencsak kétlem. [...]
 Van egy újféle ujj, mi kivagdalt. Ezen az ujjon keskeny csuklópánt van, éles csúcsokban foglalva miknek csúcsai az ujjba tűnnek el. Természetesen az ujj van így kimetszve. A csúcsok alatt muszlin és csipke dudorok vannak.
 A kivagdalt ujj az újdonság erejével bír, mi hatalmas; de jobban előnyben részesítem, főleg nyárra, a nyitott ujjakat, legyenek vagy kereken, vagy pedig szögletesen felvágva á la Mousquetaire, angol csipke, Valenciennes* vagy pedig brüsszeli* engageantessel*. [...]"

*Chiné: rokokó eredetű mintázási eljárás, csak selyem szövetekre alkalmazva. A minta szélei határozatlanok, összemosódnak, ezzel fátyolos hatást érve el.
*Valenciennes csipke: a francia Valenciennes városban gyártották eredetileg, innen ered az elnevezése is. Hálós alappal vert csipke, a minta nincs keskeny zsinórszállal kiemelve, mint általában a többi csipkénél.
*Brüsszeli csipke: eredetileg Brüsszelben gyártott vert csipke fajta. Először a mintát készítették el, majd utólag az alapot, a verés technikájának megfelelően a minta élethű árnyékolt hatású, ez sincs keskeny szegőzsinórral körülhatárolva, ehelyett laza öltésekkel amiket hálósan felszednek.
*Engageantes: csipkéből, hímzett szövetből vagy nagyon finom vászonból készített csipke fodor, általában a könyökig érő ujj aljához tűzdelve, kiegészítve azt. A Rokokó kori minták után felújított divat volt ekkoriban.

Májusi számából:
 "[...] Az á disposition ruhák, azaz kifejezetten az egyes részekhez készített minták, ezen a nyáron divatosabbak lesznek, mint valaha, ha azon hatalmas mennyiség alapján ítéljük meg, amit gyáraink naponként legyártanak ebből a cikkből. [...]
 A ruhák derekai majdnem ugyan azok, azaz simák, a nyaknál magasak és elöl szív alakban kinyílnak, kevésbé vagy jobban ahogy megközelítik a díszruhát. Úgy híresztelik, hogy a hajtókákat rövidesen elhagyják, és hogy az övszalagos derekak divatja visszatér, de ezek a szóbeszédek még elég határozatlanok, semmint hogy biztosra vegyük. Ezalatt a magas derekak többsége még mindig hajtókákkal készül. A szoknyákról, amikor nem kifejezetten ezekhez készített mintásak, akkor általánosan fodrosak, még a nehéz szövetűek is. [...] A keskeny szalagokat és rojtokat még mindig használják az egyszerű ruhák ékítéséhez.
 A mellények, főként fehér pikéből még mindig divatosak lesznek a zeke derekakkal, de mivel ezek túl melegek lennének a nyári hőségben, előingekkel lesznek helyettesítve mellény alakban, hímes vagy ráncolt muszlinból, csipkéből, stb. Úgy gondoljuk, hogy jogosan mondjuk a lebenyes fehér canezoukról*, vékony és tömöttebb szövetekből, kihímzett pántokkal vagy csipkével díszítve, hogy nagyon is viselve lesznek a színes aljakhoz fiatal hölgyek által, mind hajadon és férjezettnél. [...]
 A hosszú rojtos marquise és a közönséges csíkos vagy chiné szélű napernyők mellett ebben az évben egy új fajta napernyő is van, Baroness elnevezésű: méretben úgy félúton van a kettő említett között, és a fogantyú közepén egy illeszték van, úgy mint a marquisenek. Ez a fajta napernyő szerfelett megfelelő; készülhet rojttal vagy anélkül, de úgy véljük, hogy a rojt hozzáadása előnyére szolgál. [...]"

*Canezou: áttetsző szövetből készült, zárt nyakú, ráncba szedett derekú felsőderék, régebben ujjatlan volt, de ekkoriban már ujjal készítették. Főként a kivágott dekoltázsú nyári ruhákhoz használták.

Júniusi számából:
 "[...] Bármit is mondjanak ellenük, divathölgyeink hajlanak a rövid derekú ruhák felpróbálására, azaz nem csúcsosak sem elöl, sem hátul. Nem egészen az a derék alak, mit anyáink viseltek, hanem valami hasonló fajta. Jövő télre az elsőrangú ruhakészítőink komolyan ígérik a rövid derekakat, buggyos ujjakat és testet, és a lapos ráncokba rendezett szoknyákat elöl és a csípőnél is. Ezalatt a legjobb viseletek most:
 Mellbetétes Watteau derekak, keskenyebben ott hol kivájtak közel a vállaknál, mint középütt, ami a Niobe derék sajátságos kecsességét kölcsönzi nekik, rézsút kimetszve semmi ékkel vagy bevéttel a kebleknél és redőkkel a vállakon.
 Keskeny pántba ráncolt kivágott derekak, mindkét oldalán kicsipkézve, szögletes váll-lapokkal.
A kebleknél nyitott derekak, hajtókákkal vagy nélkülük.
 Szívalakban nyitott derekak, a deréknál kereken és csatos övszalaggal.
 Zeke derekak, lekerekítve, mellkendős mellényekkel.
 Az ujjaknak annyi variációjuk van, mint a derekaknak. Néhány kerekded, néhány szögletes; ismét néhány kézelős, mások pedig laposak mind elöl és hátul. És akkor ott vannak a felhasított ujjak is, a Medici ujjak és az Empire ujjak bordás dudorozással.
 A szoknyák még mindig hosszúak, lapos űrráncokkal felvarrva, inkább szélesek mint keskenyek. A fodrok majdnem simák, kiváltképp a külön mintázott ruháknál. A sima selymeknél jóval ráncoltabbak vagy az egy végből szabott ruháknál. [...]"

Júliusi számából:
 "Most foglalkoznom kell a vidéki és fürdőhelyi toiletekkel. Ezen utóbbiak jóval elegánsabbak és pompásabbak, mint a vidékre valók.
 Elválasztottak délelőtti kosztümre a forrás meglátogatásához, séta kosztümre, vacsorához való dísz kosztümre, és a báli kosztümre.
 Utazáshoz a ruhának bizonyos egyszerű fajtájúnak kell lennie, de nem hiányolhatja sem a kellemet sem pedig a sajátosságot. Egy sötét színű foulard* ruha, levél ágakkal és nagy virág bukétákkal, egyike a legalkalmasabbaknak. Ugyanez mondható el a Valencia* és gyapjú puplin ruhákról, vagy sima alapon albán csíkokkal, vagy pedig nagy pléd mintával. [...]
 A lábak bronz bőrcsizmával vannak ellátva, igen lágy, alacsony sarokkal és van dyke csúcsos gomblyukakkal.
 A kesztyű svéd bőr, sötét színű, vagy például vas szürke, gesztenye vagy olajbogyó színű orosz bőr.
Mme Clémancon utazó fűzője, nonchalantenak hívják, nevére az összes módon rászolgáló árucikk. Mivel túlzó rugalmassága és ügyes összeillesztése mi a felsőtest minden mozdulatát megengedi, és a legkisebb nyomás vagy kényelmetlenség nélkül támasztja. [...]
 Általános szabályként a kerekített derekak napról napra teret nyernek; de nem szabad a kerek derekakat összekeverni a rövid derekakkal: mivel az előbbinél a ruhakészítőnek épp az ellenkezőjére kell törekednie, hogy az oldalakat oly hosszúra készítve amennyire csak lehetséges, és csupán elnyomja az elöli csúcsot.
 A zekéket még mindig viselik, de csak lenvászon és csipke mellénykék kísérőjéül. Az alsóujjak mindig bőek és lebegőek; a csuklókat szalag karpánt ékíti, a ruha színével egyezve. [...]
 A csizmák és cipők is jól kiszolgáltak. A cipő jóval alkalmasabb a kocsiba, mint a sétára. A bronz bőrcsizmák, és a finom világos színűek igencsak keresettek a legelegánsabb hölgyek által. Ezeknek a csizmáknak alacsony sarkuk van és zománc gombokkal záródnak a cipő színével megegyezően.
 A napernyők három különböző fajtában készülnek:
A Maintenon ernyő egyenes, és rövid botja vagy fogantyúja van; középméretű és nincs rojtozva.
A Marquise napernyő kicsi, kupola alakú, és a fogantyúja illesztékes. Kocsiban használatos. Gazdagság, szeszélyesség és tarkaság a csúcspontjukra vannak tökéletesítve ezen kis ernyőnél, minek a fogantyúja gyakran művészet. Mindig csipkével megfejelt gazdag rojtozatú, és fehér marcelinevel* vagy selyemmel bélelt.
A Baronne napernyő középút helyezkedik el a Maintenon és Marquise között: kupola alakú, illesztékes a fogantyúja, szintén rojttal szegélyezett és bélelt. Mindenféle öltözékhez alkalmas."

*Foulard: könnyű, lágy selyemszövet, szövése közben a szálakat megcsavarják ezzel tartóssá és erőssé is téve. Főleg nyári ruhákat készítettek belőle, de kiegészítőket is, pl.: kötényt.
*Valencia: pamut és gyapjú kevert szálas szövet, erős, telt, a vetülékszállal csíkozott mintájú, egyenruhákhoz, mellényekhez, libériákhoz is használták. De keverték selyemmel is, ebben az estben könnyű, zsávolyos szövet öltönyökhöz, ruhákhoz.
*Marceline: simán szövött fényes selyemszövet.

Augusztusi számából:
 "[...] Majdnem minden könnyű szövetű ruha, mint a barége*, selyemgéz, grenadine*, muszlin, nyomtatott organdi* vagy tarlatan*, magas és redős derekú, kerekdeden, hosszú és sima oldalrészekkel, mind szálegyenesen szabva. A redők, a derék elejénél levarrva, olyan 6 centiméternyi szélességet foglalnak el. A derékvonal fölött már sehol sincsenek leszorítva, és nyaláb alakban emelkednek fel a vállvarratig. Ott a nyaktól kezdve egy 2-3 centiméternyi üres rész jön, majd a redők körülbelül 2-3 centire a vállvarrattól egy sor láncöltéssel vannak lefogva.
 Ugyan ezen ruháknál, ha a szoknya öt szélességből áll, akkor egy hatodikat fodroknak tesznek rá, így igen fodros és hullámzó lesz.
 Egy igen fontos megjegyezni való ezen utóbbiakról, hogy minden fodros ruha csúcsos elöl arányosan a derék esésével. Például, ha a szoknya csúcsos úgy 10 centivel, akkor a fodrok, ha három van, leereszkednek úgy 3 centivel.
 A könnyű szövetű ruhák aljainál fontos a taft alsószoknya; Mme Laurence két mély, kicsipkézett szegélyű fodorral készíti ezen elegáns alsószoknyákat, és csodálatos támaszok a barége vagy géz szoknyák alá. [...]
 Azon hölgyek, kik alávetik a hajukat a divatnak, rövid göndör és hullámos fürtökben viselik a hajukat, mint az Empire idején. A loknik egész kimentek a divatból."

*Barége: selyem és pamut kevert szálas szövet. Könnyű, áttetsző, tompa fényű. Gyászruhákhoz is szívesen alkalmazták a feketét.
*Grenadine: könnyű, finom szövésű gyapjú kevert szálas szövet vagy selyemmel, vagy pedig pamuttal, kifejezőbb vetületi szállal.
*Organdi: sima, vékony szövésű pamut muszlin fajta, kissé erősebb fogású fátyolszövet.
*Tarlatan: muszlinszerű, de tartósabb fogású pamut fátyolszövet.

Szeptemberi számából:
 "[...] A zsebkendők majd mindig harmonizálnak a ruhával. Ahogy a divat akarja, és bizonyosan nem egy rossz ötlet. Ennek folyamányaként a díszruha zsebkendője tökéletesen különbözik a sétáétól vagy az este használatostól.
 A sétára használt zsebkendőt bon tonnak hívják. Az éjszaka használatosat Morpheus zsebkendőnek hívják. És ott van még a Galatea, a mór, a Pompadour, és végül a birodalmi zsebkendő mindegyik sarkában egy sassal. A fakó hímzés még mindig kedvelt a zsebkendőkön. Az arisztokratikus elegancia csúcsa a cambric zsebkendő, pusztán egy áttört szegéllyel és címer jelekkel. [...]"

Októberi számából:
 "[...] A kalapok alakja határozottan zártabb lesz, ámbár ovális és ízléses. A capote kalapok is ebben a modorban készülnek, ami minden archoz jól áll. A majdnem elfújtan hátravetett kalapok egyes nőknek azt a merész fellépést adták, amitől mások annak vélték őket, mik bizonyosan nem voltak.
 A következő fejdíszek nagyon sikeresek lesznek:
Díszruhához egy blond főkötő szatén szalagfonatokkal, és egy tollbokrétával mi majdnem karima alakban felemelkedik.
 Egyszerűbb toilettekhez egy hármas blond fodrozatból alkotott főkötő, ami alatt bársony hurkok vannak elrendezve, Matild színben, azaz kisded kék.
 Egy fekete csipke főkötő nagy bársony van dyke-okkal, barna leveles kék margaréta csokrokkal.
A margaréták nagyon divatosak a kalapok belsejéhez, szintúgy a hegyi babérvirág, kis meténg és a vadárvácska is, mind bársonyból."

Novemberi számából:
 "A tarka szövetek minden részhez külön mintázattal még mindig divatosak. A szőrszövetek követik a selymeket, azaz ezernyi szeszélyes és elegáns mintával vannak díszítve és szerfelett mutatósak.  Létezik egy gyapjú, ami majdnem a megtévesztésig hasonlít a selyemre, minden fényes árnyalatával és puhaságával; az arany posztóra gondolunk.
 Az arany posztó félig selyem, félig gyapjú. Két árnyalású lombos virágkoszorúkat ábrázol, mik egymással kontrasztosak és egybeolvadnak az alappal, mi a koszorú valamelyik színével összhangzó. [...]
 Még lehetetlen megállapítani, hogy mi lesz a sétaruhák kedvelt szabása. Jelenleg mindenfélék vannak. Soha nem láttunk még nagyobb szabadságot, vagy több szeszélyt, mint jelenleg. Zekék, hajtókás derekak, vagy beráncoltak, vagy V alakban nyitottak; a deréknál kerek derekak övszalaggal, míg mások magasak és zártak napi szinten készülnek az elsőrangú ruhakészítőinknél. [...]
 A krepp levélzet a legkedveltebb; ez az idény fő újdonsága. Az estélyi és báli toilettek főkötőihez használják. [...]
 A paszományozás sokrétű, és fontos szerepet játszik egy hölgy toilettejében. Ruhák és felöltők hálásak lehetnek leggazdagabb és legjobb ékükért. [...]"

Divattudósítás részletek a London And Paris Ladies' Magazine Of Fashionből

Decemberi számából:
 "A szalagokból készített díszítések bőséges használata mindenféle toilettehez kétségkívül arra ösztökélte a gyártóikat, hogy oly változatosságban, gazdagságban és szépségben gyártsák ezeket - arany, ezüst, plüss, bársony mind jelentkezik, hogy még gazdagabbá tegye őket: ruhák és fejdíszek egyenlően ékítettek velük. A csipke is minden változatosságában használatos. Az estélyi ruhák derekainak alakja még mindig a csúcsos, habár nem egypár készül a görögös modorban, egy vagy két bordázattal vagy ránccal középen; és ezek deréknál kerekek, gazdag szalagból hosszú övvel, majdnem olyan számosak, mint a csúcsosak. A nyakláncok végre megjelennek. [...]
 Kedvenc színek a mély vagy királykék, a barnák és szürkék különféle árnyalatai, és a ribizli; [...] a szegélyezett fodrok divatja folytatódik, néhány rojttal, mások félbársony utánzattal, vagy pedig színes szatén sávokból képezett kockákkal. A plédek ismét divatosak, és az új mintájú puplinok is. A posztó ruhák és a kasmír redingotek* sima vagy préselt bársonnyal vannak díszítve, vagy pedig csipkével.   Néhány szoknya egészen elfedett a bársony pántokkal.
 Estélyi ruhákhoz a Watteau derék folytatólagosan divatos, a rövid derekak fenyegetésének ellenére is, a nyitott derék túl csinos semmint hogy könnyen elhagyjuk; a redőzött derekaknak is meg vannak még a hívei: délelőtti viseletre a derekak általánosan lebenyesek és zekék, vagy sima derekak, a szoknya hátul kissé hosszabb és fodros; csipke, bársony, és szalagdíszek alkalmazottak pazarul. [...]
 Most különböző alakú alsóujjakat viselnek, néhány dudorral végződik, mások kihímzett csuklópánttal; másokon ez a pánt egy a kézre leomló fodros csipkével van, és igen alkalmas a pagoda ujjakkal együtt viselve; szalag karkötő a pánt alatt, csokorral és végekkel a kézfej alatt, vagy pedig egy kettős csokor jól  néz ki ezzel a fajtájú ujjal. [...]
 A karmantyúk igen kicsik, és a victorine vagy a kis lapos boa is jóval keskenyebbek, mint a tavalyiak. Coboly, nyuszt, mint mindig, a leghasználatosabbak; hermelin és vöcsök csak a kocsiban való használatra alkalmasak. [...]"

*Redingote: magyarul felruha. Eredetileg lovagló öltözék volt, később átalakult és formájában a férfi ruha szabást vette át, mellkasnál és deréknál testhez simulva, gyakran széles hajtóka gallérokkal díszítve, általában a derék övvel kiemelve és a szoknya bő redőkkel hozzá szabva.

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések