Jelmezkészítés otthon - Krinolinos ruhát mindenkinek!



Többször hallottam olyasféle visszajelzéseket, hogy többen azért nem mertek eljönni, mert nincs megfelelő öltözéketek. Ha alacsony a költségvetés, de a kreativitás magas, illetve időtök is van, szeretnék némi segítséget nyújtani, hogy ezzel is kedvet csináljak nektek a találkozókon való részvételeken.

Legtöbben az 1850-es évek ruháit kedvelitek, a nagy abroncsos időszakot, így ezzel a korral kezdeném, hogyan is tudtok nappali krinolinos ruhákat otthon elkészíteni.

Miért pont nappali?
Elsőként ez áll legközelebb a korhű érzéshez, hiszen nappal senki sem hordott báli ruhát, sokkal hatásosabb lehetsz egy ilyen összeállításban, mint ha felveszel egy leharcolt menyecskeruhát. Könnyebb a tisztítása, és nem lövöd el egyből a legszebb ruhádat:)
Vanda a múltidézős kölcsönzött ruhában


Első fontos dolog az abroncs beszerzése, ezt megtehetitek vaterán, vagy ebay-en is, majd némi tuningolással elérhetitek a korabeli formát.
Kalandosabb módja a beszerzésnek, ha körbejárjuk a környező menyasszonyi ruha szalonokat, és a leharcolt abroncsot potom pénzért megvesszük.

Ez a kicsit méhkas forma a jó
Legtöbbször A vonalúak, de ezen lehet segíteni, ha varrtok egy tüll alsószoknyát, ami némileg kikerekíti a fazonját.
Tipikus fazon, ez mindenképpen igényel alsószoknyát
Ennek elkészítése roppant egyszerű, kb 5 méter tüllt összevarrtok, majd felül be kell ráncolni és egy gumipántra cikk-cakk öltéssel felvarrni. Aki bizonytalanabb, az készíthet textilből egy házat, bele egy zsinór és ahogyan összehúzod, máris kész a szoknya méretedre.

Vigyázz, legtöbbször ezek az alsószoknyák nem bírják el a nehezebb textileket, mint a bársony, így érdemes, könnyű anyagból készíteni a szoknyákat.

A következő lépés maga a szoknya elkészítése. Szerencsés esetben lehet turkálóban találni hosszú, alkalmi szoknyákat, de ha van otthon egy kedves, segítőkész nagyi, akkor egy burda menyasszonyi szoknya szabásmintát felhasználva lehet saját szoknyánk is:)
A lényeg, hogy olyan modellt keressetek, ami felül egy kicsit ráncolt, és nem A vonalú. Jó lehet még a körszoknya is, ha a képen rövid a fazon nem gond, csak hosszabbat kell majd szabni.
Tiroli blúzok kicsit tuningolva, nem is látszik, igaz?:)
Blúzért érdemes átkutatni a nagyi szekrényét hátha van neki népies blúza, ha nincs, vaterán a tiroli blúz, fodros blúz, népi blúz keresőszóvalszavakkal tudtok jó felsőt találni. Az álló vagy kerek galléros, zárt, blúz a jó, hosszú ujjakkal, ha van rajta csipke az csak plusz öröm:) Ha nincs, a röltexben vásárolhattok rá.
Ez egy szép darab.


Banyus által összeállított szett, ez volt az első múltidéző ruhánk
Érdemes még övet készíteni, ami nem más mint egy hosszú olyan 4 centi vastagságú szalag, amit a derekadra kötve karcsúbbá varázsolhatod magad. Aki nem szeretne ezzel bíbelődni a készen kapott szaténszalag is megteszi látványnak.

Ha nincs ehhez kedvünk, egy fekete mellénnyel is feldobhatjuk a szettet.
Középen Moniee szettjét láthatjátok, ő állította össze, vateráról és turiból szerzett kincsekből
Végül, de nem utolsósorban, teljesen zárt cipőt válasszunk, lehetőleg ne hegyesorrút, egyrészt nem illik a ruhához, másrészt beleakad a szoknyába.

Amire érdemes különösen figyelned, az az, hogy ne legyen ujjatlan a blúzod, mert nem hordtak nappal ujj nélküli ruhát, ha mindenképp ilyet szeretnél felvenni, érdemes még egy kiskabátot fölé húzni.

A következő részben a fiúknak fogok egy kicsit segíteni, mert, hogy mi rájuk is gondoltunk!:)

Megjegyzések

Megjegyzés küldése

Népszerű bejegyzések