Korabeli ruhák elrendezése: 1864-es estélyi ruha

Ez a báli ruha is Janet Arnold: Patterns of fashion 2. kiadású könyvéből került ki. Láttam már róla nagyon szépen elkészített ruhákat sima rózsaszín és zöld fekete csíkos selyemből. Ami jó ennél a mintánál, hogy az elöl-hátul csúcsban végződő, kivágott dereka a ráncolt vállazóval és egyszerű buggyos ujjakkal kiválóan adaptálhatóak bármilyen 1860-as, vagy akár korábbi báli öltözékhez is. Szóval ez nem egy annyira lelimitált szabásminta, mint az előző ruháé.
Amúgy a könyvben erről a ruháról is csak az egyszerű rajz van:

A leírás szerint miss Wyatt kelengyéjéhez tartozott, aki 1864-ben ment férjhez.

A teljes öltözék:
 A ruha világos rózsaszín, kettős vékony fekete csíkozású selyemből készült. A vállazó felső széle és a buggyos ujjak fehér tüllből készültek. Ezenkívül fekete csipével van díszítve az öltözék. A szoknyán a széles fekete csipke szelet oldalvást végződik, nem fut körbe (vagy lehet, hogy körbe ért, csak később egy másik ruha díszítéséhez levágták...?).


A derék hátul fűzéssel záródik, efölött a vállazó folytonos, bal vállon kapcsolható fel. A derekat és ujjakat fekete csipke lepkék díszítik, emellett habos tüll a dekoltázs körül. A derék alul kettős paszpóllal van beszegve, de a rövid, bő felsőujj is egy paszpóllal csatlakozik a derékhoz. A szoknya nincs hozzá szabva.

A felsőujj csipke díszítése.

Az alsó buggyos tüll ujj egy kis szelet sima selyem ujjhoz van erősen hozzá fércelve. A selyemből vett pánt fogja szorosra aztán ezt a felkaron.

A szoknya egy sima fehér vászon övhöz van varrva.

Részlet a szoknyát díszítő széles csipke csíkról.

A ruha belső elrendezése:

A derék finom fehér shirtinggel van bélelve. Előközépen, emellett a két varrat és az oldal varratokba is halhéj van illesztve. De hátul, a fűzőlyukak is vékonyabb halhéjjal vannak közre fogva. A szegélyek fehér cérnával gondosan be vannak szegve, így a ruha hibátlan állapotban megmaradt, a viselés alig hagyott rajta nyomot.


Az alj is teljes egészében bélelt, a bélés a szoknya szabásmintája szerint van kiszabva, majd a divatszövettel összefogva, egyként összevarrva a többivel. Itt már nincsenek a szegélyek eltisztázva. A csíkos selyem szoknya keskenyen van vissza hajtva a bélésre. A szoknya felül egyenletes űrráncokba van szedve, és az ekkoriban már közkedveltségnek örvendő asalyos részekből kiszabva.

Szabásminta az öltözékhez:
 A mintán egy kis négyzet 2,5 cm-nek felel meg.

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések