Korabeli ruhák elrendezése: 1864-es estélyi ruha

 Ez a báli ruha is Janet Arnold: Patterns of fashion 2. kiadású könyvéből került ki. Láttam már róla nagyon szépen elkészített ruhákat sima rózsaszín, és zöld-fekete csíkos selyemből is. Ami jó ennél a mintánál, hogy az elöl-hátul csúcsban végződő, kivágott dereka a ráncolt vállazóval és egyszerű buggyos ujjakkal kiválóan adaptálhatóak bármilyen 1860-as, vagy akár korábbi báli öltözékhez is. Szóval ez nem egy annyira lelimitált szabásminta, mint az előző promenád ruháé.

  Most is kiemelem, hogy az eredeti könyv már nem kerül többé nyomdába, mivel újra kiadják már színes és részletesebb fotókkal! Úgyhogy tartsátok a szemeteket nyitva, mikor fog felbukkanni a múltidéző világban!

 Amúgy a könyvben erről a ruháról is csak az egyszerű rajz van:
A leírás szerint miss Wyatt kelengyéjéhez tartozott, aki 1864-ben ment férjhez.

A teljes öltözék

 A ruha világos rózsaszín, kettős vékony fekete csíkozású selyemből készült. A vállazó felső széle és a buggyos ujjak fehér tüllből készültek. Ezenkívül fekete csipével van díszítve az öltözék. A szoknyán a széles fekete csipke szelet oldalvást végződik, nem fut körbe (vagy lehet, hogy körbe ért, csak később egy másik ruha díszítéséhez levágták...?).

 A derék hátul középen fűzéssel záródik, efölött a vállazó folytonos, bal vállon kapcsolható fel. A derekat és ujjakat fekete csipke lepkék díszítik, emellett habos tüll a dekoltázs körül. A derék alul kettős paszpóllal van beszegve, de a rövid, bő felsőujj is egy paszpóllal csatlakozik a derékhoz. A szoknya nincs hozzá szabva.

A felsőujj csipke díszítése.

 Az alsó buggyos tüll ujj egy kis szelet sima selyem ujjhoz van erősen hozzá fércelve. A selyemből vett pánt fogja szorosra aztán ezt a felkaron.

A szoknya egy sima fehér vászon övhöz van varrva.

Részlet a szoknyát díszítő széles csipke csíkról.

A ruha belső elrendezése

   A derék finom fehér shirtinggel van bélelve. Előközépen, emellett a két varrat és az oldal varratokba is halhéj van illesztve. De hátul, a fűzőlyukak is vékonyabb halhéjjal vannak közrefogva. A szegélyek fehér cérnával gondosan be vannak szegve, így a ruha hibátlan állapotban megmaradt, a viselés alig hagyott rajta nyomot.

   Az alj is teljes egészében bélelt, a bélés a szoknya szabásmintája szerint van kiszabva, majd a divatszövettel összefogva, egyként összevarrva a többivel. Itt már nincsenek a szegélyek eltisztázva. A csíkos selyem szoknya keskenyen van vissza hajtva a bélésre. A szoknya felül egyenletes űrráncokba van szedve, és az ekkoriban már közkedveltségnek örvendő asalyos részekből kiszabva.

Szabásminta az öltözékhez

 A mintán egy kis négyzet 2,5 cm-nek felel meg. Az angol nyelvű leírás részletesen magyarázza az elkészítését.

   Remélem ezzel a bejegyzéssel sikerült kedvet csinálnom egy korhű krinolinos estélyi ruha elkészítéséhez. Mindenkinek sikeres szabás-varrást kívánok!

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések