Korabeli ruhák elrendezése: 1862 körüli promenád vagy látogatási öltözék

A mostani ruha Janet Arnold: Patterns of fashion 2. című szabásmintás könyvéből került ki. Ez a könyv megrendelhető a legtöbb külföldi online felületről. A bemutatásra kerülő ruhát már több múltidéző el is készítette, különböző szövetből, de a bemutatott szabásminta szerint. A könyvnek pont ez az előnye és a hátránya is: aki gyakorlott varrónő és már több történelmi ruhát készített, az kis változtatásokkal többféle ruhát is elő tud állítani az adott mintáról; viszont aki nem gyakorlott a szabászatban az csak az adott mintát tudja elkészíteni. Így fordulhat elő, hogy Janet Arnold múzeumi ruhák után vett szabásmintáit már rengetegen elkészítették, csupán más szövetből, más szín választással. Röviden: csak annak ajánlom ezt a könyvet, aki egy adott ruhát szeretne utasítás szerint készíteni, variációkra nem ad lehetőséget. A könyv másik hátránya, hogy nem tartalmaz színes fotókat az adott ruháról, de a digitalizáció korának hála, a londoni Múzeum már lefotózta és közölte ezeket, részletekbe menően. A könyvben csupán egy oldalnyi, skicc-szerű rajz van róluk és pár bekezdésnyi leírás:
Ennyi...

A ruháról:
Az öltözék a legutolsó divat szerint készült, spanyol otthonka berendezésű derékkal, tág pagoda ujjakkal, ami alatt buggyos batiszt alsóujj van, dús hímzéssel díszítve (ez nem a fennmaradt ruha része, csupán a múzeumi gyűjtemény egyik hagyatéka, amit előzékenyen a kiállítás végett a teljesség igénye miatt hozzá toldottak). A szoknya az abroncsos szoknya divatnak megfelelően hatalmas bőségű: 4 és fél méter. Ekkora bőséget természetesen már nem lehet rendesen a derékhoz ráncolni (mivel a szoknya még mindig teljesen egyenesen össze illesztett szélekből van), ezért a legdivatosabb eljárással deréknál nagy űrráncokba van fektetve, duplán aláhajtva. Az öltözék szövete ezüstszürke selyem, lila virágos mintázattal, sima zöld taft rüssökkel a derékon és a szoknya alján öbölráncba hajtott betéttel.
A derékon a rüss dísz és a masnis szalag is már szürkére kifakult, a szöveten is sokat fogott az idő, de egyébként kitűnő állapotban fennmaradt. A derekat körbe ilyen rüssök díszítik, afelett arany paszomány dísz egy vagy két sorban.

Hátul a derék lebbenyben végződik, míg elöl csúcsos. A rüsst és paszományt leszámítva az ujj saját szövetből készült paszpóllal csatlakozik a derék ujjkivágásához.

A bő pagoda ujjakat belül egy keskenyebben hajtogatott, fehér selyemből készült rüss is díszíti.

A derék elöl arany paszomány gombokkal kapcsolódik.

A szoknya külön van a deréktól, a derékhoz szépen van igazítva az egyenletes űrráncokkal, ami alá több rétegben van behajtva a szövet. Alul a bevagdalásoknál a zöld taft megőrizte a színét, valószínűleg az alja jobban össze volt hajtogatva és elzárva a napfénytől, míg a derék jobban ki volt téve a levegő és fény rongálásának.

A ruha belső elrendezése:
 A derék finom fehér selyemmel van bélelve, tulajdonképpen az egész egy sima derék mintájára van szabva, csupán a díszítés imitálja a divatos spanyolos otthonka elrendezést. A derékon a mell alá eső 2-2 mellbevétben halcsontok vannak illesztve, illetve a gombos oldalra eső részen is egy ilyen merevítő van, valamint az előrészt az oldalrészekkel csatlakoztató varratokban is, hátul pedig csupán középen egy jóval rövidebb halcsont tartja. A hátsó lebbeny nincs bélelve, ahogy az ujjak sem. Deréknál egy párizsi kapcsokkal ellátott szalag biztosítja a ruha szép állását.

A szoknya egy sima fehér vászon szalaghoz van varrva, hátsó középen párizsi kapcsok tartják össze. Oldalvást egy kis fehér selyem zseb is van a szoknyába illesztve.

A zseb a többszörösen meghajtott űrráncok alá van illesztve, a jobb oldalon.

A szoknya teljes egészében organtinnal van bélelve.

Az aljon a zöld taft ék alakban van beillesztve a kivágásba, ami körül az arany paszomány zsinór kihajtóka-szerűen van elrendezve, ezzel térbelivé téve a díszítést. Belülről ez a díszsor sima szürke selyemmel van megborítva és hozzá varrva a béléshez.

Szabásminta ruhához:
 A képen egy kis kocka 2,5 cm-nek felel meg.

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések