A frizura reformja, avagy hajviselet a reformkorban


  A reformkori frizurák olyan bonyolultak, mégis egyszerűek; oly bohókásak, mégis nőiesek; olyan extravagánsak, mégis kifinomultak; annyira túlbonyolítottak, mégis letisztultak.

  A reformkor alatt (1825-'49) a női hajviselet többször változott, mindig igazodott az adott évtized ruha és kalap divatjához - hisz divattörténeti szempontból e három mindig kéz a kézben járt, elég az egyiket elrontani és máris borul a képlet! Mégis a frizura az utolsó ami korhűség szempontjából felkerül a képzeletbeli listára, és az utolsók között a legeslegutolsó a reformkori őrületes női frizura. Külföldi múltidézők is csupán az utóbbi pár évben vették fel ezt a korszakot a beöltözős naptárukba, de a végén mindannyiuk véleménye egybehangzó: ez a korszak egyszerűen túl mókás ahhoz, hogy ne jelenítsék meg többször is a jövőben. Ami elsőre kívülről túl bonyolultnak tűnik, az valójában pofon egyszerű; ami túl csicsásnak látszik, az teret enged a bennünk szunnyadó játékosság szabadon engedésének - és ezek azok amik egyre vonzóbbá teszik ezt a pár évtizedet mostanában mindenki számára. Ezzel együtt több "hogyan készítsd el..." blogos levezetés, bemutató felvétel is készült, amiből azonnal kiderül, hogy ezek a frizurák nem csak a bokáig érő hajú hölgyeknek valóak, sőt, sokkal jobb a félhosszú frizura hozzá, de kis csalással még az egészen rövidre nyírt hajú múltidézők is sikeresen elkészíthetik, póthajak segítségével. Mert póthajakat már szépanyáink is használtak, nem is kis mennyiségben!
Frizura pótlás a halántékra hulló huncutkákból, 1830 körüli.

Lássuk hogy alakult a frizura divat a Reformkorban (avagy Biedermeier, Romantika, korai Viktoriánus)

  Az empire korban görögösen egyszerűen tartott frizurák után a '20-as években megjelenő egyre bonyolultabb és díszesebb hajfodrászatok komoly reformot jelentettek, mert nem csak a világpolitika volt változóban, de női divat téren is történt egy s más. Ez az excentrikus divat aztán az extrémitásokon megütközők és a divat karikatúrákat készítők körében állandó témává vált; ahogy általában véve a női divat mindig is kitűnő táptalaja volt a botrányoknak és gúnyolódásoknak.


  1825-ben a frizurák igen tömöttek voltak, a sok fonat, bog, dísz és halántékra tekert huncutkák mind a fejtetőt ékítették. Jellemző kedvelt frizura a fejtetőn masniszerűen elrendezett bog. Az évtized fordulójára ez a tömöttség lazábbá válik és az ún. Apollo bog lesz divatos, ami a csepp alakúra hajlított berendezésével a fejtetőre helyezett kontyból meredezett az ég felé. Ezt aztán kisebb fonatocskák, virág füzérek, csipkék, dróttal merevített szalagos berendezések; sőt, tekergő kígyók is díszíthették. Az elrendezésnek csak a képzelet és az alkalom szabott határt; nyilván estélyi és udvari összejövetelekhez volt a haj a legpompásabb, míg nappalra a szerényebb megoldásokat választották.

  Emellett a fejtetőre korona alakban magasan feltekert fonat is divatos volt, gyakran hátulról egy igen nagy méretű teknőcpáncél hajtűvel megspékelve, de az átszúrt nyíl is divatos volt. A tollak eltúlzott használatáról nem is beszélve... Göndörített végű, fehér vagy színes strucc tollak garmada, kócsag tollak, stb. díszítette a páváskodó hölgyek frizuráját, természetesen ezek is magasra pakolva.

  A '30-as években a rövid kis huncutkák egyre nyúlánkabbá lettek, és már nem csak a halántékot ékítették, hanem az egész arcot keretbe foglalták, ez az évtized végére átalakult a fiatal hölgyek körében igen divatos, és egyszerű lokniba rendezett frizurává, ami néha megidézte a barokk kori hajfodrozatot is. Ezt legszívesebben virág koszorúval vagy borostyán levél füzérrel ékítették a fejtetőn.

  Az évtized végére, ahogy a ruhák is elkezdtek veszíteni a sok díszből és játékosságból, úgy a frizura is kezdett fantázia vesztettebbé válni. A magasan tartott bogok egész elvékonyodottá, karcsúvá váltak és már igen szellősen rendezték őket, kevés de kackiás dísszel.

  Főleg a fiatal Viktória királynő hatására, mivel igen sok illusztráció készült róla a koronázás évében, a teljesen letisztult, sallang mentes elrendezés vált divatossá: ez állt egy fül köré eltekert kis fonatos copfból, vagy sima részből, amit hátul a tarkón alacsonyan tartott kontyhoz volt tűzve. Ez az egyszerű fazon aztán a '40-es évek nagy divatja lett. Mivel a frizura ilyen egyszerű lett, az esztétikusan elrendezett díszítés vált mérvadóvá és az előző évtizedek pajkos játékosságát a kifinomult elegancia vette át. A díszek az alacsonyan tartott kontyról kecsesen omlottak a nyakra és a gömbölyded vállakra, kiemelve a kacérkodásra hajlamos hölgyek bájait és keretezve a csinos baba arcot.

Divatképek a reformkori frizura divatról

 Estélyi öltözetek gazdagon elrendezett hajfodrozattal.

Az egyszerűbb társasági vagy nappali ruhákhoz a frizura is szolidabb volt.

Magasan tartott Apollo bogok lazább díszítéssel és dús hurkákkal a halántékon 1828-ból; nem össze keverendő a frufruval!

A legfantáziadúsabb elrendezések 1830-ból...

... és '31-ből.

Könnyedebb kézzel rendezett frizurák 1837-ből.

1838-ban már alacsonyan és szerényebben elrendezett fodrozatok jelennek meg.

1839-re pedig már egészen lényegtelennek tűnnek a frizurák a korábbi évekhez képest.

Egyszerű frizura dús fejdísszel 1841-ből.

A Barokkos loknik és a sima frizurák térnyerése 1842-ben...

... és 1843-ban.

1846 legkedveltebb elrendezései.

Elegáns hölgyek a páholyban és otthon 1847-ből.

Társaság a szalonban és a kertben 1849-ben.

Hogyan készítsük el ezeket?

  Következik pár link blog oldalakhoz és youtube felvételekhez korabeli frizurák egyszerű, otthoni elkészítéséhez nyújt segítséget:

  Egyszerű hajpántos megoldás
Ez a legegyszerűbb megoldás mind közül, elég hozzá a hajat hátul összefogni, egy sima hajpántot pedig ízlés szerint feldíszíteni, oldalt vagy műhajból készített fonatokkal vagy loknikkal díszíteni.

  Apollo bog készítése
Vegyünk egy kis rövidárus krinolint, kalapos drótot, készítsünk belőle csepp alakú hurkot, festék spray-el színezzük a hajunkhoz hasonlóvá, dolgozzuk fel rá a póthajat és kész is a divatos bog.

  Ruth Goodman egyszerű frizura és hajápoló készítése
Youtube videó egy korabeli hajápoló szer kikeveréséhez és Viktória királynő frizurájának az elkészítéséhez. Valahogy így néz ki hátulról a végeredmény:

  1830as frizura készítése
Youtube bemutató első része, értelemszerűen követhető a 2. és 3. rész is. Ez a legalaposabb ebben a témában!

  Viktória királynő frizura
A felvétel közepétől kezdődik a készítési útmutató, egy natúr sminkkel, hogy Viktória királynőre hasonlító arcunk lehessen és az egyszerű frizurával, ami jellemezte.

  Biedermeier frizura készítése
Ismét a divatos Apollo bog, ebből sohasem lehet elég!

  1825 körüli frizura
Rövid hajúaknak is ajánlott, mivel a saját hajat le kell fésülni egy hajháló alá, amihez aztán az előre elkészített pótlásokat hozzá kell fogatni.

  Hajtű készítése
És ha már szóba kerültek a különféle fésűk és tűk, egy jó kis készítési útmutató egy korabeli hosszú hajtű elkészítéséhez bizsukból.

Mindenkinek kellemes és sikeres fodrászkodást kívánok! :)

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések