Korabeli ruhák elrendezése: 1845 körüli társasági öltözék

  A következő elegáns társasági öltözék 1845 körül készülhetett, erre utaló jelek a teljesen sima ujj, felsőujj díszítéssel és a ráncolt derék berakás, ami igen divatos volt ekkoriban, csak éppen nem ebben a fura formában, hanem függőlegesen állítva. Tulajdonképpen ez adja a ruha legfőbb különlegességét, a ritka megoldásával. Az öltözékről több fotó található itt: Antique gowns

A ruháról

  Az öltözék szép szürkéskék selyem brokátból készült, arany és sötétkék virág mintával. A ruhán semmilyen más dísz nincs, csupán a saját szövetből készült mellráncok, felsőujjak és azt díszítő fonatok, paszpólok. Az alj teljesen díszítetlen, bár egy ilyen gyönyörű szövet tényleg nem igényel felesleges sallangokat.

Részletek a derékról

  A derék magasan zárt nyakkivágású, a ráncos betét vállvonaltól kezdődik és az egész előrészt fedi. A vállvonal mélyen ejtett a felkarra, a szűk ujjakat szövet fonat és 3 pánt díszíti. A derék nyakszegélyét, alsó szegélyét, a középen futó hosszanti varratot, a ráncbetét széleit, vállvarratot és az ujjcsatlakozást, és még az ujj szélét is paszpól díszíti. Emellett az oldalrész és hátrész csatlakoztató varrata egy extra öltéssel van megerősítve. Az egész öltözék végtelenül egyszerűnek tűnik, de a szép szövet és ezek az apró részletek emelik ki a többi közül!

  A derék hátul kapcsolódik párizsi kapcsokkal, a szoknya hozzá van varrva a derékhoz, ez körben végig öböl ráncokba van fektetve.

A ruha belső elrendezése

  A szoknya teljes egészében fehér vászonnal van bélelve, az alja koptatóval befejezve. A derék barna csiszolt vászonnal van bélelve, a ruhakészítés fejlődését mutatja, hogy itt minden varratba halhéj van illesztve, még a hátsó fém hurkos kapcsolati oldalhoz is egy rövidebb szál van mellé varrva. Ezek a merevítések segítenek a deréknak szépen, egyenletesen állnia. Belülről a szegélyek szépen el vannak tisztázva. Az ujjak ismét sima fehér vászonnal vannak bélelve. Derékvonalnál látható egy fehér szalag, ez valószínűleg a felakasztást tette egyszerűbbé a ruha tárolásakor.

Szabásminta ajánlások

  A ruha elkészítéséhez ezt az egyszerű, magasan zárt deréknak a mintáját tudom ajánlani, ami egy  1848-as divatlapból van:
  A 17. ábra az előrész, 13. á. az oldal- és hátrészek, szaggatott vonal mutatja a magas nyakhoz az idomot, 18. á. pedig az egyszerű szűk ujja. Szoknyához egy hosszú egyenletes részt vegyünk, amit derékhoz igazítunk.

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések