Mrs. Crocombe tejszínes pudingja

 Mikor múltkor Adrienn kipróbálta a viktoriánus gesztenyés habkrémet, a youtube oldalon több korabeli receptet is feldobott az ajánló, amik közül egy egyszerű tejszínes puding megragadta a fantáziámat! Miért ne próbáljuk ki, amikor az elkészítése nem bonyolult és az alapanyagok bárhol ma is beszerezhetőek hozzá!


 Tejszínes puding készítése

 Alapanyagok:
-750 ml tejszín (én 35%-ost használtam, de nyilvánvalóan kevesebb zsírszázalékossal is menni fog, hisz nem kell habosítani)
-4 db tojássárgája
-5 lapka zselatin
-konyak ízlés szerint
-narancsvirág víz ízlés szerint
-ribizli lekvár

 Elkészítése:
1. A tejszínből körülbelül egy negyednyit egy kis fazékban melegítsünk meg (ne főzzük fel) és ebbe áztassuk be a zselatin lapkákat. Érdemes párszor megkeverni, hogy ne legyen csomós.
2. A tojássárgákat kissé verjük fel, amíg világosabb színt nem kap, majd keverjük bele a sima tejszínt.
3. Keverjük össze a zselatinos és a tojásos tejszínt egy edényben, lassú tűzön melegítsük meg. Nem szabad forralni! Forrás előtt vegyük le a tűzről és hagyjuk szoba hőmérsékletűre vissza hűlni.
4. Ízlés szerinti mennyiségű konyakkal (ha gyerekeknek készül ki is hagyható) és narancsvirág vízzel ízesítsük be a krémet. A narancsvirág víznek van egy kissé kesernyés utóíze, ebből ne tegyünk bele sokat - Mrs. Crocombe se ajánlja a túlzó használatot, mert elnyom minden mást! 
4. Tetszőleges kiöntőformát kenjünk ki vajjal (Mrs. Crocombe mandula zsírt használ, de helyettesíthető kókusz zsírral is, én sima vajat használtam). Öntsük bele a tejszínes pudingot és hűtőben hagyjuk hűlni, míg meg nem dermed.
5. Ha puding sűrűségűre dermedt fordítsuk ki a formából és kínáljuk ribizli lekvárral.
Mivel nincs olyan szép formám,mint Mrs. Crocombenek sima üveg tálkába tettem, az aljára rétegezve a lekvárt; a megadott anyagmennyiségből négy ilyen tálkányi jött ki

 Kóstolás:
Őszintén, nem is tudom mit írjak. Ha valaki az ablakon akar kiönteni egy gallon tejszínt, akkor talán ez a legsikkesebb formája. Ízre valami iszonyatos, de ennek főként az az oka, hogy a viktoriánus ízvilág mérföldekre van már tőlünk! Egyrészt az egész cukormentes, így a pudingban a nyers tejszín és tojás íz dominál. Illetve dominálna, ha a konyak alkoholja és a narancsvirág víz régi molyirtókra emlékeztető aromája nem keltene rögvest undort, amint az első falat a szánkba ér! A videóban Mrs. Crocombe töménytelen mennyiségű konyakot önt bele, én kb. fele mennyiséggel próbálkoztam, de így is a mai ízlésünkhöz mérten kellemetlen marad.

 Másrészt valahogy állagra se jött össze úgy, ahogy a videóban: nem annyira pudingszerű, inkább krém és nem lesz szép hófehér a végeredmény, hanem a tojássárgájától krémszínű marad. Nem tudom, hogy Mrs. Crocombe hogyan csinálta, de abba bele se merek gondolni, hogy időgéppel eljött volna hozzánk venni egy jó adag tejszínes főzőpudingot, és végül arra cserélték ki a formaedény tartalmát... :D

 Az egészen rengeteget javítana, ha lenne benne cukor; a konyak és narancsvirág víz pedig teljesen kimaradna. Még csoki vagy karamell öntettel is fogyasztható lenne akkor lekvár helyett, ami ismét csak roppant régies utóérzetet ad neki (OK, ahol sok lekvár van a krémen, ott viszonylag fogyasztható...). De ezt már nem fogom kipróbálni, legközelebb ha megint ekkora mennyiségű tejszínt veszek, azzal már biztosra fogok menni és olyat csinálok belőle ami ehető! Ebből egy negyed tálkányi mennyiség is több volt a soknál.
Külsőre szimpatikus, de sehol sincs a videóban látottakhoz képest, ízre pedig brrrrr!

Kinek ajánlom: Senkinek - de tényleg, még a legrosszabb ellenségemet se kínálnám meg vele!

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések