Mi történt 500 éve a 20-as években?

Jön az új esztendő, szép kerek szám, miért ne kezdhetnénk egy kis áttekintővel, mi is volt divatos, mi foglalkoztatta az embereket az elmúlt 500 évben a 20-as években.

Figyelmeztetés: ez egy szubjektív összeállítása egy adott évnek a divatjáról, nem pedig egy mély, alapos divattörténeti bejegyzés, azokat a festményeket/fotókat tettem be amik számomra valamiért vonzóak vagy érdekesek voltak. Inkább kedvcsináló a különböző korszakokhoz, az egyéni kutatásokhoz inspirációs táblának szolgálhat. Mint már sokszor kihangsúlyoztam, a divat nem évekről évekre változott, hanem a maga tempójában változott. Ez a mai napra is igaz, akkor is, ha felgyorsultak a trendek. Mindig voltak olyanok akik nem tudtak, nem kívántak lépést tartani az aktuális divathullámokkal.

1520


A reneszánsz az egyik legszínesebb korszak, nem volt egységes divat, teljesen más stílusú ruhákat viseltek Angliában, Németalföldön, Spanyolországban és idehaza. Néhány történelmi érdekesség erre az évre:


  • Ebben az évben kerül Szulejmán az Oszmán Birodalom élére, aminek része Magyarország is.
  • II. Keresztély lesz Svédország királya, majd kivégezteti a svéd nemességek a stockholmi vérfürdőben
  • Ferdinand Magellan portugál hajós elsőként éri el a Csendes óceánt
  • Luther Márton nyilvánosan elégeti a pápai kiközösítésről szóló rendeletet.


Flamand Iskola - 1520
A fekete ruhás hölgy valószínűleg Habsburg Izabella, dán királyné, II Keresztély felesége, a mögötte lévő női alak pedig Árpádházi Szent Erzsébet.
1522-ben II. Lajos és Habsburg Mária házasságot kötöttek, Habsburg Mária ruháján felfedezhetőek a német reneszánsz jegyei, a ruha inkább burgundi stílusú. A házasság tragikusan rövid volt, ahogyan Mária sorsa sem volt épp egy irigyelt királylányi élet.

1620


Néhány történelmi érdekesség:


  • Oliver Cromvell, angol hadvezér és államférfi és Elizabeth Bourchier megesküsznek a cripplegati Szent Egyed templomában
  • Bethlen Gábort a besztercebányai országgyűlés magyar királlyá választja
  • Massachusettsben (USA) kiköt a Mayflower, az első angol zarándokcsoport, akik megalapítják a Plymouth kolóniát.



Ismeretlen angol nemes hölgy, 1619, ami igaz nem 1620, de kétlem, hogy kidobta volna a ruháját 1620-ra :)
Érdekes, hogy eltelt 100 év és a divat alig változott, legalábbis egyáltalán nem volt olyan látványos, mint az elkövetkezendő korokban.

A Pinteresten tévesen 1620-ra van datálva Thököly Éva ruhája, amiből csak a vállfűző az övé a szoknya valószínűleg Thököly Orsolya ruhatárából került ki. 1685-ben ment hozzá Esterházy Pál herceghez. Ezért is nem csak érdemes, hanem KÖTELEZŐ minden egyes Pinterestes képnek utána nézni, ami olykor sok idő, de megéri, mert nem mások hülyeségei után megyünk majd.


1720


Néhány történelmi érdekesség:


  • A négyes szövetség (Habsburg Birodalom, Franciaország, Nagy-Britannia és a Holland köztársaság) a hágai békeszerződéssel békét köt
  • II. Rákóczi Ferenc és a kuruc emigráció Rodostóba költöznek
  • Calico Jack-et (Jack Rackham) kalózkodásért elítélik Jamaicában . Calico Jack sorsára utal a Karib tenger kalózai: A fekete gyöngy átka részben ahol kalózokat akasztanak fel, illetve a Világ végén Jack zászlaját használják a Black Pearl hajón.


D'Estréan márkiné portréja, 1720

Thomas Fermor és Henrietta Louise Jeffreys összeházasodott 1720-ban. A portré 30 évvel később készült, a párt nemesi köpenyben ábrázolta a festő, megemlékezve az együtt töltött idők jelentékenységére. (nemességére). A férj a házassági papírokat nyújtja át a feleségének.

Az első portrét szándékosan választottam, a hasított ujjak miatt, hiszen ez sokkal korábban a reneszánsz idején örvendett nagy népszerűségnek, hiába a divat mindig szeret visszanyúlni régebbi korokba inspirálódni :)

1820


Néhány történelmi érdekesség:


  • Nathaniel B. Palmer felfedezi az utolsó kontinenst, az Antarktiszt
  • Megjelenik Katona József Bánk Bánjának első könyvkiadása



 Adelheid Von Anthalt-Bernburh, Oldenburg hercegnőjének a portréja, 1820


Portré egy hölgyről és a gyerekeiről, Edward Chalon festménye, 1820



A francia forradalom után járunk, Napóleon jövőre meghal Szent Ilona szigetén száműzetésben. Elegancia, pezsgő társadalmi élet és hatalmas gazdasági és művészeti sikerek és változások kora ez. Ez nem az első alkalom, amikor a klasszikus, antik kultúrából merítkezik Európa (reneszánsz időszaka). Ezúttal a ruhákra is erős hatással volt az antik világ. Lágyan omló textilek, mell alatti szabás, könnyed anyagok. (Igen, ekkor is hordtak fűzőt, ha nem is olyan "páncélt" mint a 18. században egy teljesen kimerevített fűzőnél. A fűzőnek nem a karcsúsítás volt az elsődleges célja, hanem a nehéz anyagok megtartása, a test támasza és a keblek megtartása és megemelése. Hiú nők akkor is léteztek akik jóval karcsúbbra fűzték magukat, de a kedvelt közhidelemmel ellentétben nem ez volt a fő szempont. Manapság se plasztikáztat mindenki, mert a sztárok körében ez dívik. A múlt "sztárjai" szerepet a királyi családok és a nemesség vitte, de nekik a reprezentálás (főleg a királyi családban gyakorlatilag kötelező elem volt. ) 

Érdekesség, hogy régen azt hitték (tévesen) a görögök és a rómaiak csak fehérben jártak, hiszen minden szobor "fehér" leplekben lett megörökítve. Az elmúlt években újravizsgálták a szobrokat és megdöbbentő eredményre jutottak. A szobrokat kifestették tetőtől talpig, a ruhák is színesek voltak. Itt most szándékosan nem a fehér ruhákat tettem be illusztrációképpen, mert noha a fehér volt a legdivatosabb szín, mégsem egyedül ez volt jelen, főleg, hogy a 20-as évekre azért amúgy is bekúsztak a "rendes" színek és a divat megszínesítette önmagát is :)


1920


Történelmi érdekességek:


  • Szomorú év ez Magyarországnak, ekkor írják alá a trianoni békeszerződést. De ugyanakkor ebben az évben bekerül az első nő a parlamentbe.
  • Mahátma Ghandi polgári elégedetlenségi mozgalmat indít Indiában
  • Bevezetik a szesztilalmat az Egyesült Államokban. Al Capone maffiaszervezete el is kezdi a tevékenységét.
  • Az első Salzburgi Ünnepi Játékok megtartásra kerül, mely a világ egyik legjelentősebb zenei fesztiválja


Hadd jegyezzem meg, micsoda romantikával vagyunk olykor képesek az 1920-as évekre tekinteni, holott rengeteg tragikus esemény tarkította ezt az évet, Európa éppen csak éledezik az első világháború borzalmai után, melynek a lakosságra is komoly hatása volt. A közhangulat kétlem, hogy olyan rózsás volt mint ahogyan hajlamosak vagyunk elképzelni. A negédesség illúziója Amerikában és nyomokban Angliában volt csak jelen, de Európa egészen biztosan nem úgy ropta a charlestont, amikor szinte a háború sem ért még véget. (Lengyelország például hadat üzen a Szovjetúniónak) sőt a Nemzetszocialista Német Munkáspárt (Hitler) is ekkor alakul meg, amely később mérhetetlen csapást mért a kontinensre a későbbi időszakban.

Őszintén számomra ez a legutolsó korszak, amibe valaha is élni akarnék. Hiába a csillogó flitteres ruhák, szép topánok... A Nagy Gatsby sem Európában játszódik... és nem véletlenül.


1920 Magyarország

Ajánlom a Fortepan fantasztikus évszámok szerinti gyűjtését, ugyanis valós képet kaphatunk az ország átlagos életéről és a családokról. Alig bírtam abbahagyni a gyűjtést, annyira sok érdekes fotót lehet ott megnézni. Érdemes megfigyelni, mennyire "nem haladtak" az emberek a divattal, sok fotón még az 1910-es évek fazonja, hajviselete látható. Mások próbálják a 20-as évek vonalait követni, de valljuk be elég messze áll attól az illúziótól, ami a fejünkben van erről az időszakról.

Édesanya a gyermekével

Családi fotó, ahol a fiatal lány próbált kicsit hasonlóan öltözködni a huszas évek által "diktált" divat szerint

Elegáns hölgy, aki szintén nem cserélte le a ruháját a trendi flitteres holmikra. Ez a szőrmés nyaksál és a kabát szerintem húsz év múlva is megállná a helyét, 1940-ben. A fotó 1920-ban készült.

Fürdőruhás csoportkép szintén 1920ból


Fotó egy hölgyről, 1920-ban. Ő sem dobta el a meglévő ruhatárát, csak mert már 1920-at írunk.

Sebesültek ellátása, csoportkép az orvosokról

Érdemes még megemlíteni a huszas évek Berlinjét, ahol hatalmas ivászatok, szexpartik, homoszexuális orgiák (igen ez sem a 21. század "találmánya")és a mai Balaton Soundot megszégyenítően vad bulizások folytak. Valóban a jókedv vezérelte ezt az időszakot? A háború poszttraumás feszültsége inkább egyfajta carpe diemként hatott a társadalomra, a durva partik, alkohol és drogok használata, a modern zenére tombolás inkább csak feledtetni akarta a háborús borzalmakat. Akit érdekel ez az időszak, érdemes megnézni a Kabaré című filmet, Liza Minelli főszereplésével. Rengeteg a nő-nő közötti szerelmi viszony szövődött, de ez valahol egy érthető reakció amikor a férfiak nagy része odavaszett a háborúban és a hölgyek sem akartak emiatt örök magányra ítéltetni. Ezzel nem azt mondom, hogy a melegségnek lenne bármiféle ilyen oka, ez ennél egy jóval bonyolultabb kérdés, de valóban akkor ebben az időszakban a baráti körökben sokkal elfogadottabb szituáció volt, mint mondjuk manapság. Azért ezen is érdemes elgondolkodni és kutatni a témában... de ez egy másik bejegyzés témája is lehetne.

Itt még egész konszolidált a buli

Berlini kabaréműsor 1920-ban

Lezboszi csók
Crossdresser a huszas évekből

De ne menjünk el a Gatsby vonaltól se messze. A rövid, rojtos szoknyák egyáltalán nem voltak korhűek, ez inkább egy későbbi hollywoodi jelmez találmány. Ennél szerintem jóval izgalmasabb lehetőségek rejlenek ebben a korszakban, mint az unásig agyonidealizált "menő" szesztilalmi és ehhez hasonló témájú filmek és ruhák tömkelege. (Noha szeretem a Nagy Gatsby filmet)


Egy modern huszas évek ruha
...és amit valójában hordtak.

2020


Várjuk az idei trendeket, kíváncsi vagyok mely korokból fognak a tervezők majd inspirálódni. A trendszínek elérhetőek már, úgy tűnik a pasztel lesz a nyerő. Nekem tetszene egy 1970-es és 80-as évek inspirálódás, na nem mintha érdekelne, mert a varrógépem mindent elbír!



Legyen csodálatos új évetek és alakuljon az elképzeléseitek szerint!

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések