Korabeli ruhák elrendezése: fiatal leány 1836 körüli ruhája

  A most bemutatott ruha olyan kicsi méretű, hogy valószínűleg fiatal leánynak készülhetett, 1836 körül. Az öltözék a folyamatosan változó reformkori divat nagy sonka ujjas divatjának a hanyatlásakor készült el. 1836-tól kezdve a ruha ujjak már a karhoz beráncolva, könyöknél buggyosan hagyva, majd ismét a csuklónál feszesen állva készültek, ami drasztikus változás volt ahhoz képest, hogy 1835-ben a lehetetlenül nagy, teljes karon buggyos ujjak voltak divatban.

1835-ben érték el az ujjak a lehető legnagyobb méretet, ezek már valóságos ballon ujjak.

Aztán megjelentek az egészen szolid ujjak és egy csapásra eltörölték a korábbi extrém divatot.

  De, visszakanyarodva a fennmaradt öltözékhez: a ruha igen könnyű, virág mintával nyomtatott muszlinból készült. A szövet olyan finom, hogy a teljesen béleletlen aljon jól látszik minden kis ránc és behajtás vonala.

A ruha elő- és hátnézetből

  Az öltözék hátul záródik, egészen sima, díszítés nélküli, de több, mint valószínű, hogy a divatos csipkés vagy hímzett széles gallérral volt viselve. A váll vonal igen ejtett, a fél-mélyen kivágott nyaktól. Az ujjak felkaron sorráncokba vannak húzva, könyöknél bőek és a csukló felé ismét feszesen vannak szabva. A szoknyáról nincs külön belső nézet, de így is jól látszik, hogy csak az alja van szélesebben megborítva bélés szövettel. A szoknya aztán felül sűrű kis ráncokba van szedve és hozzá varrva a derék szegélyéhez.

Részlet a derékról

  A derék előközépen egy varrattal van össze illesztve, emellett csak 1-1 mellbevétel van. A derék nyakkivágásánál, alsó szegélyénél, váll varratánál és az ujjak csatlakozásánál paszpól van bevarrva.

   A ruha valóban olyan kicsi, hogy a dekoltázstól a derék csúcsáig egy tenyérnyi a szélesség!

  A szoknya csatlakoztatása a derékhoz.

Ez a részlet a váll varrat felől mutatja az ujj felső részét.

A derék belső elrendezése

  Az egész öltözékből csak a derék és az ujjak vannak bélelve, könnyű bélés szövetből, batiszttal vagy puplinnal. Belül az egyes részeket összekötő szegélyek nincsenek beszegve, ami meg is látszik, azon, hogy a könnyű szövetek csúnyán kifeslettek.Hátsó középen párizsi kapcsokkal záródik a ruha, a nyílás ott meg is van hosszabbítva a szoknyában. A szoknya felül csupán vissza van hajtva.

Előközépen egy rövidke merevítő szál van beillesztve, a többi varrat sima.

Szabásminta ajánlás

  A ruha elkészítéséhez az aljhoz egy egyszerű hosszú rész elég, amit felül ráncba szedünk, derékhoz pedig jó alap ez az 1834-es minta:

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések