Korabeli ruhák elrendezése: 1824 körüli öltözék

A következő öltözék egy elegáns, letisztult vonalú Biedermeier kori házi- vagy sétaruha. Az 1820-as évek voltak az átmenet a valódi mell alatt elvágó, magas derékvonalú és testhez simuló szoknyájú divattól, át a nagy ballon ujjas, szorosra fűzött derekú és harangszoknyás divatja között. Ennek az évtizednek az elején, a ruhák még viszonylag magas derékvonallal készültek, a ruhák ujja már elkezdett puffadni, míg az alj mérsékelten bő maradt, több részből szabták, hogy elöl simán álljon, míg oldalt és hátul kissé elállt. A ruhák alja magasan felhajtott, az egész lábfej, sőt egyes esetekben a boka és vádli is kivillan.

A legjobb, ami hasonlít egyszerűségben és mintában is a bemutatandó öltözékre, ez az 1824-es divatkép, ami egy egyszerű reggeli ruhát ábrázol, kiegészítve csipkés vagy hímzett gallérral.

A teljes ruha:
 Az öltözék teljesen egyszerű, díszítetlen. A ruha szépségét a szövet adja, ami drapp alapon arany, zöld és rózsaszín csíkozású selyembrokát. A derék nyak körül kereken kivágott, a vállvonal a helyén van, szerény méretű sonkaujjakkal, amiknek a vége benyúlik a tenyérbe, a kor divatja szerint. A derekat szövet öv hangsúlyozza, a derékvonal már kissé lejjebb eresztett. A szoknya egyszerűen a derékhoz van ráncolva.

A derék előközépen vagy kifeslett, vagy szándékosan vágták ki. A nyakkerülő és az övnek a két széle is paszpóllal van díszítve.

A ruha hátsó középen záródik, a nyílás hosszan folytatódik a szoknyába is, az öltözék két része össze van varrva.

Részletek a belsejéről:
 Csak a derék és az ujjak vannak vászonnal bélelve, a szoknya béleletlen, a külső nézeten látszik  alul a felhajtás helye. Az ujjakon a divatszövet is keskenyen fel van hajtva, a béléssel nincs a vége össze varrva. A derékon ugyanez igaz a hátsó bélés és divatszövetre is, nincsenek össze fércelve. Az övet erősebb vászon bélés tartja.

A derék hátsó középen kapcsokkal záródik.

Az előrészen még nem jelentkeznek a mell alatti bevétek, a magas vonalak miatt, sem merevítő szálak nincsenek.

Az ujj egyszerűen ráncba van szedve, és hozzá varrva a derékhoz, a szegélyek nincsenek beszegve, de mivel a szövetek sűrű szövésűek nem feslettek ki az idők folyamán. A divatszövet és a bélés is a derékon egymásba van borítva, így a vágott szélek közbe esve nem csúfítják a ruhát.


Megjegyzések

Népszerű bejegyzések