9 dolog, amit jó ha tudsz a húszas évek divatjáról

Kb. az 2010-es évek óta egyre népszerűbb az 1920-as évek stílusának a megidézése. Olyannyira, hogy a hipszter öltözékekbe is belenyomul egy-egy kiegészítővel, valamint népszerű az 1920-as évek öltözékét viselni bulikon. Sajnos emiatt kialakulni kezd egy olyan fals kép a húszas évekről, amely miatt sokan úgy gondolnak erre a korszakra, hogy minden nő csak függönyrojtos, térdvillantó szoknyát hordott és gyöngyös fejdíszt még az utcán is. A férfiak pedig nagy szakállal flangáltak kerek kis cvikkereket helyezve a szemükhöz keménykalapban. A helyzet viszont egészen más volt. Most csak néhány fontos példát hozunk, hogy miként is javíts az 1920-as évekről benned élő képben.





1. A SZOKNYÁK MINIMUM TÉRDIG ÉRTEK


Sokan túl rövidnek gondolják az 1920-as női szoknyákat. Ez a tipikus hiba sajnos sokak fejében él a női szoknyákról, és emiatt akik nem tanulmányozzák a korabeli ruhákat, szabásmintát beleesnek abba a hibába, hogy a szoknyák hosszát térd fölé érőnek tervezik. Nem azt állítjuk, hogy az olyan flapperek, amelyek térd fölé érnek, nem csinosak, csak sajnos egyáltalán nem autentikusak.

Érdemes a hosszabb lábúaknak odafigyelni arra, hogy meddig ér egy ruha, mert elég hamar el lehet véteni ilyen esetben a ruha hosszát.

A térdig érő ruháknál egyébként a csípővonali vagy annál egy kicsit alászabott jellegzetes szabásvonal is jobban érvényesül és szebbnek hat, mely az 1920-as évek női ruháinál tipikus.





2. A HÚSZAS ÉVEKBEN NEM HORDTAK A FÉRFIAK NAGY SZAKÁLLAT (ÓDIVATÚNAK TARTOTTÁK)


Kedves hipszter fiúk! Van egy rossz hírünk, ha szeretitek a húszas éveket. Sajnos akkoriban az egyik nagy divatújdonság a hatalmas szakállak elhagyása volt. A hatalmas Darwin vagy Kossuth de még a György király szakálla már ódivatúnak számított és csakis az aggastyánok hordták. A pödrött bajusz is nagy sikernek örvend manapság, de az 1920-as években ez is avíttnak hatott. Ellenben hordtak csupasz arcbőrt és sokféle bajuszt. Igen, hordták azt a bizonyos bajuszt is, amelytől a legtöbb hagyományőrző, múltidéző ódzkodik. Azaz a Chaplin-félér, amihez képest egy letörölhetetlen negatív asszociáció kapcsolódott sajnos. Volt azonban még néhány módozata, változata a bajuszoknak, amelyek mai hordásra is alkalmasak és a húszas években is virítottak a férfiak orcáján. Ilyen például Nils Asther hercig kis arcszőrzete, melyhez hosszú szőrnövesztési időszak sem társul és korunkban is bevállalható.



Akkor persze vállalhatod a hosszú szakállat, ha úgy döntesz, hogy egy idősebb karaktert formálsz meg vagy pedig direkt ódivatúnak öltözöl.



3. A SMINK NEM VOLT ANNYIRA KONTRASZTOS ÉS DRÁMAI, MINT AHOGY GONDOLJUK


A némafilmek hatására sajnos az 1920-as évekbeli sminkről egy torzult kép alakult ki, mely hihetetlenül sötét szemhéjakat, kontrasztos sminket és szinte fekete szájakat vizionál. Azonban mindez köszönőviszonyban sincs a valósággal.

Az igaz azonban, hogy a sminkelés nagy divatnak számított és a smink kontrasztos volt, de a színek nem tűntek el és a rúzsok sem voltak nyomasztóan feketések. A fekete szájakat egy filmes jelenség okozta. Konkrétan, hogy az okromatikus filmek nem minden színre voltak érzékenyek, a vörös filmre egyáltalán nem, ezért a szájak konkrétan feketék lettek.





Az igazi húszas évekbeli sminkhez a következőket érdemes használnod: az arcbőrödhöz passzoló kőpúder vagy annál egy árnyalattal világosabb; matt hatású piros rúzs; fekete vagy barna szem- szemöldökceruza; barna vagy fekete szempillaspirál; fekete, zöld vagy kék szemhéjfesték szintén matt por állagú.


4. A NŐK MÉG NEM HORDTAK NEJLONHARISNYÁT


Helyette selyemharisnyát vagy kötött harisnyát válassz! Az igen prózai ok: a nejlonharisnyát csak 1939-ben mutatták be. Kedvelt húszas évekbeli színek: bézs, elefántcsont, bőrszín, halványszürke, világossárga, halványkék, bőrszínek. Még jó választás lehet a selyemharisnyát utánzó elasztikus selyemfényű harisnya - minimum 40 denes -, ha esetleg nem sikerül igazi selyemharisnyát szerezned. 



Egyébként a húszas években hódított egy olyan trend is, amire ma már furcsán nézünk. Ez a térd alá vagy kicsivel térd fölé sodort combharisnya volt, ami így úgy nézett ki, mint egy térdfix, aminek vastagabb a széle. A végeredmény a következő lett:





5. NEM MINDEN NŐ HAJA RÖVIDÜLT MEG


A héten néztem meg pont a Sörgyári Capriccio filmet, melyben a főszereplő hölgy haja is "megrövidül" az 1920-as évekre. Azért azt érdemes tudni, hogy a rövidülés azért nem ment olyan gyorsan és egyszerűen, ahogy az a filmben tűnik. Az 1920-as évek legelején divat volt egy átmeneti hajstílus, amely során egy bozontos frufrut hagytak elől, hátul pedig loknikba sütötték a félhosszú tincseket. Ilyen hajat hordott Bessie Love, Oliv Thomas, Lilian Gish, Mary Pickford és még sorolhatnám. Ezeket a félhosszú tincseket egyre gyakrabban tűzték fel kontyba, végül így a frufrura esett a hangsúly. Mindez megelőlegezte azt a változást, hogy végül a hátsó tincseket is rövidre vágják és rendkívül sok rövid női frizurafazon alakuljon ki. Azonban még így is akadtak ebben az időszakban, akik praktikusan rövid hajat imitáló kontyot viseltek hajvágás helyett.


Izgalmas megoldás volt a rövid hajat imitáló sapka, amelyet csak estélyekre viseltek, mivel legtöbbször arany vagy ezüstszál - de kék és rózsaszín metálszínű cérnából - is készült. Ez azonban amennyire futurisztikusnak tűnt, annyira nem is vált elterjedté.




6. NEM CSAK EGYFÉLE BOB HAJSTÍLUS LÉTEZETT


Ez elég evidens és kicsit kapcsolódik a fentebbi 5-ös ponthoz. Azonban jó tudni, hogy nem csak az egyenes, frufus-fiús bob (dutch bob) létezett, amit Louise Brooks viselt (Az első bob viselése egyébként Mary Thurman nevéhez kötődik 1920-ban. Sajnos a színésznő nem tudta megérni a stílus tetőzését, mivel 1925 decemberében elhunyt).

Íme egy kép a változatosságról, ami gyönyörködtet!



7. A NŐK MÉG CSAK MEREVÍTŐ NÉLKÜLI MELLTARTÓT HORDTAK FEHÉRNEMŰKÉNT VAGY AZT SEM


Ez a tény talán a legkellemetlenebb a mai kor hölgyeinek, mivel manapság el sem tudjuk képzelni az életünket merevítős melltartóviselés nélkül. Pedig akkoriban a testhez simuló háromszögforma, tartást egyáltalán nem adó rövidített kombinék álltak rendelkezésre, amelyek inkább csak arra voltak jók, hogy ne látszódjon át a blúz vagy ruha alatt a mell.





8. A HÚSZAS ÉVEKBEN A NŐK NEM VISELTEK DÚS, TERMÉSZETES HATÁSÚ SZEMÖLDÖKÖT


Sokszor az éppen aktuális trendek miatt teljesen elhomályosul egy-egy régi sminktrend. Például napjainkban teljesen borzasztónak és érthetetlennek tűnik, hogy az 1920-as években az volt a divat a nők körében, hogy a szemöldöküket kihúzták és újrarajzolták ceruzával, legtöbbször egyáltalán nem figyelve az eredeti szemöldökvonalra vagy direkt egy álmodozós, sóhajtós arckifejezést alakítottak ki vele.

Ezt a múltmegidézési módot azonban nem nagyon ajánljuk, csak azoknak, akik eleve kevés a szemöldökük, mivel előfordulhat, hogyha egyszer kitépkeded a szálakat, azok nem fognak újra visszanőni ugyanúgy, ahogy eredetileg álltak. 




9. A NŐK AKKORIBAN IS SZERETTÉK A SZÍNEKET


Ez elég evidens, de azért jó észben tartani, hogy nem úgy öltözködtek az 1920-as években, ahogy egy bulin a Nagy Gatsby című filmben. Ahogy bármilyen más korszakban is az öltözködés ebben az időszakban is igazodott az alkalmakhoz. Nappali, mindennapi öltözékek esetében pedig az 1920-as évek hölgyei is szerették a színeket és mintákat. Sajnos ezt a tényt a fekete-fehér fotók nem őrzik, de álljon itt egy kép mutatóba arról, hogy igenis voltak színek.





Ha érdekel az 1920-as évekbeli divat, akkor ajánljuk a következő blogbejegyzést:


Megjegyzések

Népszerű bejegyzések