Korabeli ruhák elrendezése: 1865 körüli elegáns öltözék

A múlt heti társasági öltözék stílusára hasonlító elegáns társasági ruhát találtam, és annak a részletes fényképeit. Az előbbi öltözéktől eltérően ez a darab kiválóan megőrizte a színét, ami egy igen disztingvált mély zöld árnyalat (lehet arzénnal készült) és díszesebb is, masni rátétek ékítik. Ezek a szalag csokor alakú rátétek, hímzések, vagy a szövetbe beleszőve roppant divatosak voltak ebben a korszakban, nyugodtan lehet használni.

A teljes öltözék leírása:A ruha zöld selyem taftból készült, fekete bársony csatos csokor jellegű rátétekkel, ez acél szállal és fém gyöngy hímzéssel van kivarrva. A derék előközépen záródik, nagy fekete paszomány gombok által. Elöl a derék két csúcsban végződik, míg hátul tojásdad alakú lebenyek fejezik be (sajnos nincs hátkép a teljes ruháról). Az ujjak vállon rátéttel díszítettek, csuklónál is ilyen fekete bársony pánt zárja; az ujjak fél bővek, könyök résznél a legszélesebbek. Az alj nem túl nagy átmérőjű, divatos uszály idomban terül el a földön. Az egész aljat hatalmas csokor rátétek díszítik. Elöl simán van a szoknya bonchoz varrva, oldalt széles öbölráncokba fektetve, majd leghátul szoros cartridge plissékbe szedve.

A derék belső elrendezése:

 A nyakkivágás kerek, nyaknál zárt, gallér gyanánt és dísznek is ilyen fogazattal van befejezve, ami paszpóllal van rögzítve. Hogy nyaknál stabilan álljon egy párizsi kapoccsal van még fixálva, itt a cérna hurok látható.

A derék drapp csiszolt vászonnal van bélelve, míg az ujjak ékrü színűvel.

A derék elülső csúcsai ilyen szépen vannak befejezve belülről. A mell alatti bevétekbe merevítő szál van illesztve, úgy szintén az oldalsó varratba is.

A derék hátsó közepén is egy rövidebb merevítő szál van beillesztve a bélés alá. A két hátsó varratban nincs ilyesmi. A két tojásdad alakú lebbeny között egy kisebb köz van hagyva és paszpóllal elvarrva. A paszpól aztán az egész derék alsó szegélyét is befejezi, de még az ujjak is ezzel vannak hozzá illesztve ujj kivágásnál a derék ujj kivágásához.

A szoknya elrendezése:

A szoknya hátul egyenletes cartridge plissékbe van szedve, itt keskenyen alábélelve csiszolt vászonnal. A divatszövet felső széle aztán simán vissza van hajtva, nincs beszegve. A szoknya bonc 3 db kapoccsal záródik, amit az idők folyamán le cseréltek, valószínűleg a fekete volt az egyetlen eredeti, a bronzok már teljesen hanyagul vannak felvarrva, sietős munka lehetett... A szoknya bonc külső fele a selyem taftból van, míg belül fehér vászon bélése van. Egy kis selyem pánt itt hátul segít a szoknya felakasztásában.

A szoknya az "asalyos" módszer szerint több részből van össze szabva, az egyik ilyen összeillesztési szélnél jobb oldalt egy csiszolt vászon zseb van hozzá toldva.

Az egész alj tulajdonképpen teljesen béleletlen, csak szeletekben jelentkezik a kiemelt részeknél a bélés, mint pl. a plissébe szedett hátrész alatt, és itt az egész szoknya alján megborításként. Ennek a ruhának pont ez a sajátossága, hogy ezek a kis bélés szeletek nincsenek felül visszahajtva, csupán cakkosan kivágva, egy szélesebb drapp csiszolt vászon bélés szelet fut végig a csokor rátétek magasságáig, ez alatt keskenyebb, zöld színű csiszolt vászon megborítás is van, szintén cakkozott felső széllel. Ezzel a cakkozással tudták megoldani, hogy a behajtás során keletkező vastag vonal ne üssön át a divatszöveten.

A szoknya alja zöld koptatóval van megerősítve.

A teljes öltözék belülről:

Itt jól látszik, hogy a szoknyához képest milyen nagy is a zseb, meddig mennek fel a megborítások és, hogy a derékon hogy van elrendezve a két hátsó lebeny is.

A ruha elkészítéséhez jó támpontot nyújthat ez az 1864-es postillion derék minta, ami elöl csúcsos, oldal széleken kanyarodik a derékhoz és hátul hosszú lebenyes:
Ezen a mintán 1-es az előrész, 2-es a hátrész, 3-as az ujj, míg 4-es a derék oldalrésze. Az egyes széleken hüvelykben van megadva a méretvétel.

A szoknyához pedig ez az 1866-os minta felel meg a legjobban:

Ezen a mintán a 4. ábra az előrész, ezt a szaggatott vonal mentén félbe hajtva kell venni, ezt követi két oldalrész (5. és 6. ábrák), és egy hátrész (7. ábra), szintén fele mértékben mutatva, amin a dupla vonal a nyílásnak hagyandó helyet jelöli kissé oldalvást a hátsó középtől. A mintán nincsenek megadva centiméterek, de az előközép hossz méretét tekintve lehet arányosan nagyítani a többi szélt. A felső szélek még elég szélesek ahhoz, hogy szép ráncokba lehessen rendezni.

Egy kis hiánypótlás: Sikerült utólag megtalálni az öltözék hátképét, így azt most pótlom:


Megjegyzések

Népszerű bejegyzések