Korabeli ruhák elrendezése: 1865 körüli elegáns öltözék

   A múlt heti társasági öltözék stílusára hasonlító elegáns ruhát találtam, és annak a részletes fényképeit. Az előbbi öltözéktől eltérően ez a darab kiválóan megőrizte a színét, ami egy igen disztingvált mély zöld árnyalat (lehet arzénnal készült sötét smaragd) és díszesebb is, masni rátétek ékítik. Ezek a szalagcsokor alakú rátétek, hímzések, vagy a szövetbe beleszőve roppant divatosak voltak ebben a korszakban, nyugodtan lehet használni bármilyen formában.

A teljes öltözék leírása

   A ruha sötét smaragdzöld selyem taftból készült, fekete bársony csatos csokor jellegű rátétekkel, ez acél szállal és fém gyöngy hímzéssel van kivarrva. A derék előközépen záródik, nagy fekete paszomány gombok által. Elöl a derék két csúcsban végződik, míg hátul tojásdad alakú lebenyek fejezik be. Az ujjak vállon rátéttel díszítettek, csuklónál is ilyen fekete bársony pánt zárja; az ujjak fél bőek, könyök résznél a legszélesebbek. Az alj közepes átmérőjű, divatos uszály idomban terül el a földön (lehet a muzeológusok nem megfelelő krinolint és alsószoknyát tettek alá, más formájú krinolin lehet szebben eltartaná az alját). Az egész szoknyát alul körbe hatalmas csokor rátétek díszítik. Elöl simán van a szoknyabonchoz varrva, oldalt széles öbölráncokba fektetve, majd leghátul szoros cartridge plisszékbe szedve.

A derék belső elrendezése

  A nyakkivágás kerek, nyaknál zárt, gallér gyanánt és dísznek is ilyen fogazattal van befejezve, ami paszpóllal van rögzítve. Hogy nyaknál stabilan álljon egy párizsi kapoccsal van még fixálva, itt a cérna hurok látható, másik oldalon a kapocs van rögzítve.

A derék drapp csiszolt vászonnal van bélelve, míg az ujjak ékrü színűvel.

  A derék elülső csúcsai ilyen szépen vannak befejezve belülről. A mell alatti bevétekbe merevítő szálak vannak illesztve, úgy szintén az oldalsó varratba is.

   A derék hátsó közepén is egy rövidebb merevítő szál van beillesztve a bélés alá. A két hátsó varratban nincs ilyesmi. A két tojásdad alakú lebeny között egy kisebb köz van hagyva és paszpóllal elvarrva. A paszpól aztán az egész derék alsó szegélyét is befejezi, de még az ujjak is ezzel vannak hozzá illesztve ujj kivágásnál a derék ujj kivágásához.

A szoknya elrendezése

  A szoknya hátul egyenletes cartridge plisszékbe van szedve, itt keskenyen alábélelve csiszolt vászonnal. A szövet felső széle aztán simán vissza van hajtva, nincs befoglalva a boncba, hanem csak a szélek vannak erős öltésekkel egymáshoz fércelve; ezzel redukálva a derékra eső felesleges anyagmennyiséget (ez elterjedt módszer volt, aki szeretne minél karcsúbbnak látszani, mindenképp ezzel a módszerrel rendezze a szoknya övrészét!), a lehajtott ráhagyás alsó széle nincs beszegve. A szoknyabonc 3 db kapoccsal záródik, amit az idők folyamán le cseréltek, valószínűleg a fekete volt az egyetlen eredeti, a bronzok már teljesen hanyagul vannak felvarrva, sietős munka lehetett... A szoknya bonc külső fele a selyem taftból van, míg belül fehér vászon bélése van. Egy kis selyem pánt itt hátul segít a szoknya felakasztásában.

  A szoknya az "asalyos" módszer szerint több részből van össze szabva, az egyik ilyen összeillesztési szélnél jobb oldalt egy csiszoltvászon zseb van hozzá toldva. Ezen a fotón látszik a felül lehajtott szoknyaszél, hogy még a nem ráncolt, simán tartott részeken is lehajtással szegték oda a bonc széléhez, illetve itt már nincs csiszoltvászon csíkkal alábélelve.

  Az egész alj tulajdonképpen teljesen béleletlen, csak szeletekben jelentkezik a kiemelt részeknél a bélés, mint pl. a plisszébe szedett hátrész alatt, és itt az egész szoknya alján megborításként. Ennek a ruhának pont ez a sajátossága, hogy ezek a kis bélés szeletek nincsenek felül visszahajtva, csupán cakkosan kivágva; egy szélesebb drapp csiszolt vászon bélés szelet fut végig a csokor rátétek magasságáig, ez alatt keskenyebb, zöld színű csiszolt vászon megborítás is van, szintén cakkozott felső széllel. Ezzel a cakkozással tudták megoldani, hogy a behajtás során keletkező vastag vonal ne üssön át a selymen. Ha díszítést varrunk fel egy szoknyára, akkor mindenképp kell erős vászon bélés alá, különben meghúzhatja a finom szövetet!

A szoknya alja zöld koptatóval van megerősítve.
   A teljes öltözék belülről: Itt jól látszik, hogy a szoknyához képest milyen nagy is a zseb, meddig mennek fel a megborítások és, hogy a derékon hogy van elrendezve a két hátsó lebeny is.

Szabásminta tippek

  A ruha elkészítéséhez jó támpontot nyújthat ez az 1864-es postillion derék minta, ami elöl csúcsos, oldal széleken kanyarodik a derékhoz, és hátul hosszú lebenyes:
  Ezen a mintán 1-es az előrész, 2-es a hátrész, 3-as az ujj, míg 4-es a derék oldalrésze. Az egyes széleken hüvelykben van megadva a méretvétel.

A szoknyához pedig ez az 1866-os minta felel meg a legjobban, az El Correo De La Moda spanyol női divatlapból:
A szálirányt a vonalazás egyértelműen jelöli, illetve az egyes részek összeillesztését és mértékét is centiméterben, ráhagyások nélkül.

 Remélem ezzel a bejegyzéssel sikerült kedvet csinálnom egy hasonlóan elegáns krinolinos öltözék elkészítéséhez. Mindenkinek sikeres szabás-varrást kívánok!

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések