Csináld magad későbarokk jellegű női mellény - avagy pruszlik - egyszerűen

 A későbarokk és rokokó női öltözékek "szíve" két ruhadarabból áll össze (a magyaros öltözékeknél is). Az egyik a fűzőbetét - angolul stomacher - a másik az úgynevezett pruszlik, mai magyarul elől fűzéssel vagy kapcsokkal, esetleg szalagos megkötéssel záruló mellényke, melyet a rokokó polgári, városi rétegéhez tartozó társadalmi osztály nőtagjai szívesen viseltek. Ennek az anyaga a legdíszesebb és a városiak által is elérhető legdrágább anyagokból készült, tehát főképp selyemből, selyembrokátból. A tarkaság, színesség és sokszor hivalkodó fémszálak - a kelmébe szőtt arany, ezüst szálak - hozzátartoztak egy ünnepi viselethez. A pruszlik alá bekerülő fűzőbetét szintén díszített volt, sokszor kézi hímzéssel, de ez is készülhetett egyszínű selyemből.

 Ha megnézünk egy ilyen ruhadarabot alaposan, akkor rájöhetünk, hogy nem olyan egyszerű egy ilyet az alapjaitól megvarrni, főleg kezdő varróként, ezért ajánlok most egy egyszerűbb megoldást. (A sváb népviselet rajongóitól pedig előre is elnézést kérek, mert lehet, hogy barbárságnak fogják találni a tippemet!)

Az elkészítéshez kézi varrás is elegendő.




 A kezdő ruhadarabunk a 18. századi pruszlikhoz egy mai osztrák vagy német népviseleti mellényke vagy egy díszes, mai selyembrokát női mellény. A választásom a jobb oldalira esett. (A fűzőkapcsokat a bal oldaliról vettem át, mivel a másik mellénnyel más terveim vannak.)



Valahogy az 1990-es években divatosak voltak ezek a ruhadarabok, így a régimódi turkálókban (nem feltétlenül Cream-ben vagy Hádában) régiségvásárokon lehet találni ilyeneket. Nekem több forrásom is volt, az egyik a miskolci régiségvásár, a másik egy kisvárosi turi, ahová valahogy a sváb népviseleti cuccokat is hoznak.

Egy ilyen mellényke ára változó. Turiban, kilóra akár 1000 Ft-ért is kijön, régiségvásáron 1000-1500 Ft körül mozog. Azért említem az árakat, mert még így is jobban kijössz, mintha nulláról indulnál az anyagot beszerezve a méteráru boltból. A trachten mellényke pedig sokszor minőségibb anyagokból készülnek, mint amit általában az üzletből tudnál szerezni. 

Fontos, hogy az adott mellényke, pontosan a méretedhez - vagy akinek szánod ahhoz - igazodjon. Ha fűzőset szeretnél, akkor egy kicsit lehet kisebb is, ha gombosat vagy kapcsosat, akkor nagyobb vagy pontosan megfelelő legyen.

Az én választásom egy vörös-aranyzöld szövésű brokát mellényre esett (németesen "mieder"-re), ami eredetileg gombokkal záródott. A mellény mellben egy kicsit kicsi volt rám, így adódott, hogy fűzősre alakítom át.

A német jellegű népviseleti mellények jellegzetes kelléke a "miederhaken", azaz a díszes fűzőkapocs. Ez nem idegen a barokk és rokokó magyar viselettől sem. Találunk példákat díszes fűzőkapcsokra, és a miederhakenhez hasonló megoldásokra, ezért döntöttem a bal oldali miederhakenjeinek alkalmazásánál.

Első teendőm a mellény szabásának átalakítása. A mellény elején levágtam a gombokat és gomblyukakat, annyira, hogy a végleges szélhez képest maradjon kb. 1,5 cm az eredeti anyagomból. Ezt visszahajtottam kb. 0,8 cm-re (ez így egy bújtató lett), visszavarrtam - kézzel, hogy a mellény színén ne látszódjon! -, majd mindkét szélbe egy-egy merevítőt helyeztem. (Utóbbi fontos, mert egyébként nagyon csúnya lesz a fűzés. Merevítőként használhatsz spirál merevítőt, erősebb műanyagot, de ha korhű akarsz lenni, peddignád is belekerülhet. Ha peddignádot használsz a mellény alatt mindenképp viselj fűzőt, ahogy a korabeliek is tették, egyébként megnő a nád törésveszélye és kényelmetlen, vagy balesetveszélyes lehet a viselet!)

A mellény aljával két teendőd lehet. Az egyik, hogy meghagyod, esetleg kisebb vágásokat ejtesz rajta, hasonló füleket kialakítva, mint a rokokó fűzőkön látható.

Ezen a szabásmintán látszik az említett kialakítás. Ha a választott mellénynél ennek megfelelően oldod meg az alját, akkor érdemes beszegned ferdepánttal a széleit.

A mellény eredeti alját csak egy kicsit bontottam meg két oldalt.



A mellénynek szép keretet adhatunk kézzel felvarrt ferdepánttal. A ferdepánt egyébként a 18. században népszerű szegési módszer volt.

18. századi fűzőbetét, melynek széleit ferdepánttal szegték be.


A következő lépés a fűzés vagy a kapcsolódás kialakítása. Két lehetőséged van, ha a fűzést választod. Az egyik fűzőlyukak kialakítása, kézi szegéssel. A másik, ha kis fém karikákat varrsz föl a mellény elejének széleire. Én az utóbbit választottam, bár akkoriban elég anakronisztikusnak számított. A karikák nálam csavaralátétek voltak, amelyből rézbevonatos is beszerezhető, ezek passzoltak a miederhakenhez is. Amúgy még az 1740-es években alkalmazták a karikás, nyitott karikás megoldást.


1730, 1740 körüli női öltözék a Magyar Iparművészeti Múzeum gyűjteményéből. (Forrás és fotó: Kotomi)


Ha a mellény kész, egy hasonló anyagból készülhet hozzá a fűzőbetét, azaz a stomacher. A szabásmintája egyszerű. Ezt én egy a mellény anyagához illő, vörös-arany brokát anyagból oldottam meg.


Fűzőbetét az általam készített darabhoz. Sajnos kicsit csámpás lett az alja, és ezt utólag a ferdepánt felvarrása után vettem csak észre, úgyhogy ezért elnézést kérek.



18. század végi díszes fűzőbetét szabásmintája (forrás: American Duchess)


Egy korábbi bejegyzésünk, ami alapján könnyen készíthetsz fűzőbetétet: Rokokó stomacher hímzett párnából.)

A fűzőbetétbe érdemes legalább 3 merevítő illeszteni, a jobb tartás érdekében ajánlott az 5 legyezőszerűen elrendezve (az enyémbe 7 db került).


Fűzőbetét 3 fűzőmerevítővel. Forrás: http://couturemayah.info


Ha igazán korabeli módon készítenéd, a merevítő lehet kb. 6 mm átmérőjű, kosárfonó, lapos peddignád. Utóbbinak a viselése csak akkor ajánlatos, hogyha a ruhadarab alatt, merevített, korabeli hatású fűzőt is viselsz! Ha nincs fűződ a mellény alá, akkor használj műanyag vagy spirálacél merevítőt, és hagyd el a peddignádot, mert a kitámasztás hiánya miatti a törésveszély miatt problémás lehet a mellény viselése!

Nagyjából így készül trachten mellényből rokokó pruszlik, amit korabeli hatású, könyökig érő, női inggel érdemes viselni. Az aláöltözés - a fűző - itt is fontos, ha korhű sziluettre törekedsz, mert akkor lesz igazából megfelelő állású elől a fűzés és nem vágódik be a hasadba sem. Ezen a tavasszal készített képen nagyjából látható a viselése. 

A mellény majdnem teljes öltözékkel.


Remélem, kedvet kaptál a saját rokokó mellényed elkészítéséhez! Jó munkát kívánok!


Megjegyzések

Megjegyzés küldése

Népszerű bejegyzések