Korabeli ruhák elrendezése: 1867 körüli gingham kockás selyemruha

 Ritka öröm olyan fennmaradt ruhát találni, ami jól ötvözi egy átmeneti időszak közepén a régi és az új divatokat. A mai öltözék is ilyen, mert kicsit ilyen is - olyan is: a régiből is megtart elemeket, de az újakból is hozzátesz. Maga az öltözék elegánsabb házi- vagy sétaruha lehetett, esetleg informális látogató öltözék, mert nem túl díszes, roppant egyszerű az egész.

A teljes ruha

 A ruha méretei a következők, ami alapján fiatal hölggyé lehetett:
-mell 76 cm
-derék 56 cm
-a derék hossza (nyaktól derékig) 38 cm
-a szoknya előközép hossza 104 cm
-a szoknya hátsóközép hossza 120 cm
-a szoknya alsó bősége 3,5 méter

 Maga az öltözék zöld gingham kockás taftból készült, sima zöld selyem rüssökkel díszítve a derékon. A derék és a szoknya habár külön minta szerint volt varrva, a végén a kettőt összevarrták, az öves lebeny levehető. A szoknya apadó alapbősége, és hogy hátrafelé dobja ki a ráncokat, valamint a szűk ujj egy bővebb külső ujjal és a levehető lebeny már az átmenetet képezi krinolinból turnűrbe, ami apró nüanszokkal már így jelentkezett 1867-ben. A vállvarrat még mélyen ejtett a felkaron, de a derékvonal már egyenesen vágott, ahogy divatos is marad a következő időszakban.

A derék elrendezése

 A derék előközépen zöld paszomány gombokkal záródik, gallérja nincs csak a nyak körül szépen megülő kerekded kivágás (ezt valószínűleg fehér csipkés vagy hímzett gallérral egészítették ki), érdekes, hogy az ujj paszpóllal van bevarrva, de több helyen nem jelentkezik, utalva ennek a szegőnek a divatjamúltságára és egyre visszafogottabb használatára.

 A szűkebb ujj vége is kis zöld rüssel van díszítve, a lobogó felsőujj vagy ál-ujj csiszolt vászonnal bélelve és jó széles gingham selyemmel beszegve, illetve ennek a külső széle is rüssel díszítve.

 Az öv csiszolt vászonnal bélelt (erről sajnos nincs külön fotó). Elöl a hurokba fogva lehet zárni, hátul pedig egy nagy selyem csokor fejezi be. Maga az övrész zöld paszpóllal díszített, míg a lebeny rüssel, összhangzóan a derékkal. Egészen az 1870-es évek elejéig kedvelt volt a levehető öves lebeny, majd már egyben szabták a derékkal lebenyderék néven.

A ruha belső elrendezése

 A derék teljes egészében ekrü csiszolt vászonnal van bélelve, merevítő szálak nélkül a varratokban. Deréknál két oldalt hurkok vannak felakasztáshoz. A szoknya felső szegélye szélesebb ráhagyással csak vissza van hajtva.

 A kívül dísztelen szoknya organtinnal bélelt teljes egészében és alul egy széles csík csiszolt vászonnal külön megborítva, a szegélye pedig szegővel van védve. Vászonból egy hatalmas méretű zseb egészíti ki a szoknya redői közé rejtve a nyílását a jobb oldalon. A szoknya elöl nincs ráncokba szedve, hanem szépen simul a derékra; két oldalt széles öbölráncokba, majd hátul teljes ráncokba van elrendezve. Mint jól látszik a szoknya már több kisebb részből van összeszabva, a divatos asaly szoknya nyomán. Korabeli kényelmes és praktikus megoldás szerint a szoknya nem előközépen záródik, hanem kissé jobbra a derék előközepétől, egy meglehetősen hosszú hasítással a szoknya első varratvonalába rejtve. Ezt a részt francia kapcsok biztosítják.

Szabásminta ajánlás

 Hasonló ruhát lehet készíteni a következő szabásminták szerint, tetszőleges selyemből vagy pamutból, és ízlés szerinti díszítéssel. Pamutból (sima vagy akár csíkos, kockás, pöttyös vagy ilyen gingham mintázottból) díszítetlenül vagy csak valami szalag ékítéssel egy tökéletesen korhű hétköznapias házi- vagy sétaruha készíthető. A selyem szövet használata és a rüss dísz teszi kiválóbbá ennél.
 1866-os derék szabásmintája és ujj hozzá. Az 1-es vonalazás a derék, a 2-es és 3-as a mellvonal méretvételének a helyeit jelölik; ugyan így végig az ujjon 6-os, 7-es és 8-as vonalak szerint vegyük a mértéket. A lebegő ál-ujj egy hosszúkás háromszögű részből kialakítható hozzá, szintúgy ék alakú részekből az öves lebeny is, ahogy látszik is a közeli fotókon, hogy több részből van összerakva.

 1867-es asaly szoknya szabási és összeillesztési útmutatója. Habár ennek az alapbősége is még nagyobb, mint a fennmaradt ruháé, de egy kis korrigálással használható minta lehet hozzá, illetve azoknak akik szeretnék a díszesebb nagyobb méretben meghagyni.

 Remélem sokan kedvet kaptok majd egy korhű kiegyezés korabeli ruha elkészítéséhez, hisz ez a fajta egyáltalán nem igényel nagyobb ügyességet, pár gyorsan összevarrható és elrendezhető részből áll csupán, az elöli nyílás pedig gyorssá és kényelmessé teszi, hogy egyedül is fel lehessen venni; a nagyobbacska zseb hozzáadása pedig praktikussá kis kütyüink elrejtésére!

 Kellemes ruha varrást kívánok mindenkinek!

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések