Rokokó stomacher hímzett párnából

Az angolul stomacher-nek keresztelt egy olyan hasat és alsó mellkast takaró többnyire háromszög vagy alul szűkülő trapéz alakú keményen merevített, dekoratív, körbeszegett panel, amelyet a 16-18. században a nők a külső ruházat részeként elől viseltek, többnyire az elől nyitott felső ruházathoz illesztve, fűzve, kötve vagy gombolva.

Magyar nyelven "mellkendőként" találtam lefordítva, amely igazából nem adja vissza gyomrot és beleket szorító, lenyomó funkcióját, amelyet az angol stomacher igen. Már csak azért sem, mert merevített panelként távol áll a lenge kendőktől jelentésben, a divatban pedig éppen, hogy a mellek kiemelését, felnyomását segítette, semmint takarta volna őket.


francia stomacher 1720-1770 körül

A felsőruházat alá bújtatott korai 18. századi Bouillon-hímzéses stomacher  forrás: kci.or.jp


Miért is hasznos egy szép stomacher, miért is érdemes rá külön időt fordítani? Elsősorban azért, mert dekorációja folytán a korarokokó ruha lelke lehet. Egy jól kivitelezett stomacher már "fél siker" egy barokk vagy rokokó ruhához.

A The Pragmatic Costumer blognak van egy nagyon hasznos bejegyzése ahhoz, hogy viszonylag kezdő varrók is készíthessenek maguknak elég látványos stomachert hímzés és egyéb hosszadalmasabb procedúrák nélkül. Ehhez nincs másra szükség, csak már egy előre kihímzett régies hatású terítőre vagy párnára, amelyből kiszabhatjuk a panelt.


forrás: The Pragmatical Costumer


A blogger 1970-es években készített gyapjúval hímzett párnával dolgozott. Egy stomachernél elengedhetetlen a merevítés, mert egyébként nem fog a korabeli módon mutatni, de elég hozzá műanyag merevítő is, ha éppen nem elérhető más, mivel ha fűzőt viselünk az alap merevítésünk úgy is meglesz. A blogger öt darab merevítővel dolgozott.

forrás: The Pragmatical Costumer
Fontos, hogy a stomacher külsején egyáltalán ne legyen merevítő varrás. A stomachert ferdepánt szegélyezi. Az elkészült mintadarabot a blogon tudjátok megnézni.

Hímzett kispárna vagy terítő után érdemes régiségvásárokon, turkálókban vagy az online piacokon körülnézni. A motívum kiválasztásánál ügyeljünk arra, hogy a nyugati rokokó mintáknak megfelelőt válasszunk, tehát ne a XIX. századi mintájú kalocsai párnára essen a választásunk, ha már az újrahasznosítás ezen módját választottuk. Valamint fontos, hogy utánanézzünk, hogy a terítőnek vagy párnának, amit felhasználunk nincs-e önállóan nagyobb értéke, újrahasznosítás előtt. Ha viszont sok időnk van és bátrak vagyunk, akár magunknak is hímezhetünk egy stomachert.


Megjegyzések

Népszerű bejegyzések