Kit kövessek? 1. rész: Hobbiból munka

  Ez a sorozat hazai és külföldi hagyományőrzőkkel és múltidézőkkel foglalkozik, ami által jobban megismerhetjük többek munkáját. Az első része specifikusan azokkal, akik megélhetést csináltak a hobbiból, éppen ezért nem lesznek bemutatva azok a vállalkozások, amik csak kellékek árusításával foglalkoznak és mellette nincs blog vagy vlog élet. Rövid bemutató után kis pro és kontra leírást is adok róluk. A lista nem teljeskörű, ha esetleg kihagynék valakit kommentben linkkel légyszíves egészítsétek ki!

Prior Attire

  Angliában élő és alkotó múltidéző Izabela Pitcher, aki már egész fiatalon belekeveredett ebbe a világba és ott is ragadt. Alulról kezdte, középkori hagyományőrzéssel jelmez utánérzetű ruhákkal ám sok fejlődés és tanulás után tavaly már könyvet adott ki saját szabásmintáival és ruha inspirációival, nem beszélve a saját szervezésű éves báljáról ami tömegeket vonzz! Vállalkozása méretes szabósággal és online konfekció méretű darabokkal is foglalkozik a középkortól egészen az 1. világháború korszakáig; méretre szabást online is lehet rendelni a pontos méretek megadásával, vagy angliai otthonában bejelentkezés után, ez természetesen mindig drágább mint az online bolt konfekciós darabjai.
  Hol lehet követni?
Blogja A Damsle in this dress, vlogja priorattire és online boltja pedig a Prior Attire.
  Előnyei:
Sokat lehet tanulni tőle már csak a blogjának a követésével is, pláne ha valaki vállalkozást szeretne építeni a hobbijára! Rengeteg kisvállalkozást érintő témáról ír: az ügyfelek kezelésétől kezdve a pénzügyi tanácsokig. Emellett sok szép képet lehet nézegetni az eseményekről amiken részt vett, vagy szervezett.
  Hátrányai:
Miután megjelent a könyve a blogjáról törölte azokat a bejegyzéseket, amik olyan tippekkel,szabásmintákkal és fotós tutorialokkal foglalkoztak ruha készítési ügyben, amik sokat segítenek a kezdő vagy haladó múltidézőknek és a könyvbe is éppen ezért bekerültek. Érthető, de nem túl etikus lépés. Az online boltjában a selyem ruhák árát tekintve kételkedem, hogy valódi hernyóselyemből vannak, bár "quality silk" van feltüntetve, de az összetétele nem. Ahhoz képest hogy korhű ruhák géppel és kézzel készítve, gyakran antik csipkével díszítve csak a valódi selyem anyag mennyisége kerülne annyiba mint az elkészült ruha megjelölt ára (ráadásul egyes pamut ruhák majdnem ugyan annyiba kerülnek, mint a csipkés selyem ruhák...)! Ebben az esetben pedig megtéveszti a vevőit, mert a megjelölés alapján valódi selyemre számítanak, és megérkezéskor szövetminta ellenőrzéskor derül ki, hogy műszálas, nos az nagy csalódás. Emellett ő is elköveti azt a kezdők hibáját, hogy egy nyomtatott mintás pamutvásznat báliruhának csinál meg.
Montázs a boltjában jelenleg is megrendelhető konfekciós méretű ruhákról

Historical Sewing

  Az Egyesült Állomokbeli Jennifer Rosbrugh szintén alulról kezdte,végtelen rajongással a viktoriánus kor iránt. Ruhái és kutatómunkájának nagy része ebből a korból kerül ki. Nagyon jó influencer és a facebook oldalán bármilyen kérdéssel lehet hozzá fordulni, szívesen válaszol. Habár jómaga nem készít megrendelésre, sem online boltba kész ruhát (maximum gardrób ürítési céllal néha elad pár régebbi ruhát), de tart online szabászati tanfolyamokat, pl. korabeli fűz, alsónemű, szoknya vagy komplett öltözék készítéséről, és az online boltjában ezekhez árulja a szabásmintákat, stb.-t is.
  Hol lehet követni?
Blogja a Historical Sewing, online boltja pedig az Old petticoat Shop.
  Előnyei:
Az a hatalmas tutorial gyűjteménye, ami elérhető a blogján felbecsülhetetlen értékű! Lényegében mindennel foglalkozik, nem csak az egyes ruha elemek korhű elkészítésével, hanem azzal is hogyan lehet elegánsan leülni abroncsos szoknyában,sőt használni a mosdót is! Nála biztos megtaláljátok azt a kis plusz információt, amit kerestek.
  Hátrányai:
Sajnos az utóbbi pár évben már kevesebbet varr, kevesebb eseményen vesz részt családi okok miatt, és egy éve kb. csak a bajor drindl nemzeti ruhákkal foglalkozik. Ez támaszthat némi hiányérzetet, de mivel olyan tudástár lelhető fel a bolgján, így még sokáig lehet tőle idézni és fordítani is (pár régebbi bejegyzést tőle vettünk át), hogy tulajdonképpen várjuk a főnixmadár visszatértét addig is.
Válogatás az általa készített 19. századi öltözékekről

American Duchess

  Lauren Stowell indította a blogot és cipő vállalkozását, miután maga is hagyományőrzőként észre vette, hogy micsoda hiánycikk a korhű cipő a piacon. Először még csak a Rokokó időszakával foglalkozott, de nem sokkal később bővítette az időszakokat és már Reneszánsztól 20. század első feléig mindenféle található nála, a kínálata folyamatosan gyarapszik. Pár éve csatlakozott hozzá Abby Cox és már ketten építik a márkát, készítik a vicces de részletes blog és youtube bejegyzéseket. Első könyvüket nemrég adták ki nagy sikerrel, amiben a Rokokó kori ruhák elkészítésével foglalkoznak részletekbe menően.
  Hol lehet követni?
Blogjuk az American Duchess, vlogjuk szintén az American Duchess, online boltjuk a shop feliratra kattintva a blogról is elérhető azonnal.
  Előnyei: 
Hogy tartsák az olcsó árakat és a jó minőséget olyan távolkeleti gyártót kerestek, aki nem gyerekmunkások és nők kizsákmányolásából élnek, oda figyeltek a fair trade követelményeire! Emellett, hogy az USA-n kívüli megrendelőknek ne kelljen a tetemes vám és különadó költségeket kifizetniük, európai forgalmazótól ugyan azon az árakon beszerezhetőek a cipők! Blogjuk és vlogjuk vidám, vicces hangvételű, jól fotózott és jól felvett, így minden szögből megvizsgálhatóak a ruhák és kiegészítők. Gyakran készítenek hosszabb hangfelvételeket egyéb hagyományőrzőkkel, amikből külön kis infó morzsákat lehet felcsipegetni. Tényleg gondolnak mindenre és mindenkire!
  Hátrányai: 
Ezek után csak annyit mondhatok, hogy semmi! Tökéletesen építik és fejlesztik az üzletüket és blogjukat is.
Lauren és Abby a Rokokó csúcsán

The Dreamstress

  Az új-zélandi Leimomi Oakes varrónő és múltidéző mániákus blogja és élete. Többek között korabeli harisnya útmutató van fenn nála, illetve egy két hetes "Élet 1916-ban" kísérlet, ami roppant érdekes és élvezetes olvasmány, mindenkinek csak ajánlani tudom! Kedvenc időszaka a századelő, aki szintúgy ebben érdekelt, annak sokat fog segíteni. Sokat foglalkozik varrás oktatással, előadásokkal is, rendezvéyn szervezéssel, stb. Boltjában saját tervezésű korabeli szabásmintáit árulja, a szoknyákhoz modern változatban is, ha valaki a kissé vintázsabb vonalat viseli a mindennapokban. 
  Hol lehet követni?
Blogján  The Dreamstress és itt egy kattintással elérhető a boltja is.
  Előnyei: 
Szépen fotózott rendszeres blogger, hétfőnként korabeli ruhák értékelésével tartja lázban a követőit, korabeli sziluett kialakításában és varrás tippekben gazdag az állománya (mint már említettem, harisnya...) és általa kicsit jobban megismerhetjük Új-Zélandot és történelmét. Sok reprodukciót készít festmények után, főleg a 19. századból. Van cicája.
  Hátrányai: 
Túl messze van!
Ízelítő a századfordulós munkáiból

Madame Rénarde Couture

  Végül, hogy egy kis "hazai" is legyen, akiért nem kell körbeutazni a fél világot a csoport alapítója Vőneki Adrienn is Sissi-s dédelgetett leányálmokkal és ruha rekonstrukciókkal kezdte, leghíresebb ezen a téren a csillagos ruha, de sok más fotón és festményen megjelent Erzsébet királynés öltözéket elkészített már - és sok mást is ami nem köthető az alakjához. Fantasy, vintage és korabeli egyaránt megtalálható nála. Támogatásával a hazai kisvállalkozókat segítitek a fennmaradásban.
  Hol lehet követni?
Blogja a Madame Rénarda Couture, kész ruha etsy boltja MmeRenarde de személyesen is tudtok nála venni és méretre szabatni is!
  Előnyei:
Blogján (és a régebbin is) sokat lehet tanulni arról, hogyan inspirálódjunk illusztrációk, sőt álmaink alapján, hogyan hozzunk létre egy ruhát. Itt van a szomszédban, bárki bejelentkezhet hozzá aki igényes kosztümre vágyik. A sok szép Sissi ruha hazai árfekvésnek megfelelően bárki gardróbjában landolhat. A ruhák leírása részletes, a szövet összetételt is tekintve, így a vevőt nem éri meglepetés. A Múltidéző Találkozók csoport alapítója, úgyhogy sokat köszönhetünk neki.
  Hátrányai:
Csak mernék ide bármit írni! Viccet leszámítva, oda kell figyelni a követésére, mert nemrég új blogon indult, de mellette a régi is meg van még, nehogy megkeveredjetek.
(Lassan készülnek el a bejegyzések, de megéri rájuk várni! - szerk. Adrienn :) )
Nem csak Sissiszkedésben jártas

  Habár a világ összes olyan hagyományőrzőjére és múltidézőjére nem tértem ki, akik megélhetési szinten mozognak a témában (lehetetlen is lett volna), próbáltam a legismertebbeket és a legjobbakat összegyűjteni, akiknek a blog életéből is inspirációt meríthetünk, mielőtt elköltjük azt a sok szép pénzt náluk! ;)

  Kellemes böngészést és rendelés megtételt kívánok mindenkinek!

Megjegyzések

  1. http://storyofaseamstress.blogspot.com/ - bár már nem aktív, nagyon szerettem, sok-sok Jane Austen érabeli, de más történelmi korokat idéző ruhát is készített. Arra már nem emlékszem, hogy volt-e a blogon leírás, vagy csak az általa készített ruhák, de mindenképp kellemes időtöltés lehet elnézelődni nála. :)

    VálaszTörlés

Megjegyzés küldése

Népszerű bejegyzések