10 + 1 indok az alsószoknyák mellettt

Mikor látunk egy korabeli kosztümös filmet, vagy régi illusztrációt, fényképet, amin a hölgyek fodros-bodros alsószoknyái kivillannak, mi csak ámulunk-bámulunk a csodálattól. A látvány valóban éteri, tündéri és úrias kifinomultságot kölcsönöz az egész ruha költeménynek! 
Akkor miért nem viseljük? Miért feljetjük el ezt is a többi alsóruhával együtt, amikor korhű kosztüm készítésébe kezdünk? 
Íme pár indok, amivel kibújunk az alsószoknyák alól (elnézést a rossz szóviccért):
-Úgy se fogja látni senki, minek foglalkozzak vele?
-Úgy is lesz alatta abroncs, minek akkor?
-Minek költsek rá, amikor egy csomót fektettem már a korhű felsőruhába?
-De hát nehéz és kényelmetlen és meleg!


Hiába korabeli a ruha, a szegényes alapok miatt szörnyű ránézni is az iszonyatos "lámpabúra" formára ami részben a rossz abroncs hibája is.

Most, hogy végeztünk a nyafogással, a kifogások keresésével, és jól szemügyre vettük a fenti képet lássunk 10 +1 okot, hogy miért KELL alsószoknya minden korabeli ruha alá:

10. Az alsószoknyák segítenek könnyebben sétálni:
 A csípőre redőzött dús szoknya minduntalan begyűrődik járás közben a lábak közé, hozzátapad a testünkhöz? Egy kisebb szélnek hála nézelődők egész serege azonnal látja a bugyi vonalunkat? Ez nem korhű külcsín és távolról sem esztétikus! Egy jól keményített alsószoknya már sokat segít abban, hogy a szoknya szépen elálljon a csípőtől lefelé, ne gabalyodjon bele a lábakba járás közben és mindenek előtt megóvja a szemérmünket.

Nem szép látvány, még mai sztenderd szerint sem! 1800 körüli karikatúra.

9. Ideális gyakorló ruharész:
 Ha most kezded a korhű szabás-varrás tudományának az elsajátítását hamar rájössz, hogy teljesen máshogy kell összevarrnod, felvarrnod, fércelned, beszegned és díszítened egy korabeli korhű öltözéken az egyes ruha elemeket. Az alsószoknya tökéletes gyakorlóterep erre! Mire végzel 2-3 alsószoknya elkészítésével, a kezed "motorikusan" megjegyzi a pontos öltés meneteket, így a felsőruha már tökéletes lesz (mert ugye a korszaknak megfelelő alsóruhákkal kezded?). Régen sem volt minden öltés egyenletes, sima és láthatatlan, ez is teljesen korhű; de ne a felsőruha legyen a legcsúnyábban kivitelezett öltözet rész!

Beeresztett farkasfog, ezernyi levarrt és levasalt hajtás, dupla réteggel és kis fodorral erősített szegély ezen az 1860 körüli alsószoknyán.

8. Az alsószoknyák társadalmi osztálytól függetlenek:
 Ha már van pár szép alsószoknyánk, ugyanúgy felvehetjük az egyszerű karton vagy puplin utcai ruha alá, mint a selyem báli ruha alá! Nem kell mindig újat készíteni a különböző alkalmakhoz: nappal utcára simán lehet reprezentálni a középosztálybeli úrinőt, mint este a bálban az arisztokrata hölgyet ugyan azokkal az alsószoknyákkal.

1895 körüli finom selyem alsószoknya habos tüllfodorral díszítve

7. Hőszigetel:
 Mindenki tudja nagyon jól, hogy télen rétegesen kell öltözködni, hogy jó melegünk legyen, ezt már kiskorunk óta folyamatosan halljuk a nagyitól, anyutól, tanárnéniktől... De ha azt mondom, hogy vice versa is igaz! Valószínűleg sokan most csapnak a fejükhöz, hogy mekkora hülyeségeket beszélek, pedig NEM! A TERMÉSZETES SZÖVETBŐL KÉSZÍTETT RÉTEGEK NYÁRON IS UGYAN OLYAN JÓL HŐSZIGETELNEK, MINT TÉLEN!!! Az alsószoknyák kellemes árnyékot nyújtanak a törzs  alsó részének és a lábaknak, a sok szövet pedig nem engedi át a kinti 30-40 fokos meleg levegőt, így csak a testünkből a mozgás során felszabaduló hőt zárja magába, ami egyáltalán nem olyan sok! Míg nyárra az alsószoknya készülhet akár muszlinból is, addig télre készíthetünk egy matelassé (flanellal vagy gyapotozással bélelt pamut vagy selyem felsőrésszel dúsan kivarrott szövet), mai néven steppelt alsószoknyát. Ez önmagában is elég formatartó, hogy abroncsok nélkül is megállja a helyét és annyira meleg, hogy mindenki csak dícséri aki télre ilyet készített magának.

Kék selyem matelassé (steppelt) alsószoknya, 1860 körüli

6. Kialakítja a formát:
 Mint már fent említettem, egy jó alsószoknya segít kialakítani a korhű sziluettet. Teljesen más egy 1830-'50-es évekbeli abroncs nélkül, csupán alsószoknyákkal támogatott felsőruha esése, mint egy 1860-as hatalmas abronccsal merevített szoknyáé. Sőt, ezután sem volt mindig csak az abroncsé a főszerep, a 19. század nagy részében alsószoknyák és farpárnák segítségével érték el az éppen divatos formát. Ezért egy 1830-as alsószoknya teljesen más szabású és díszítésű, mint egy 1890-es évekbeli, vagy akár a turnűr korszaké, amikor is a legtöbb fodrozat az alsószoknya hátrészére került. Mindig jól figyeljük meg az adott éra felkapott sziluettjét, és annak megfelelő alsószoknyákat készítsünk.

1882 körüli alsószoknya több sornyi popsi fodorral

5. Kihangsúlyozott derékvonalat ad az alaknak:
 Most a szépen kihangsúlyozott derékról beszélünk, és nem a darázsderékról: a korhű derék egyenletesen kontrollált, és karcsúnak tűnik az öltözet többi részével szemben. Ha nincsenek alsószoknyák, akkor a szoknya idoma nem fog a csípőnél puffadni, és enélkül a derék nem fog kiemeltnek tűnni. Széles váll és mellkas, plusz hangsúlyos csípő, egyenlő karcsú hatású derék; ennyi.

Az egész felsőtest egybemosódik: semmi szép halmos kebel, karcsú derék és kacéran ringó csípő; igaz ez csak egy kiállítási bábú, de élőben is gyakran látni ezt az egyöntetű formát.

4. Az alsószoknya óvja a felsőszoknyát:
 Habár az alsószoknya pár cm-rel rövidebb, mint a felsőszoknya, még így is rengeteg rongálást átvesz a cipőről, földről. Egy rendesen kikeményített, beszegett és fodros alsószoknya sok olyan piszkot fog felfogni mozgás közben, ami a felsőszoknyát koszolná össze és ezzel együtt tenné az élettartamát rövidebbé. Itt fontos kiemelni a KEMÉNYÍTÉST: ezáltal nem csak szép idomot fog tartani az alsószoknya, hanem a por és kosz nem ivódik bele olyan könnyen, egyszerűbb tisztítani is, hisz elég alaposan kikefélni az alját.

Balayeuse: legombolható alsószoknyafodor, kifejezetten az uszályok és szoknyaszegélyek védelmére, 1877-es illusztráció szabási útmutatóval

3. Úgy díszítheted ahogy akarod:
 Ahogy a különböző varrás eljárásokat lehet rajta gyakorolni, úgy a díszítését is. Betett csipkék, áthúzott szalagok, fodrok és plissék felvarrása, vékonyabb vagy szélesebb behajtások varrása, stb. mind-mind segít gyakorolni a felsőruhára felhelyezett díszítések szép kivitelezését. Emellett természetesen lehet az ezernyi minta közül is választani, mindenki úgy díszíti ahogy csak akarja! Habár egy halom fehér batiszt alsószoknya első nézésre uncsinak tűnik, közelebbről szemlélve a sok apró részlet már szemkápráztatóvá teszi.

Sőt, nem csak a díszítést, de a mintázatot is úgy lehet variálni, ahogy tetszik, 1895 körüli selyem alsószoknyák

2. Olcsó:
 Az alsószoknya szövetek általában még 100% természetes anyagból is az olcsóbb méteráruk fajtáját képezik: batiszt, puplin, zsebkendővászon, középnehéz vásznak, légies muszlin és pamut chiffon, stb. Ezek méterje 1000-1500 forint között van, és egy alsószoknyára (saját szövetből készült fodor dísszel is akár) 110-140 cm-es szélességgel 3-5 méter elég lesz (természetesen itt is fő szempont az adott korszak szövetigénye és az egyszerre viselt alsószoknyák száma a divatos sziluetthez képest).

Végy egy gyárilag hímzett szélű szövetet, és máris kész a díszes alsószoknya! 1890 körüli vászon alsószoknya hímes szegéllyel.

1. Ápol és eltakar:
 Oszlop alkatú vagy? Vagy a vállad és melled szélesebb mint a csípőd? Semmi gond, néhány alsószoknyával gömbölyű csípőd és korabeli homokóra formád lesz pillanatok alatt! Az abroncsod állandóan átlátszik a felsőszoknyán? Semmi baj, dobj rá egy fodros alsószoknyát és máris korhűen puha, légiesen könnyed hatású lesz a szoknyád! Rengeteg hiba kiküszöbölhető már csak egy alsószoknya felvételével is.


+1. Korhű:
 Azért ez a kiemelt a listán, mert RÉGEN MINDIG HORDTAK ALSÓSZOKNYÁT! A legeslegkorhűbb külcsínt tehát alsószoknyák viselésével érhetjük el. És ha valódi korhűségre törekszünk, akkor ezt semmiképp sem lehet megkerülni. Díszítsük, keményítsük, és a korszak divatja szerint szabjuk ki; fordítsunk gondot rá, különben még a legkorhűbben elkészített ruha is slamposan fog állni, és akkor mi értelme?


További cikkek az alsószoknyákról:
Reformkori alsószoknyák

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések