Korhű ruhák és kompromisszumok - megaszoknya invázió

A legegyszerűbb nappali kombinációs abroncsos ruhák utolsó előtti segítségeként a szoknyákról szeretnék néhány dolgot megemlíteni. Alapvetően szabadon engedhetjük a fantáziánkat, lehet többrétegű, fodros, szalaggal díszített, ránk van bízva.

Fodros volantszoknya

Fodros és szalagos

Ellenben az anyagválasztásnál el lehet csúszni. Ebben az időben a kockás nagyon divatos volt, viszont a cikornyás levélmintákat jobb ha kerüljük, ritkán korhűek, cserébe lépten-nyomon hallgathatjuk az anyagunk eredetének találgatását. (abrosz, függöny) Bár olykor nem szabad elzárkózni a lakástextilek használatától, sok függöny őriz régies mintát, de ott sem mindegy, milyet választunk. A csíkosakat hagyjuk meg a rokokónak vagy a turnűrös ruháknak, mi most a kockalázban égünk, az 1850-es években :)
Az a sikk kockás szoknya!
Téli szoknyát lehet bársonnyal, szőrmével kombinálni, nyáriakat csipkével és szaténszalaggal.

Anyag választási útmutató:

Nyárra:
Részesítsük előnyben a pamutot, azon belül is a vékony, finom szövésűt. Egyrészt sokkal kellemesebb viselet másrészt könnyebben be lehet hajtogatni, vagy ráncolni.
Csinos len és pamutvászon szoknyák

Kellemes lehet még a selyem vagy viszkózmuszlin (ez utóbbi már kompromisszum) illetve a lenvászon is, bár az sokkal durvább szövésű mint a pamut, rusztikusabb hatása lesz tőle a szoknyánknak.
Könnyed muszlin ruha
Télire:
Bársony, gyapjúszövet, vagy bármilyen vastagabb szövet. Vigyázat, az abroncsnak erősnek kell lennie, különben megrogy a szoknya súlya alatt. Amint hazacipelsz 6 m bársonyt, érteni fogod mire gondolok :)

Tanácsok:

Vékony anyagokat nyugodtan be lehet hajtogatni szabás nélkül, ellenben a vastagoknál ne próbálkozzunk ezzel, azokat érdemes szabni, különben nincs az az isteni varrógép ami átvarr 5 réteg bársonyt.

 Tudom, hogy mindenki szereti a földig érő ruhát, de nem ajánlom, mert mindig rá fogsz lépni és orra esel. A földtől legalább 2-3 centivel legyen rövidebb a szoknya és kényelmes lesz. Lehet csalni, hogy csak elöl vágod le ezt a hosszt, és hátul földig ér, így kicsit uszályos hatást érhetsz el.
Jobb oldalt látható az a bizonyos kis trükk

Gépi felhajtást akkor válasszatok, ha az anyag mintás és a cérna elveszik a mintában, minden más esetben tessék kézzel felhajtani, utálatos dolog, de egy mozifilm alatt fel lehet hajtani 6 méter anyagot. Higgyétek el, megéri, mert korhű lesz és nagyon szép.
7 méter bársony, kézzel felhajtva, örökké tartó élmény volt, de megérte

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések