Korhű ruhák és kompromisszumok - Svájci övek



Svájci övek és szalag megoldások, a Múltidéző csapatból
Utolsó, befejező részként, a svájci övekről szeretnék nektek írni, amivel a szoknya-blúz kombót a végletekig tudjátok variálni.
Nyári nappali ruha fekete övvel


Mentazöld díszes svájci öv, MET
Téli szettek, svájci öv jobb oldalt látható
Tulajdonképpen egy derékfűzőhöz hasonlítanak a leginkább, és mindig eltérő színben készült mint a ruha, főleg sötétebb árnyalatokban, hogy ezzel is karcsúbbnak hasson a derék, de vannak világos színű darabok is.
Báli selyem pántos svájci öv, vigyázat, nem corselet!



Ez viszont egy corselet, 1860-ból, báli kiegészítő
Egészen különleges megoldás a svávi övre, ugyanabból az anyagból készült mint a szoknya
Marie Sophie, vállpántos, szalagos svájci öve
Svájci öv közelebbről

Sisi is kedvelte az ilyen öveket
A "basic" öv alapvetően csak egy felfelé és lefelé csúcsos övet takar, de ér szabadon variálni. Vannak pántos verziói, illetve olyan amit lelógó szalag díszít. A pántosakat könnyű összekeverni a corselettel, de a két ruhadarab nem ugyanaz! A corselet tulajdonképpen egy stilizált fűző, báli ruha kiegészítőként hordták, onnan lehet megkülönböztetni őket könnyen, hogy a svájci öv mindig mell alatt végződik, míg a corselet takarja az egész felsőtestet.

Báli kiegészítő is lehet belőle


A svájci övet hátulról érdemes fűzősre készíteni, így állítható méretű lesz, hátulra pedig készíthetünk saját anyagából egy kis virágot ami takarja a fűzést. De aki biztos a méreteiben használhat nyugodtan franciakapcsot záródásként.
Kicsit komplikáltabb darab, itt már érdemes modellezni, vagy készen kapható fűző szabásmintából kiindulni.
Sikkes kombináció
1860-as évek vége, a pántos svácji öv érdekes továbbgondolása
 

Itt találtok egy remek tutorialt, az oldal angol nyelvű, viszont a képek segítenek az angolul nem tudóknak is.

Az első svájci övem a fent található link alapján

Akinek túl bonyolult volna elkészíteni ezt a fajta övet, az nyugodtan használjon kész szalagot, a derekára kötve, az is nagyon szép tud lenni :)
Egy kis fekete szalag... az abroncsos nappali ruhák kis fekete ruhája, minden hölgynek ajánlott egyet beszerezni :)
Anyagajánlat: A bársony mindig elegáns és szép, télen-nyáron hordható, nappalra és alkalomra egyaránt, de választhattok még selyemtaftot, santungot is.
Mintásat nem ajánlok, nem korhű, ha lehet inkább egyszínűt válasszatok, aminek a tetejét fodrokkal, csipkével, szalaggal lehet díszíteni.
Kompromisszum: műszálas taft, vigyázz, nagyon alkalmi lehet a hatása, nappalra inkább valamilyen erősebb vásznat, pamutot ajánlok. Mindig tegyetek az elejébe, hátába és az oldalába merevítőt, attól lesz szép tartása az övnek. Kerüljétek a "nyúlós" anyagokat, azokat amik kötöttek és nem szövöttek, mert egyrészt nagyon nem korhű, illetve nehéz velük dolgozni és a végeredmény sem lesz szép.

 

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések