Japán teaszertartás
Eddig megismerkedhettünk a viktoriánus teázási szokásokkal, most nézzük meg, Japánban ez miképp is működött.
Meghívás
Elsőként meg kellett beszélni a teamesterrel, hogy kiket szeretnénk meghívni. Minimum 5 főnek kellett lennie, de 7-nél többet nem hívhatunk meg.
Érkezés
A vendégek a macsijában várakoztak, itt készültek fel a ceremóniára.
Belépés
A szertartás kezdetét a teamester jelzi. A vendégek nesztelen léptekkel, mélyen meghajolva lépnek be a teaházba.
Ekkor meghajolnak az ikebana előtt, majd megszemlélik a tokonomát, és a teamester jelzésére elfoglalják a kijelölt helyüket.
Teázás
A tea előtt, könnyű süteménnyel kínálják a vendégeket, majd a teamester nekilát a tea elkészítésének. A mester először bambuszseprűvel a csészébe söpri a megfelelő mennyiségű teaport, majd forró vizet mer rá szintén bambuszból készült merőkanállal. Ez lesz a teasűrítmény, amelyet szétoszt majd a vendégek között, majd forró vízzel önti fel.
Teaivás
A japánoknál nem szokás ízesíteni a teát, és illetlen, sőt egyenesen tiltott dolog a teát azonnal felhörpinteni. Három lassú kortyként kell meginni a szent nedűt. Több csésze teát is ihatunk, nincs mennyiségi korlát.
Beszélgetés
Miután a vendégek nem isznak több teát, csendes beszélgetés veszi kezdetét, amelynek témája általában a teaház körül forog.
Távozás
A teázás a teamester jelzésére ér véget, ekkor a vendégek csendben, zajtalan léptekkel távoznak.
Itt olvashattok egy érdekes beszámolót egy igazi japán teaszertartásról.
Meghívás
Elsőként meg kellett beszélni a teamesterrel, hogy kiket szeretnénk meghívni. Minimum 5 főnek kellett lennie, de 7-nél többet nem hívhatunk meg.
Érkezés
A vendégek a macsijában várakoztak, itt készültek fel a ceremóniára.
Belépés
A szertartás kezdetét a teamester jelzi. A vendégek nesztelen léptekkel, mélyen meghajolva lépnek be a teaházba.
Ekkor meghajolnak az ikebana előtt, majd megszemlélik a tokonomát, és a teamester jelzésére elfoglalják a kijelölt helyüket.
Teázás
A tea előtt, könnyű süteménnyel kínálják a vendégeket, majd a teamester nekilát a tea elkészítésének. A mester először bambuszseprűvel a csészébe söpri a megfelelő mennyiségű teaport, majd forró vizet mer rá szintén bambuszból készült merőkanállal. Ez lesz a teasűrítmény, amelyet szétoszt majd a vendégek között, majd forró vízzel önti fel.
Teaivás
A japánoknál nem szokás ízesíteni a teát, és illetlen, sőt egyenesen tiltott dolog a teát azonnal felhörpinteni. Három lassú kortyként kell meginni a szent nedűt. Több csésze teát is ihatunk, nincs mennyiségi korlát.
Beszélgetés
Miután a vendégek nem isznak több teát, csendes beszélgetés veszi kezdetét, amelynek témája általában a teaház körül forog.
Távozás
A teázás a teamester jelzésére ér véget, ekkor a vendégek csendben, zajtalan léptekkel távoznak.
Itt olvashattok egy érdekes beszámolót egy igazi japán teaszertartásról.
Köszönöm.Rendesen megkívántam egy fincsi teát.
VálaszTörlésEgyszer volt a Topmodell leszekben, s mindegyik topmodell megbukott a japán teázásból, hiába tanították nekik. Hihetetlen procedúra, s minden apró részletre figyelni kell.
VálaszTörlésA leírás ráadásul egyszerűsített, egy valódi szertartás ennél jóval bonyolultabb...
VálaszTörlésViszont tetszik ez a tisztelet amit megadnak a teának, így maximálisan ki lehet élvezni az ízét:)
Azt hiszem én a felhőrpintős résznél buknák meg... Imádom forron inni a teát...
VálaszTörlés