Turnűr korabeli frizurák és elkészítésük

  Az 1860-as évek végén divatozó könnyű, tarkóra rendezett kontyok és fonatok után, amiket a viktoriánus frizurák című bejegyzésben veséztünk ki, az 1870-es évek az ancien régime bukása óta nem látott hajtornyokat hozott, míg az 1880-as évek puritán egyszerűséget. Ezekkel három fejezetben fogunk most foglalkozni: külön a '70-es évekkel, a'80-as évekkel és a végén frizura elkészítési útmutatókat ajánlok. Remélem mindenki találni fog benne kedvére valót és könnyen elkészíthetőt is!

Divatos frizurák az 1870-'80-as évekből.

Frizurák az 1870-es években

  Az 1870-es években egy valódi főhajtással tisztelegtek a rokokó éra előtt: előkerültek a panierszerű tunikák (elől elválasztva, két oldalt dúzosan hátra vezetve), a farpárnák, a magas sarkú cipők, a Pompadour (nagy virágos) mintájú szövetek és természetesen a rizsporos hajköltemények is. 

"A hölgyek fejékét illetőleg még mindig a chignon uralkodik a legkülönfélébb elrendezésekben, dudorokkal, tekercsekkel, kis és nagy fürtökkel. Az elöli haj egészen felfelé fésültetik, s csatokkal vagy bandelettekkel tarttatik."

Részlet az A Divat, 1868 November 1.-i számából

Divatos frizura elölről és hátulról, A Divat 1868 

  A frizurákat tarkóról dús fonatokban, tekercsekben, ringlikben vezették le a vállon. Ezt saját hajból kivitelezni jóformán alig lehetett (lehetett bármilyen dús vagy hosszú egy hölgy hajzuhataga), így iszonyatosan sok póthajat használtak fel! Ezeket a chignonokat már lehetett úgy is kapni, hogy előre elkészített kontyként be voltak fonva, vagy tekercselve. Általában ezekre dolgozták rá a saját hajat. Szintén divatos volt feltupírozni a hajat fejtetőn.

"A frizurákat magasan fésülve viselik, elöl borzas választékokkal, a magas frizurához viselnek rövid fürt-chignont. A felfésült frizurákhoz szalagcsokor és virág fejék igen szépen áll."

Részlet a Budapesti Bazár, 1873 Október 15.-i számából

Virággal és szalaggal díszített magasan fésült frizurák, A Divat 1873  

  Újdonságként ebben az évtizedben jelent meg a frufru, többféle formában: szemöldökig vagy rövidebben egyenesre nyírtan, ziláltabban, fodrosan elrendezve a halántékon és felfelé a homlokon; de természetesen a középen elválasztott frizura is divatos maradt. A szoknyák aszimetrikus szabása is hatott a divatra, így a fej középi elválasztás is kerülhetett oldalra. A vállon leeresztett súlyos kontyot aztán az 1873-ban megjelenő dús nyakbodrok kényszerítették ismét feljebb, ezzel egy ideig visszahozva az egyszerűbb kontyok divatját, de kivágott estélyi ruhához mindig a legdúsabb frizura dukált!

"A frizurákat egyszerűen viselik, vastag fonatokat fonnak és koszorú alakban lecsüngőleg hátul feltűzik, vagy egyszerűen a hajat nyitva simán fésülve hálóba helyezik el. Különösen a háló viselet ismét kedveltebbé tűnik fel a divatban, s okvetlen az őszi és téli toilette kiegészítője lesz. Célszerűnek is tartjuk, mert csinossága mellett a hajat óvja a kihullástól, s a hálók alkalmazásánál a frizura kisebb lehet, a fodrászat kevesebb vendéghajjal rendezhető. [...] A főkötőhöz kisebbszerű frizurák állnak jól, elöl homlok felett a haj elválasztva, két oldalrészén hullámosan fül felé fésülve, hátul fonadékból koszorúk alkalmazhatók hozzá lecsüngve, vagy feltűzve."

Részlet a Budapesti Bazár, 1876 Augusztus 15.-i számából

Divatos frizurák masnis hajhálóval, virág és szalagcsokor díszítésekkel, az 1876-os Budapesti Bazárból 

  A frizurát szívesen díszítették szalagcsokrokkal, virágokkal és tollakkal, a legpompásabb hajtűkkel és fésűkkel, bogarakat és pillangókat imitáló díszekkel. Nagyon divatosak voltak az estélyi frizurákhoz, a vállon leomló tekercseket és fonatokat követő virág füzérek. Nappali ruhákhoz az évtized végéig megőrizték az egyszerűen felfogott, dús fonat tekercset, amiből egy fonat hurok lógott a nyakra. Az évtized végére - habár még mindig sok póthajat használtak - az egyszerűség kezdett dominálni a nappali frizuráknál. A fejtetőn koszorúalakban elfektetett kontyot hívták bécsi fonatnak, nem véletlenül, sok osztrák nemes hölgy viselte így a haját. Egyéb fontos fodrászati újítás volt a '70-es évek derekán feltalált Marcel-hullám, ami majd csak a századelőn lesz igazán divatos, de említésre méltó, hogy már ekkor jelen volt.

1870 körüli valódi hajzuhatag
Gyöngysorral és virággal díszített estélyi frizura 1871-ben
A felfokozott elegancia netovábbja 1872 körül
Valószínűleg fonat póthajakra felfésült valódi haj, leomló fürtökkel, 1873 körüli
A dús nyakbodor által felfelé tornyozott "egyszerűbb" frizura 1874 körül
Magyar hölgy pompás estélyi frizurával 1875 körül
És méltó párja, szintén 1875 körül
Divatos frizura hátulról, 1876 körül
Rokokó stílusban feltupírozott frizura, 1877 körül
Oldalválaszték és egy fejtetőnyi egyszerűség 1877 körül
Az évtized végére leegyszerűsödtek a fonatok és kontyok, a magasságukból is sokat vesztettek, mint Christine Nilsson énekesnőnél is 1880 körül
A Marcel-hullám korai változata 1880 körül
Erzsébet királynénk tette divatossá a kislányos kibontott frizurát, de igazán nem szökött szárba, 1874 körüli festmény
Alexandra walesi hercegné hozta divatba a homlokon hátrafelé fodrosított dús frufrut, 1878 körüli fotó
Az évtized végére tért nyerő egyszerű, tarkóra vagy fejtetőre tekert konty és kis frufru lesz a meghatározó frizura a következő évtizedekben is, a porosz Lujza hercegnő 1880 körül

  Ezek lennének az alap frizurák amik változtak 1870-től 1879-ig, de nem lenne teljes a felsorolás, ha kihagynám az excentrikus extrémitások legextrémebbjeit! Úgyhogy most jöjjenek azok az elvakult divathölgyek, akik szerint egy kis chignon nem chignon és feltűzték az összest:
Személyes kedvencem ez a feltupírozott divathölgy 1873 körülről
Az extrém frizura divat is állandó terítéken volt a karikatúra lapokban, Punch vicclap illusztrációja 1871-ből
Kócos dekadencia 1877 körül
Ha pedig nincs elég póthaj, akkor meg lehet toldani egy kis díszítménnyel, Mária portugál infánsnő 1875 körül

Frizurák az 1880-as években

  A szárnyaló és változatos hajtornyokat produkáló'70-es évek után a '80-as évek egynemű unalomba fulladtak. Az évtized elején hajat szorosan a fejtetőhöz lapítva fésülték, középen ketté választva és tarkón egy csinos kis konttyal simán feltűzték; ezt hívták angol bognak, mint a frizurák legegyszerűbb fajtáját. Elöl frufru díszítette a homlokot. Minden felesleges chignont és vendéghajat elhajítottak, még az estélyi és báli ruháknál is csak az egyszerű frizura dominált, természetesen drága hajtűkkel, hajfésűkkel, virágokkal és szalagokkal díszítve. Nappali ruhák az egyszerű frizuráihoz alig tűztek be bármi díszt, esetleg egy egyszerű kontytűt vagy fésűt teknőcpáncélból vagy acélból.
"Egyszerű marad a hajfodrozat is, ámbár az angol bog többé nem képez egyeduralmat. A jól állás határozott is, hogy az előhajat egyes vagy kettős választékba rendezzük-e, és a hátsó fejfodrozat magasabb vagy alacsonyabb legyen-e. De az egész fodrozat a tulajdon hajjal rendezendő, vagy ha már nagyon ritka kevés álfonattal, mellyel csakis a hiányzót szabad pótolni."

Részlet a Budapesti Bazár, 1883 Május 1.-i számából 

Az új évtized egyszerű kontyai, La Moda Elegante 1883

  Az évtized közepétől ismét némi emelkedett és fodrosabb elrendezés jelent meg, amihez jól illett Alexandra walesi hercegné által divatba hozott, homloktól fejközépig bodrozott frufru is. Ezek a frizurák már lazábban övezték a fejet, de még mindig viszonylag egyszerűek maradtak. Ez az egyszerűség egyébként a ruhák terén is megfigyelhető, az öltözékek öltönyszerűen igénytelenek lett, komolyak és méltóságteljesek; ide már nem illett a frivol frizura!
"A fodrozat nyílt kérdés marad, mert az az archoz rendezendő, szép a lelógó haj, szép a dudorozott is, kinek miként jól áll. Ezek mellett ott van a tarkó fölött csavart angol bog, vagy pedig nagyon mérsékelt magasságra rendezett fodrozat. A mély fodrozatot pántok és nyilak ékítik, továbbá csokrok és egyes virág ágak. A magas haj már a fésű díszítékét igényli, melyeket hármasával is alkalmaznak."

Részlet a Budapesti Bazár, 1888 Március 1.-i számából 

Legújabb divatos frizurák a Budapesti Bazár februári számához 1888-ban

  Íme pár példa ezekre az évtizedből, sajnos túlzások és karikatúrák nélkül, mert az egyszerű frizurák nem nyújtottak ehhez gazdag tápanyagot:
Magasra fésült frizura és egy kis rizspor 1882 körül
Divatos frizura oldalról és hátulról 1884 körül
Divatos hölgy 1884 körül
Elegánsan egyszerű kontyok 1885 körül
Felbodrozott frufru és letisztult angol bog 1886-ban
A divatos bécsi fonat Mária Jozefa szász hercegnő fejét ékíti itt éppen az 1886-ban készült eljegyzési fotón...
...és 1888-ban Mária Valéria főhercegnő fejét is, sokkal aprólékosabb fonatokból tekerve
Viktória német császárné 1888 körül
Ilona hercegnő, Erzsébet királynénk nővére 1888 körül
Mária Fjodorovna cárné frizurája elölről és hátulról 1889-ben
Alexandra walesi hercegné ikonikussá vált magasra bodrozott frufrujával 1889-ben

Így készítsd el a hajad!

  Kezdjük az 1870-es évek hajfodrozataival, azokból is először az egyszerűen elkészíthetőekkel. Fontos tudni, hogy még az egyszerűekhez is kell póthaj, és/vagy szivacsos hajbetét, mindegyik ma is beszerezhető fodrász kellékes boltokban vagy drogériákban. A műhajnál figyeljünk oda, hogy a lehető legpontosabban illjen a színe a saját hajunkhoz! Ha túl "műanyagos" a textúrája akkor hajöblítő mosással vagy citromleves vízben áztatással lehet tompítani a fényességét, érdemes kis részben előzőleg kipróbálni ezeket, hogy nem szívják-e ki a színt vagy teszik tönkre a szálakat!
Chignonok és kész kontyok, a középső fésűre illesztett a bodros frufru pótlására, Revue De La Coiffure 1875

  A legegyszerűbb frizura, mint mindig a kibontott. Ha Erzsébet királynénkhoz hasonlóan akarjuk csinálni, akkor érdemes minimum derékig érő hajjal rendelkezni, ezt enyhén hullámosítani és fejtetőn műhajból egy koszorút vagy tupírozást elhelyezni, amire a halántékról és oldalról rádolgozhatjuk a saját hajat. Diadém helyett széles bársony vagy selyem szalagból csokros koszorúval környezhetjük, nappali eseményekhez. Bálhoz a szép diadém vagy virág díszítés dukál.
A kibontott "kislányos" Sisi frizura Helena Modjeska lengyel színésznő hajkoronájaként

  Nem sokkal nehezebb, ha a hajat besütjük és hátrafelé lazán összefogjuk, hogy a besütött loknik kissé lelógjanak a vállon. Az se gond ha kissé zilált hatású.
Példák a fürtökből rendezett laza frizurára virággal, nagy csokros szalag koszorúval és fésűvel díszítve

  Szintén egyszerű és gyors a bécsi fonat is, vagy csak a fejtetőn tekerve, vagy kissé lehúzva a tarkóra is, természetesen itt is hosszabb haj kell, vagy nagyon hosszú póthajból készíteni. A fonat lehet sima, vagy aki ügyesebb több kisebb tekercsből is összefonhatja, ezzel dúsítva a hatást.
Az egyszerűen feltekert bécsi fonat kényelmes és gyorsan is elkészíthető, nem igényel nagyobb fodrászati képességeket

  És akkor jöjjön itt pár példa még egyéb frizurák elkészítéséhez is tutorial formájában, hogy megértsétek az egész folyamatot:
Dús hajkorona készítése csavart chignon hozzáadásával, érdemes saját hajból középre egy stabil konty bázist készíteni mindig, amibe majd lehet tűzni a többit, hogy egész nap biztosan tartson, 1874 körüli útmutató
Chignon készítése
1874-es frizura készítése póthajjal

  Természetesen minél bonyolultabb és dúsabb elrendezést választunk, annál több chignont is kell hozzá alkalmaznunk, illetve annál több fodrászati képességre lesz szükség. Aki nagyon nem jártas a saját hajának a fonásában, csavarásában és konty készítésében, ajánlom a youtube-on, hogy minél több ilyen tutorialt keressen és sokat gyakorolja otthon mielőtt élesbe menne!
Valódi hajkoronák, nem kezdőknek! 1872 körüli divatkép

  Folytassuk az 1880-as évek frizuráival, nyilván sejthetitek, hogy ezek már számottevőbben egyszerűbbek és könnyebben készíthetőek. Itt póthajat tényleg csak azoknak kell használniuk, akiknek nem elég hosszú a hajuk, hogy egy tarkóról felcsavart szimpla kontyba is be tudják tűzni. A legegyszerűbb, az angol bog: tarkóra tűzött fonat vagy tekert konty, fejhez lapított előhajjal, kiegészíthető saját frufruval, de anélkül is jó.
A hétköznapias angol bog elkészítéséhez tutorial sem kell: egyértelmű a készítése
Szintúgy a magasra fésült frizurához sem: egyszerűen tarkóról csavarjuk fel a hajat és fejtetőn fektessük le hurkákban

  Remélem elég informatív volt ez a bejegyzés ahhoz, hogy segítsen eligazodni az évtizedek között és, hogy elég támpontot nyújtson egy tetszetős frizura elkészítéséhez. Mindenkinek sikeres fodrászkodást kívánok! És ajánlom a korábbi hajzatokkal kapcsolatos bejegyzéseket is:

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések