Így öltöztek ők 3. rész: I. Erzsébet temetési fűzője

A középkori Angliában elterjedt szokás volt, hogy az uralkodó halálakor viaszból, fából és egyéb alapanyagokból a királyról vagy királynőről egy hiteles képmást készítettek, ami jelentős szerepet kapott a temetési rituálék során. Ezt a bábut angolul "funeral effigy"-nek nevezik, és sokat őriznek belőlük Westminster Apátság múzeumában. A 18. században már nem csak az uralkodóknak járt effigy, hanem minden hírességnek is készítettek ilyet.

I. Erzsébet eredeti, 1603-ban készült effigyből alig maradt fenn valami. Ennek az oka, hogy 1760-ban az eredeti effigyről készült egy rokokósra idealizált változat, és később ezzel reprezentálták az utókor számára  az egykor élt királynőt.

I. Erzsébet rokokós effigy-je a Westminster Apátság tárlatán


Az eredeti effigy-hez készült fűzőt 1995-ben fedezték fel, amikor az 1760-ban készült második effigyt levetkőztették, és felfedezték, hogy a fűző régebbi, mint a többi, már a rokokóban készített ruhanemű. Janet Arnold viselettörténész végezte a fűző korolását. Megállapította, hogy az alsónemű egyidős a királynő halálának idejével, tehát az eredeti effigy öltözékdarabjaiból maradhatott fenn.


Az Effigy-fűző. Készült 1603-ban. (forrás: Wikimedia) 

Az Effigy-fűző kiterítve.  (forrás: Westminster Abbey) 


Úgy tartják az eredeti fűzőt William Jones, a királynő szabója alkotta, és kifejezetten a gyászszertartás babájára készült, tehát nem viselte előtte senki, bár az nem zárható ki, hogy a királynő nem viselt hasonló darabot. A fűző két rétegben készült, anyaga fusztián - egy I. Erzsébet korában már használt, angol szövetfajta - len és pamut keveréke, sávoly szövéssel előállítva. Az eredeti színe pedig talán fehér lehetett. A fűzőlyukak száma egy elülső elemen 29 lyuk. A merevítésnél elől nagyon jól kivehető, hogy a két első panelen középrészhez közel egy kb. 1,5 cm vastag bálnaszila merevítés fut végig. A többi merevítőpálca mindössze fél centi szélességű lehet. A fűző összehúzva egy 53 cm-es derékbőséget ad (igen az angol Erzsébet ezzel már jó pár száz évvel megelőzte Sissit!), mellbősége is egészen pici, mindössze 73 cm!

Már első szempillantásra is feltűnik, hogy egy ez a fűző meglehetősen hosszú és egészen karcsú alakot ad viselőjének, ami egyébként közel áll ahhoz a sziluetthez, ami I. Erzsébet ábrázolásaira jellemző. 

I. Erzsébet, angol királynő koronázási portréja 1559-ből. forrás: Wikimedia Commons


Sarah Bendall történész egyébként egy igen szakszerű blogbejegyzést ír arról a témáról, hogy mennyire felel meg az effigy-fűző a királynőt ábrázoló festményeken látott testalkathoz. Bendall elemzése is arra jut, hogy a fűzőt a szabó a királynő valós méreteihez készíthette. Érdekesség, hogy a korban egy átlagos angol nő testmagassága kb. 158 cm körül mozoghatott. Ehhez mérten viszont I. Erzsébet magasabb lehetett, a korabeli beszámolók szerint is. Ráadásul nemcsak egyszerűen magas volt, hosszú felsőtesttel  is rendelkezett. A fűző hihetetlennek tűnő hosszúságának is ez az oka. A vékony derékkörméret egyáltalán nem volt egyedi különlegesség akkoriban, több ruhaderéknak a korszakban, de még később is 48-50 cm-es derekat mértek. Egyéb oka a karcsúságnak, hogy a királynő halála előtt sokat betegeskedett, és le is fogyott.


I. Erzsébet időskori portréja 1600-ból. (forrás: Wikimedia)


Erzsébet fűzőjének egyébként nagy kultusza van a ruharekonstrukciók készítőinek körében. Számos variáns létezik, amely közül szintén Sarah Bendallét és egy Janey-jane fantázianevű deviantart felhasználóét emelném ki, mert ez a kettő valóban hű maradt az eredetihez.

Jobbra Sarah Bendall rekonstrukciója, jobbra az eredeti fűző. 


Janey-jane rekonstrukciója forrás: janey-jane deviantart


A temetési fűzőt 2018-ban restaurálták angol szakemberek. Jelenleg a Westminster Apátságban a királynő gyémántjubileumára megnyitott kiállítóterében látható az eredeti rokokó effigy mellett. Szomorú, hogy az eredeti effigyből csak ez az egy ruhadarab maradt fent, mennyivel többet adhatott volna a későreneszánsz öltözékekről alkotott tudásunkhoz, ha az effigy eredeti viseletét láthattuk volna még a 21. században is!


Források:

Sarah Bendall: Effigy Bodies: did they really belong to Elizabeth I? | Speculating about the appearance of Gloriana through Dress Reconstruction 

Drea Leed: The Effigy Corset: A New Look at Elizabethan Corsetry

Fusztián Wikipedia szócikk angolul

Stephanie Linning: Queen Elizabeth I's 415-year-old funeral corset is carefully restored ahead of a new exhibition at Westminster Abbey, Daily Mail

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések