Ámerikába disszidált Mici néni kedvenc retro nyári finomságai


Amos Sewell (1901-'83): Elfogyott a fagylalt

Először is elnézést a hosszú címért, de mikor kiötlöttem ezt a blog bejegyzést, nem igazán tudtam, hogy mi is lenne a jó:
-Vintage nyári finomságok? Nem, hisz az alapanyagok többsége nálunk az 1950-'70-es években elérhetetlenek voltak!
-Nyugati vintage nyári finomságok? Ez pedig elérhetetlenül távol helyezi tőlünk nem csak időben, hanem vonatkoztatásában is, hisz mindenki azonnal láthatja az összetevők alapján, hogy ilyeneket senki se evett itt!

 Így maradt az a felemás megoldás, hogy ha valakinek volt olyan felmenője aki a II. világháború vagy az '56-os forradalom után elhagyta az országot egy szabadabb élet reményében, akkor ő fogyaszthatott ezekből a termékekből. "Mici néni" pedig annyira retro filmes elnevezés, hogy szinte adta magát, remélem senki se veszi sértőnek!

 Már kipróbáltunk pár korabeli receptet, több-kevesebb sikerrel; van ami jól öregedett és ma is változtatás nélkül fogyasztható, és van ami bizony már sehogy se egyeztethető össze a mai ízlésvilágunkkal, van ami köztes állapot és csak módosítást igényel (katt a kiemelt linkekre). Most lássunk, hogy a 20. század közepén tündöklő retro nyári finomságok hogyan állják ki a próbát!

Krémes dinnyesaláta

 Mert mi más lenne frissítőbb nyáron, mint egy finom sárga- vagy cukordinnye megtöltve gyümölcszselével és bekenve egy vastag réteg krémsajttal? Kitalálni se lehetne jobbat, igaz?

 Alapanyagok:
-egy sárga- vagy cukordinnye
-tetszőleges bogyós gyümölcsök (málna, eper, ribizli, vagy vegyesen ezek)
-egy csomag piros zselatin por: ennek az elkészítéséhez cukor és víz
-ipari mennyiségű krémsajt

 Elkészítése:
1. A dinnyének vágjuk az egyik végét, úgy, hogy ki tudjuk kanállal kaparni a magházát. Pucoljuk ki alaposan.
2. Vágjuk le a héját egy krumplihámozó segítségével.
3. Készítsük el a zselét a tasakon található leírás szerint, keverjük bele a gyümölcsöket is.
4. Állítsuk bele egy olyan edénybe a dinnyét, hogy a szája felfelé nézzen és töltsük fel zselével. Hagyjuk megdermedni.
5. Kenjük be jó alaposan a krémsajttal és tálaljuk saláta ágyon vagy egy díszesebb tálon. Szeletelve fogyasszuk.
A retro hatáson sokat segít a kockás konyharuha, már csak gyertya és malac alakú vágódeszka hiányzik!

 Kóstolás és vélemény:
Amikor a kislányom meglátta, hogy mi lett a dinnyével konkrétan elsírta magát.... Gyerekeknek nem ajánlom! Ízre a dinnye és a gyümölcszselé még egész elfogadható, de a krémsajt ehetetlenné és nehézzé teszi! Végül is lekaparva tudtuk enni, de a gyerekek egy idő után felhagytak ezzel is. Nekik egyáltalán nem ízlett, én becsületből megettem - ha már elkészítettem.

 Mit ajánlok helyette:
Egyétek meg a gyümölcsöket önmagukban, vagy csináljatok belőle gyümölcs salátát, de soha semmilyen körülmények között ne zselésítsétek és kenjétek össze krémsajttal!!!

5 perces ananász torta

 Érthető, hogy abban a korban amikor a nőknek munka mellett otthon is helyt kellett állniuk és még nem létezett éttermi házhoz szállítás, kialakult egy olyan gyors étel igény, amire nem kellett a családnak órákig várnia, vagy ha vendégek toppantak be és abból kellett alkotni ami épp otthon akadt! Ez a gyors ananász torta talán ennek a szellemiségnek a megtestesülése, mindjárt látjátok is miért:

 Hozzávalók:
-piskóta lap
-darabolt ananász konzerv
-tejszínhab

 Elkészítés:
1. A piskóta lapot vágjuk fel egyforma méretű kockákra és tegyünk egy réteget a tálaló tányérra.
2. Halmozzunk rá konzerv ananászt, majd még egy piskóta lapot, végül egy halom ananászt.
3. A tetejét díszítsük tejszínhabbal.

 Kóstolás és vélemény:
A gyerekeknek ízlett, hurrá! (Értsd: nem sírtak evés közben, de így is csak félig jutottak egy adaggal és utána inkább megették a maradék ananászt magában) Azonban nincs ebben a sütiben semmi, ami rendkívülivé tenné, de legalább kellemes utóízzel fogyasztható. Vendégeknek adnám? Nem, csak akkor amikor már annyira illuminált állapotban vannak, hogy minden mindegy....

 Mit ajánlok helyette:
Ha gyors édességre vágysz és nem vagy válogatós, illetve csak ezek az alapanyagok vannak hozzá (bár szerintem bármilyen más konzerv gyümölccsel is kipróbálható) akkor tökéletes lesz könnyű, gyors nasinak - de inkább ugorjatok le a boltba egy tábla csokiért.

Üdítős fagyi

 Néha nincsenek arra szavak amit a nagy cégek marketingesei kitaláltak, fúziós étkeztetés címén, és olyan Frankeinstein ételeket hoztak össze, mint pl. üdítőital fagylalttal! Mert csak a "lúzerek" isszák jéggel....

 Hozzávalók:
-7up/Sprite és/vagy kóla
-fagyi (sajnos egyik reklám se írta meg mely ízekben a legfinomabb, csak annyit, hogy tetszőleges vagy kedvenc fagyiddal, a képek alapján a következő klasszikus variációk jöhetnek szóba: zöld alma, citrom, mentol, vanília, csoki, eper, cseresznye, puncs)

 Elkészítése:
Végy egy minimum 3 dl-es poharat, töltsd fel kétharmadig üdítővel és kanalazz rá a kedvenc fagyidból. Hard core fogyasztók először bele is kanalazhatnak annyi gombóc fagyit a pohárba, amennyit csak tudnak és utólag töltik fel üdítővel!

 Kóstolás és vélemény:
-Kóla és citrom: A citromsav nagyon felhabosítja adagoláskor a kólát, erre figyeljünk oda, hogy kevesebb kólát töltsünk először a pohárba és utólag pótoljuk, ha már az összes hab feljött. Ízre remekül hozza a már ismert citromos kóla ízét, kinézetre egy idő után visszatetsző lesz, ahogy a fagyi el kezd felolvadni és opálossá teszi az italt. Nem szoktuk ezt meg látványra, úgyhogy inkább gyorsan igyuk meg, mielőtt ez megtörténik, vagy ne kevergessük a szívószállal!
-7up és citrom: Adagoláskor a fagyi nem habozza fel, ezért itt nem kell vigyázni a fenti problémára. Mivel a 7up citromos ízesítésű, ezért a citrom fagyi nem igazán nyújt más ízélményt, kellemesen fogyasztható. Az ital-idegen opálosító hatás itt is fenn áll, ne kevergessük, igyuk meg gyorsan és a végén egy hosszú szárú desszertes kanállal együk ki a fagyit.
-Kóla és vanília: Aki szereti a vanília ízű kólát, annak korrekt nyári frissítő lesz. A vanília fagyi nem habosította fel egyáltalán a kólát.
-7up és vanília: Egyszerűen életidegen a két íz, de attól még fogyasztható - de kétszer már nem. Érdekes, hogy itt viszont a fagyi kihabosította az üdítőt, szóval óvatosan az adagolással!
-Kóla és eper: Fagyi adagoláskor azonnal és nagy mértékben felhabzott. Ízre kellemes, de valószínűleg málna vagy cseresznye fagyival még jobb lehet. Színe egybeoldódás után rózsaszínes barnás lesz (unikornis kaki :D )
-7up és eper: Adagoláskor még a kólánál is hevesebben reagált, hatalmas mennyiségű habot produkálva! Ízre az eper nem tesz hozzá semmit, a 7up citromos ízvilága marad a domináló; valószínűleg a savanykás meggy fagyi ehhez jobban illene! Egybeoldódás után kellemes rózsaszín shake színű lesz az egész.

 Egyszer elég volt ezeket is megkóstolni, nem leszek a rabja. Ha nem hiszitek kóstoljátok meg Ti is ezeket a retro nyári nyalánkságokat! És hogy lesz-e folytatás? Természetesen! Hatalmas mennyiségű régi receptek vannak még, amik sikítanak a kipróbálásért!

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések