Egy "divatbolond" képes önéletrajza a 16. századból

 A forrásokkal foglalkozó blogbejegyzésben említésre került, hogy az első divatillusztrációk valamikor nem sokkal a könyvnyomtatás feltalálása után jelentek meg. Az egyik legismertebb ilyen munka Matthäus Schwarz - augsburgi divatbolond, reneszánsz főkönyvelő  - nevéhez fűződik. A címe: Klaidungsbüchlein (sic!) - "Ruhakönyvecske" - vagy - Trachtenbuch "Viseletkönyv".

Matthäus Schwarz portréja az öltözödéséről szóló könyvből

 Mi érdekeset mondhatunk Schwarzról? A német és angol nyelvű Wikipedia szerint egy borkereskedő fiaként született Augsburgban, családja egyébként Rettenbergerből származik. Matthäus Heidenheimben tanult. Kezdetben az édesapjának dolgozott, aki Velencében és Milánóban is kereskedelmi tevékenységet folytatott. Jó dolga akkor kezdődött meg igazán, amikor a gazdag Fugger-család könyvelője lett. ...


 A történelemkönyvekbe mégsem könyvelői tevékenysége folytán írta be magát. Schwarz imádta az öltözködést, olyannyira, hogy életében a 'ruhabolond' - "Kleidernarr" - címkét is ráaggatták. Minden bevételét a ruházkodásra fordította, és céljává vált öltözékeinek képi megörökítése és utókorra hagyományozása.

 A könyv illusztrációit akvarellfestő művészekre bízta, akik 1520 és 1560 között pergamenre festették fel megjelenését a ruhás képek mellett két meztelen portréval egyetemben.

Schwarzot életének különböző fázisaiban: csecsemőként, iskolai tanulóként, gyakornokként, tehetősebb könyvelőként, apját gyászoló férfiként és öregemberként egyaránt reprezentálják az ábrázolások. A saját megjelenését bemutató képeket kiegészítik a hozzá közel álló személyek viseletei. 

 A könyvelő végül az összes képet egyetlen könyvbe köttette. Így hagyva maga után egy igazi öltözködési önéletrajzot egy olyan korból, amelyből még nem túl gyakoriak a divatábrázolások.

 Ha megnéznéd az eredeti könyvet, akkor Braunschweigben szükséges ellátogatnod a Herzog Anton Ulrich Múzeumba. A könyv 1740-ben készült másolatait még Hannoverben illetve Párizsban őrzik. A Francia Nemzeti Könyvtár (BnF) ezt a másolatot digitalizálta és online is közzétette. Most mi is ebből a digitalizációból teszünk ide néhány képet kedvcsinálónak.

Matthäus szülei: Ulrich és A[n]gnes (utóbbiról megtudjuk, hogy elég korán már 1502-ben elhunyt. Matthäus fogantatása egyébként 1496-ban történt, és 1497, februárjában látta meg a napvilágot)


1504-ben Matthäusról kiderül, hogy kicsit pimasz tanonc volt, legalábbis a kép alapján.

Már tizenéves tanulóként. Érdekes szemrevételezni a szoba részletgazdag ábrázolását.

Már 15 esztendős korában igen daliásan.


19 évesen és 43 naposan

21 évesen, a "sport" szerelmeseként


25 évesen

36 évesen

46 évesen

További képek a digitalizált könyvben:

Dessins des costumes portés par Matheus Schwarz d'Augsbourg. Schwarz, Matthäus (1497-1574) (BnF)

Forrás: Matthäus Schwarz angol Wiki-szócikkMatthäus Schwarz német Wiki-szócikk

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések