Most akkor mim is van? - Avagy a ruhák nagy rejtélye

Idehaza nem ismertek még annyira ezek a fogalombéli különbségek a ruhák között, pedig, ha lelkes múltidézősök vagyunk, nem árt, ha jártasságot szerzünk az öltözékek birodalmában.

Elsőként, mint a piramis csúcsán lévő reprodukciós ruhákról lenne szó.
Rekonsrukciónak hívjuk azokat a ruhákat amelyek a lehető legjobban megközelítik a korabeli anyagokat, szabási és elkészítési technológiákat.
Egy egy ilyen ruha elkészítésekor komoly kutatómunkát kell végezni, hogy a legtökéletesebb mása legyen az új a réginek.


Sisi leánybúcsú ruhája - balra az eredeti, jobbra a bécsi reprodukció



Sisi koronázási ruhája - középen bécsi reprodukció, jobboldalt Czédly Mónika munkája látható

Sajnos ezek a viseletek nem igazán alkalmasak arra, hogy többször felvegyük őket, roppant körülményes a tisztításuk, a kényes anyagok, díszítések miatt.
Főleg múzeumokban lehet ilyesmiket látni.

(Akkor felmerül a kérdés, hogy régen akkor hogyan és mint volt, hiszen akkor csak ilyen típusú ruhákat hordtak, akkor most mi volna ennek az akadálya? Ne menjetek messzire, mert erről fogok külön is írni:))

A dobogó középső fokán az autentikus illetve korabeli ruhák (reprodukciók) szerepelnek.
Baloldalt angol hölgy autentikus viktoriánus báli ruhában, jobb oldalon Lauren (aka American Duchess) barokk ruhában

Külső képükben nagyon hasonlítanak a rekonstrukcióra, hiszen szabásuk megegyezik a régi társaikéval, viszont engedélyezett a modern anyagok és technológia használata.
Mit is értek modern anyagon?
Régen nem ismerték a műszálas anyagokat, csak selyemből pamutból, lenből és gyapjúból készült textileket használtak, míg ma kizárólagosan ezeket használni nem csak drága, de még praktikusságot nélkülöző is.
Ideáli eset a kevert szálas anyagok, amelyek részben természetes szálakat, részben pedig műszálat tartalmaz, így az elkészült ruha külső képében korhű, ugyanakkor könnyebben kezelhető. Moshatjuk akár otthon is, illetve nem gyűrődnek annyira viselés közben.

Ankith és jómagam a saját készítésű ruháinkban

Fontos a megfelelő alsónemű (fűző, abroncs) viselése, hiszen ettől lesz korabeli sziluettje a ruhánknak.

Végül pedig következzenek a jelmezek, és az utánérzetes ruhák.
Mit is értek utánérzet alatt?
Egy baráti társaság Sisi korát idézi meg

Az olyan mintha korhű lenne érzést. A ruha abszolút modern szabással készül, modern anyagokból, amelyek csak régies hatást keltenek.
Az anyagon lehet teljesen modern minta is akár.
Talán éppen a lazaság miatt sok nem túl szép darabbal is lehet találkozni, amely érdekes, kissé modern giccsként kezeli a régi korok túldíszítettségét, de ez egyéni ízlés dolga, döntse el ki ki maga mi való leginkább a kedvére.

(Attól mert valami jelmez, nem feltétlen kell "igénytelenséget" sugallnia, annak ellenére, hogy sok ellenpéldával lehet találkozni.)

Kereséskor legyünk kitartóak, és biztosan rábukkanunk az ízlésünknek megfelelő darabra.
A jelmez esetében egyáltalán nem kell figyelmi a speciális alsóneműkre, így lényegesen kényelmesebb lesz viselni őket.


Az első két kép a Csillagjelmez, az utolsó a Maszka jelmezkölcsönzőben található meg

(A korabeli és a jelmez között van egy átmenet, amikor a ruha alatt nincs megfelelő alsónemű, de maga az öltözék autentikus módon készült el. Ez remek példája annak, hogyan viseljünk igényes és szép ruhát úgy, hogy közben kényelmesen érezzük magunkat.)
Remélem sikerült némi segítséget nyújtanom a különböző "Múltidézős szakzsargonban" való eligazodásban, illetve érzékelhetővé tettem a különböző típusú ruhák közti különbséget.:)

Az ilyen, és ehhez hasonló cikkeket a Múltidéző 1X1 címke alatt találhatjátok meg, ha bármi kérdésetek van, tegyétek fel bátran, mindenre igyekszünk válaszolni:)

Megjegyzések

  1. Szuper hiánypóóótló cikk:-D

    VálaszTörlés
  2. Kissé szigorúnak tetszik lenni a jelmezekkel kapcsolatban... :P
    Azért megjegyzem, hogy a képen: http://3.bp.blogspot.com/-ELuki4sl6Rs/Ta3ORp514AI/AAAAAAAAFJE/0MUzAJuDwsM/s1600/jelmez2.JPG
    A kis lila-fehér, sima fehér és rozsaszin ruhácska teljesen jól néz ki messziről. :D

    VálaszTörlés
  3. Régen akkor hogyan tisztították őket? Vagy arról már írtatok valahol? :D

    VálaszTörlés
  4. Ami jó példa rossz jelmezre, az szerintem mindenképpen a Mozart család a Váci Vigalomból. Egy hülye kérdés, de hol lehet manapság tízezer alatt normális abroncshoz jutni, ami tényleg mondjuk egy 1850-es korabeli ruha alakját sziluettjét adja vissza? Nézegettem ezeket az esküvős, meg báli ruha abroncsokat, de azok mind csak egy karikásak és alul bővítettek, s úgy festenek, mintha egy hullahoppkarika tartaná a szoknyát valahol térd alatt. :S (Ha hülyeséget írtam, hülyeséget írtam, sorry, a bölcsész agyammal nem értek a ruhákhoz.)

    VálaszTörlés
  5. Nofrit, hamarosan lesz erről is egy cikk, úgyhogy ne menj messzire:)

    Lizzy, este minden macska szürke:D

    Aliza, 10 alatt nem lehet kapni, az enyém 13 ezer volt, megéri mert nagyon szépen kitartja még a nehéz bársonyszoknyámat is.

    VálaszTörlés

Megjegyzés küldése

Népszerű bejegyzések