Százéves házak, a 100. napon

Százéves budapesti épületek nyitják meg kapujukat az érdeklődők előtt a hét végén - az év 99. és 100. napján - az OSA Archívum és a Kortárs Építészeti Központ (KÉK) szervezésében.

"A kivételesen nyitott kapukkal álló, különleges hangulatú helyszínek mindenkit várnak, hogy együtt ünnepeljük az idén százéves épületeket: iskolát, vendéglőt, hajléktalanszállót, múzeumot, hotelt, kollégiumot és mindenekelőtt lakóházakat, amelyekben az ott élőkön kívül valószínűleg kevesen jártak" - olvasható a Budapest100 elnevezésű program honlapján.

A szervezők célja az, hogy a lehető legtöbb százéves ház nyitva legyen a látogatók előtt, és az ott lakók akár jelképesen, akár tevőlegesen megünnepeljék a centenáriumot. A program lokálpatrióták, önkéntesek és a házukat szerető lakók összefogásával alakult ki.

Mint Lénárt András, a KÉK munkatársa az MTI-nek elmondta, nem titkolt szándékuk a hagyományteremtés. Szavai szerint a fővárosnak nincs igazán saját ünnepe, ezért szeretnék, ha valódi, évről évre ismétlődő és megújuló Budapest-ünnep lehetne a rendezvény.

A www.budapest100.hu nyitólapján a látogatókat száz évvel ezelőtti várostérkép fogadja, amelyen már számos százéves épületet bejelöltek. A karikákra kattintva az érdeklődők megtudhatják, kik tervezték az épületet, milyen stílusban készült, és hogy védett-e. Van olyan ház, amelyről részletes történeti leírás és több fotó is megtalálható.

A házak és lakóközösségek bemutatkozása mellett a műegyetemisták egy csoportja a tavaszi alkotóhét keretében 11 - a programban részt vevő - ház múltját és lehetséges jövőjét dolgozza fel fotókkal és látványtervekkel illusztrált tablók keretében. Ezek a munkánk péntektől megtekinthetők az Műszaki Egyetem főépületében.

Programok megnézhetőek itt: http://www.budapest100.hu/programok

Forrásunk titkos. ;) :D A kérésére. :D

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések