Sweeney Todd - A Fleet Street démoni borbélya

Londonban a Fleet Street-en egy tisztes borbély dolgozik, Benjamin Barker. Kit szerető felesége és tündéri lánya vár minden nap haza...
De az idill gyorsan megtörik, mikor Turpin bíró szemet vett az asszonyra. Benjamint koholt vádakkal elítélik. De 10 évvel később egy fiatal tengerésznek Anthony-nak köszönhetően, visszatér Londonba. De már, mint Sweeney Todd.
A Fleet Street-re vezeti első utja, ahol Mrs. Lovett-től - volt bérlőjétől - megtudja, hogy Turpin bíró, bájos feleségét elcsábította, ki a szégyent elviselni nem tudván mérget vett be. Lányát Johanna-t, mint gyámja nevelte fel.
Todd bosszút esküszik. De a sors fintora, hogy kit megölni annyira vágyott, egyre elérhetetlenebb lett számára. Ennek oka az ifjú tengerész, ki London utcáin céltalnul sétálgatva meglátta Johanna-t, elhatározta, hogy megszökteti. De, mint ahogy a mondás is tartja: "Rosszkor volt, rossz helyen". Pont akkor rontott be Sweeney Todd borbély üzletébe, mikor Turpin bíró volt az úr vendége. Ki Anthony tervét meghallva, a méregtől tajtékozva viharzott el a borbélytól.

Johanna

Ezalatt lent a pite boltban, Mrs Lovett hús hiányban szenvedett... Ekkor egy "csodálatos" ötlet villant az ördögi nő eszében. Addig is, míg Mr. Todd, Turpin bíróra vár, a kését élezheti más férfiak nyakán, és mivel a hús úgy is drága, a halottakból finom pitét lehet majd sütni.
Így a pite bolt fellendült. Közben a hős szerelmes tengerész megtudta, hogy Johanna-t az elmegyógyintézetbe záratta a bíró. Mr. Todd-dal tervet eszeltek ki, hogy hogyan szabadítsa ki a lányt. Eközben Toby-val, Mrs. Lovett inasával egy levelet küldött el Turpin bírónak, mely arra szolgált, hogy odacsábítsa a férfit.
Eközben Toby kezdi érezni, hogy Mr. Todd-dal valami nincs rendben. Beallít Turpin bíró jobb keze is Beadle Bamford, ki hivatalos ügyeket jött intézni. De Todd ráveszi, hogy előtte, had beretválhassa meg. Így az ő sorsa is a pincében ér véget. A pincébe zárt, Toby a csatornába menekül Mr. Todd és Mrs. Lovett elől.
A film elejétől újra és újra feltűnő koldusasszony végre bejut a boltba, és mivel felismeri a férfit, elvágott torokkal végzi. Turpin bíró csak ezután jön. De ő is arra a sors jut mint a többiek.
Ekkor Todd meglátja, hogy egy idegen van az üzletbe. Nem tudja, hogy saját lánya az, és majdnem vele is végez, kit Mrs. Lovett sikolya ment meg. Todd lesietve meglátja a három testet. A homályban észreveszi, hogy a koldusasszony akit az előbb megölt, a tulajdon felesége, Lucy volt.
Mrs. Lovett elmondta, hogy tudta, hogy az asszony él. De mivel szerelmes volt a férfiba titkolta előtte. Végül Todd egy keringőre kérte fel a nőt, melynek végén a nyitott kemencébe lökte, és végignézte ahogy elég.
Ezután az ölébe vette Lucy testét, és ringatni kezdte. Toby, aki rémülten és dühösen előbújt a csatornából, Todd saját kését felvette. A már halált kívánó Todd némán megadja magát, a fiú pedig elvágta a torkát.

A film adaptációt Tim Burton rendezte, Sweeny Todd szerepét, korunk egyik legnagyobb színésze, Johnny Depp alakította. Mrs. Lovett szerepét Tim Burton felesége Helena Bonham Carter játszotta. Turpin bírót, nem kisebb színész, mint Alan Rickman.

Személyes véleményem szerint a film rettentően jóra sikeredett, de a vége egyszerűen borzalmas. Olyan az egész, mint egy jól megkelesztett pite, ami már a sütőben van és csak öt perc kell ahhoz, hogy kész legyen. De ekkor valaki rányitja az ajtót és a sütemény összeesik. Erről a filmről is ezt gondolom. A vége összecsapot.

De ez nem egy művész blog, és nem is azért írtam róla, mert ma van (vagyis tegnap volt) Johnny Depp születésnapja. ;) Hanem mert rettentően jól meg vannak benne csinálva a ruhák. Teljes mértékben korhűnek találtam őket. Ajánlom mindenkinek, hogy nézze meg. Már csak a ruhák miatt is.
Egy kedves barátomnak meséltem, erre mondta, hogy most hazamegy és meg is nézi, mert olyan jók benne a ruhák. Bár nem tudom, hogy megnézte e vagy sem aztán. :)
Szóval aki gondolja... :D A ruhák jók ;)

Megjegyzések

  1. Kevesen tudják, de sweeney todd valóban élt.
    Aki szeretne többet megtudni róla annak ajánlom ezt a linket ami a valódi sweeney todd életével és "munkásságával" foglalkozik röpke 23 fejezeten át.

    Link: http://www.trutv.com/library/crime/serial_killers/weird/todd/index_1.html

    Flamara

    VálaszTörlés
  2. Ez a Johnny Depp, tisztára Vincent-szerű ezeken a képeken.

    VálaszTörlés
  3. inkább Vincent Johnny Depp szerű ;-D,

    VálaszTörlés

Megjegyzés küldése

Népszerű bejegyzések