Könyvajánló: Nemzeti divat Pesten a 19. században

 A mostani könyvajánló címszereplője nem mai nyomtatvány, 2017-ben adták ki és már jóval korábban ajánlanom kellett volna a figyelmetekbe, mert páratlan és hiánypótló divattörténeti kis útmutató a 19. századi nemzeti vagy "nemzetieskedő" öltözékek tanulmányozásába!

 Lukács Anikó írta, és F. Dózsa Katalin lektorálta, ami sokunk számára garancia a színvonalra és a hitelességre.

 A könyv kissé csalóka lehet, mert a borítóján női divatkép található, és így első nézésre azt a következtetést vonhatnánk le, hogy: íme egy újabb divattörténeti kötet, ami az úri világ divatát jegyzi le, abból is a nőit. Holott ez egyáltalán nem igaz. Azaz részben, hisz foglalkozik az arisztokrácia hatásával, befolyásával a divatra nézve, de bőven ír a kisnemesek és paraszta világ divatjáról is, sőt visszaemlékezések révén a polgári öltözködési szokásokban is bővelkedik. Ide értve a férfiakat. Úgyhogy ne csapjon be Titeket a borító, uraknak és hölgyeknek is ajánlott és tanulmányos olvasmány!

 Már csak azért is, mert a korszak 3 ismert és sikeres szabójának a történetét, életét is feljegyzi; hatásukat a szabóipar fejlesztésére, harcaikat egymással a megrendelők becsábítására, és arról, hogy ki az igazi nemzeti szabó, és ki nem! Jámbor Endre úri szabó életrajza, megszállottsága és botránya a nemzeti öltözéken keresztül bontakozik ki, új kontextusba helyezve az akkori politikai viszonyokat (nevezetesen még Ferenc József királlyá koronázása előtti éveket).

 Szóval, nem csupán divattörténeti szépelgés a selymek, bársonyok, paszományok és prémek fölött, hanem ízig-vérig korrajz is. A visszaemlékezések beemelésével pedig új perspektívát kínál a viselettörténeti elemzések veszélyeire: neveztesen, hogy nem szabad részrehajlóan csak divatmagazinok és divatképek útmutatásaira támaszkodni! A könyv így igen olvasmányosan és tanulságosan figyelmezteti az olvasóját, hogy ne egysíkúan gondolkozzon a régi korok emberéről, szokásairól és divatjáról.

 Tudásforrásban gazdag kötet egyetlen gyenge pontja a képek. Én nagyon vizuális természetű vagyok, szeretek úszni a jó felbontású képek árjában, sajnos ez a könyv ezt az igényemet nem elégítette ki. A képek fekete-fehérek, gyenge felbontásúak, és mivel a könyv maga is kicsi, azok a képek amik fél oldalassak, már nem részletgazdagok. A könyv a képeket szerény illusztrációként alkalmazza, jó lett volna, ha pár korabeli fotóval is reprezentálja az író a divatkép és a valóság közti különbségeket.

 De szerencsére ma már online is megtalálhatóak a könyvben felsorolt magyar nyelvű irodalmi és divatlapok, így a hozzájuk tartozó képek is, amiket itt a blogon is megtaláltok az Év Divatja címke alatt, illetve két bejegyzést is írtam már - részben erre a könyvre támaszkodva - a korabeli nemzeti divatról. Zárszóként csak ismételni tudom magam: a könyv páratlan és hiánypótló munka, női és férfi múltidézőknek is ajánlott az olvasása, én az enyémet már salátára forgattam!

Szerezzétek be, kellemes olvasást kívánok mindenkinek!

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések