Könyvajánló: Régimódi kézimunkák 1906-1916

Egyszer volt, hol nem volt, volt egy olyan időszaka a viselettörténeti ismeretterjesztésnek, amikor még nem volt internet és Pinterest. Ebben az időszakban, akiket érdekeltek egy-egy régi korszak viseleti munkái nem fordulhattak máshova, csak a könyvek világához, melyek közül léteztek igényes és érdekes kiadvány, képekkel ellátva, akár magyarul is. Ennek a korszaknak egy méltatlanul elfeledett darabja a Régimódi kézimunkák című textiles "antológia"-jellegű mű, ami egy évtizednyi magyar kézimunkának a mintakészletét és készítési technikáit dolgozza fel rendkívül alaposan.


Sajnos manapság a kézzel készült terítők, párnahuzatok, függönyök és egyéb csecsebecsék nem valami nagy eszmei értéket képviselnek. Sokuk áron alul kel el a régi hagyatékok rendezése közben, online aukciós oldalon vagy akár régiségvásáron. 

Szomorú azzal szembesülni, hogy egyébként meglehetősen bonyolult módon alkotható lakásdíszítő tárgyak, melyek a múltbeli lakáskultúráról és öltözködésről is árulkodnak mennyire válnak az enyészetté (egy olyan korban, amikor egyébként jól futnak a kézműves termékek, a hamburgereknél, a lekvároknál, almaleveknél). 

Pedig, ahogy a könyv ajánlója is írja a nagyjából 100-120 éve alkotott kézimunkákat sokszor még gyér megvilágítás, akár gyertya vagy mécses fénye mellett készítették, olyan aprólékosan ahogyan ma már csak a népi iparművészek dolgoznak. A fogásokat pedig akkor még nem iparművészeti képzésen vagy méregdrága kreatív hobbi foglalkozáson sajátították el a hölgyek, hanem egyszerűen a saját felmenőitől vagy egy másik asszonytól - esetleg egy korabeli divatlapból - tanulták.


Reformruhákra készült szecessziós kabátka. A könyv tartalmazza a szabásrajzot és a hímzésmintát is kicsiben. (forrás: Miklós Magda: Régimódi kézimunkák)


Amikor ez a könyv készült, 1985-ben, a saját előszava szerint éppen ismét fellendülőben volt egy kreatív divat hatására a kézimunkázó kedv. Ezért adott ki a Magyar Divat Intézet - Miklós Magda szerkesztésében és F. Dózsa Katalin jegyzeteivel - egy olyan összeállítást, ami örök érvényű marad a későszecessziós kézimunkák gyűjteményeként.

Az előző mondat későszecessziós szavára mindenképpen vissza kell térnem, mivel konkrétan behatárolt időszakot fed le 1906-1916. Ez az időszak a szecesszió vége, amikor szecessziós szemléletet elkezdte felváltania lassan beszűrődő art deco és kezdtek bejönni azok a formák, amelyek a húszas éveket alapozták meg.

A válogatás két nagynevű divatlap A Bazár és a Divatszalon kézimunka rovatainak képanyagából szemezgetett. Minden egyes képes anyaghoz külön leírás tartozik, ami nagy segítség a maiaknak. A leíráson és az egyszerű, átvett kép mellett sokszor egy 1:1 fekete-fehér, méretarányos nyomat is tartozik, ami részleteiben mutatja be az adott munkát, segítséget adva ezzel ahhoz, hogy ha valaki újrakészítené, akkor legyen viszonyítási pontja a tervezéshez és a kivitelezéshez.


Gyöngyhímzéses asztalfutó mintája felnagyítva. (forrás: Miklós Magda: Régimódi kézimunkák)


A könyv funkció szerint rendezi el a kézimunkákat. A párnáktól indulunk, onnan jutunk el a paravánokon, függönyökön, terítőkön, apróságokon át az öltözködés díszeiig. A kosztümösök számára azonban nem csak az utolsó 15 oldal lehet érdekfeszítő, mivel az egész könyv rendkívül sok díszítéssel kapcsolatos információt és mintát tartalmaz.

A mai kosztümös ismeretterjesztő könyveknél nagy hiba, hogy egyszerűen abból indulnak ki, hogy az olvasó buta, és úgy kell tanítani, mint egy óvodást, vagy éppen a szerző magas lóról indulva, nem is foglalkozik azzal, hogy megpróbáljon tanító jelleggel, összeszedetten ismereteket átadni. Nos, itt nagyon is komolyan vették, hogy egy 1980-as években élt művelt nő is megtanulja alaposabban a hímzések, öltések, anyagok fajtáit, amit nagyanyái is ismerhettek. Emiatt a könyv ismeretátadása működik és éppen olyan mértékű, amit a felnőtt, érdeklődő olvasó képes befogadni, értelmezni és hasznosítani.

Moaré anyagú falvédő, zseníliahímzéssel. (forrás: Miklós Magda: Régimódi kézimunkák)


A leírások igazi kincsek ebben a munkában mivel gazdag anyag és technikai ismeretet adnak. Ezek az összegzések egyébként közel olyan részletgazdagok, mintha múzeumi tárgyleírások lennének. Mindenről kapunk részletes méretezést, szín és anyagleírást. A könyv hátuljában pedig van egy szakmai szószedet és képes ábraszedet, ami segíti az eligazodást a korabeli anyagok és öltések világában.

 A szószedetet, akár külön is érdemes vizsgálgatni, mert olyasmi derül ki belőle, hogy mi is volt a "jettgyöngy", a "galand" vagy hogy akkoriban a moaré selyem szinonimája volt a "Habos-selyem".

A szövegeken kívül persze a képes tartalom is tartogat izgalmakat. Elképesztő, hogy akkoriban mennyire - ma már "pihent ötletnek" tűnő - kézimunka is készült. Ilyen a kávémelegítő "sapka" vagy a pikniktakaró-takaró.

Hímzett kávémelegítő. (forrás: Miklós Magda: Régimódi kézimunkák)

Takarót takaró és tároló takaró kiterítve és összezárva (forrás: Miklós Magda: Régimódi kézimunkák)


Valamint muszáj megmutatnom az alábbi karácsonyi terítéket, amit ma már nehéz lenne elképzelni vagy kivitelezni egy ünnepi asztalnál.


Századfordulós karácsonyi teríték, hímzett terítővel, szalvétákkal. Házi készítésű dekorációval. (forrás: Miklós Magda: Régimódi kézimunkák)


Összefoglalva ez egy olyan könyv, aminek minden szecessziós öltözékek és/vagy lakáskultúra iránt rajongónak érdemes legalább egyszer átböngésznie. Rendkívül sokat lehet belőle tanulni, valamint lehet másolni belőle mintákat úgy is, hogy nem mintakönyvnek készült. 

Ha már szóba került a mintakönyv jelleg, kicsit hátrány, hogy a főbb mintákról nem készültek vázlatos, nagyméretű, kihajtható rajzok, ahogy általában az 1980-as években megjelenő kézimunkakönyvek esetében, de ennek valószínűleg anyagi okai lehettek; de előfordulhat, hogy tényleg akkor még számítottak arra, hogy lesznek valaha hobbi múltidézők, tehát alapvetően csak ismeretterjesztési céllal szerkesztették. Utóbbi célt tökéletesen teljesíti, és nemzetközi szinten is megállná a helyét napjainkban is.

 

---------------------------------

A könyv adatai:

Cím: Régimódi kézimunkák

Szerk.: Miklós Magda

Lektorálta és jegyzetekkel ellátta: F. Dózsa Katalin

Év: 1985.

Oldalszám: 115

Kiadó: Budapest, Magyar Divat Intézet

Beszerezhető: Antikváriumokból 1800 - 6000 Ft között mozgó áron, állapotnak megfelelően


Megjegyzések

Népszerű bejegyzések