Segítség és tippek krinolin átalakításához

  Legtöbben mikor múltidézésbe kezdenek a 19. század berkein belül, egyből fejest ugranak az abroncsos krinolinok korába. Ez tűnik a legkönnyebbnek, hisz csak egy jó nagy szoknya kell és egy menyasszonyi abroncs, valami blúz övvel és kész is a korabeli ruha.

  Ám a modern menyasszonyi abroncs - sajnos - nem felel meg tökéletesen a korhű kívánalmaknak. Kétségbe esni viszont nem kell, most ezen a téren szeretnék segítséget nyújtani és tippeket adni, hogy hogyan varázsoljuk kényelmesebbé és korhűbbé a szalagavatóról vagy esküvőről megmaradt abroncsot!

  Először is, hogy jobban megértsük a különbséget meg kell határozni azokat a pontokat, amikben ezek megnyilvánulnak, úgy mint:

  1. A korabeli abroncsos alsószoknyák nem műanyag merevítőkkel készültek, hanem vékony, rugalmas acélból.
  2. Egy korabeli krinolin sokkal több sor acélmerevítőt tartalmazott (többnyire 10-50 sornyit), mint a 3-4 karikás modern krinolinok. Ettől a formájuk is jobb volt, és teljesen más a mozgásuk is.
  3. A régi divatos abroncsos alsószoknya kiemelte a fart, kissé ellapítva elöl a formát.
  4. A korabeli krinolinok rövidebbek voltak, mint a maiak: körülbelül lábszár középig értek, így sokkal könnyebb és komfortosabb volt bennük járni és lépcsőzni, mint a mai teljesen hosszúakban.
  5. A krinolin önmagában nem elég, érdemes legalább 2 alsószoknyát viselni még így is felette.
Korabeli abroncsok ábrázolásai

  Ha krinolin átalakításába fogunk, akkor a legfontosabb, hogy ne kölcsönzött legyen, hanem saját - amennyiben nem akarjuk kifizetni a boltinál is borsosabb károkozási díjt!

  Első ami komoly átalakításra szorul általában, az a krinolin hossza. Felvéve a derékvonalunkhoz igazítva azonnal látni fogjuk, hogy mennyivel lóg lejjebb az ideális lábszár középnél. Amennyiben a legfelső abroncs és az öv között elég tér van, akkor simán le lehet vágni annyi centi felesleget, amennyivel rövidíteni kell. 

  Mivel a mai krinolinok öve elasztikus szalag, ne sírjunk utána sokáig, egy sima szövetpántba foglaljuk a levágott részt, gombbal vagy huzalszalaggal lássuk el kapcsolódáshoz. A huzalszalag jobb, mert ha változik a derék átmérője könnyebb ahhoz módosítani.

  Hogyha nincs elég köz a legfelső abroncs és az öv között, akkor a legalsó abroncsot kell levágni és beszegni a krinolin alját. Ez akkor megfelelő megoldás, ha jó sok abroncsos a krinolin, 4-nél több. Általában a mai krinolinok utolsó abroncsa amúgy is túl bő és mesterkélten eláll a földtől tőle a szoknya, ahelyett, hogy puhán esne lefelé; így ezzel ez a probléma is megoldható.

  Hogy az abroncs ne ugorjon előre és legyen a hátrész lapos, köpper szalagot vagy elasztikus szalagot kell illeszteni a krinolin belső részére, a tomporuk tájékán, összekötve a karikákat. Elmondva komplikáltan hangzik, de rém egyszerű megcsinálni, ahogy az alábbi képek is illusztrálják:

  Illetve egy kis farpárna is sokat segít a kerekded hátsó kialakításában és a krinolin megtartásában!

  Két alsószoknyát készítsünk, úgy hogy, az egyik végig tetszőleges szélességű fodrokkal (minimum három nagyon szélessel) van végig díszítve, ez lesz alul. Erre kerüljön egy "sima", aminek elég, ha csak az alján van valami kis fodor vagy csipke dísz. A teljesen fodros azért szükséges, hogy kellő puhaságot kölcsönözzön az idomnak, jól elrejtse az abroncsok vonalát. A második réteg pedig azért, hogy a fodrokat kiegyenlítse és letisztázza a végső külcsínt. Az alsószoknyák ne érjenek földig, a szoknya alól meg pláne ne látszódjanak ki! A legjobb, ha 5 cm-rel rövidebbek, mint a szoknya.

  Amennyiben olyan abroncsunk van, amit már befed pár sor fodor, akkor erre elégséges a sima alsószoknya.

  És utoljára szeretnék bemutatni pár modern krinolint, ami alkalmas némi átalakítással a korabeli krinolinok utánzására:
A "gigantikus". Ennél az alsó sor abroncsot érdemes eltávolítani, és egy réteg alsószoknyával kiegészíteni. Tökéletes hatalmas terű kastélyokba és múzeumokba, nyílt térben. Kicsi zárt helyeken és utcán már gondot jelenthet mind a viselőjének és a járókelőknek is!
Az "átlagos". Tökéletes viselést biztosít minden zárt térben, ami nem olyan nagy, mint a fentinél. Ha derékvonalig fel van emelve rendesen, akkor lehet még a hossza is megfelelő. Két alsószoknya kell rá viszont.
A "kényelmes". Ebben még tömegközlekedni is lehet! Ajánlatos a felső abroncs és öv között bevenni belőle, mert kissé hosszúnak és csípőnél idomtalannak látszik. Egy alsószoknyával érdemes még kiegészíteni.

  A fent bemutatott krinolinok már csak azért is kitűnőek, mert sok sor abroncs van bennük. A 3-4 karikás krinolinok nem fogják azt a szép harangformát megadni, amire vágyunk - legfeljebb jó sok alsószoknya használatával, de ki akar alsószoknyák alatt roskadozni, ha ott az abroncs, amit direkt ezek kiváltására találtak fel?

  Amennyiben pedig féltjük a szemérmünket a fel-fel libegő abroncsoktól, akkor készítsünk egy ún. illemszoknyát, ami lényegében egy sima, testhez állóbb és rövidebb alsószoknya, közvetlenül a krinolin alatt viselve.
Illemszoknyák korabeli ábrázolásai.

Korabeli krinolinokról és alsószoknyákról is megjelölt részekre kattintva olvashattok bővebben.

Könnyű és sikeres krinolin átalakítást kívánok mindenkinek!

Megjegyzések

  1. Kedves Melinda, klassz lett ez a cikk (is), bár a múltidézést inkább csak kíváncsian követem, mintsem magam is űzném, érdekesek ezek a leírások, jó többet is megtudni a régi idők viseletéről. :)

    VálaszTörlés

Megjegyzés küldése

Népszerű bejegyzések