Segítség és tippek fűző készítéséhez

  Tudom jól, hogy egy jó fűzőt elkészíteni nagy munka és jól felkészülten kell nekiállni, ezért teszem közzé most ezt a bejegyzést, hogy másoknak segítséget tudjak nyújtani, akik még csak most állnak neki. Mert mindannyiunknak az a célja, hogy a végén egy ilyen tökéletes kis fűzővel dicsekedhessünk:

  Tévedés ne essék, nem vagyok fűző profi, eddig csak 4 fűzőt készítettem magamnak, és most a negyedikről tudom elmondani, hogy kényelmes és kis hibákkal de jól áll. Mielőtt nekiálltam fűzőt készíteni sokáig kutattam a forrásokat hasznos tippekért és segítségért, és ezeket az első fűzőnél jóformán meg se fogadtam! Hatalmas hiba volt, mert az első 2 fűző totál kuka volt, a harmadik már viselhető.

  Íme a "négyeske", mell részen kissé feszes, de azon már tudtam javítani azzal, hogy a gépezetkapcsot felül kifelé görbítettem, pocak részen meg befelé és már ott sem áll el, így sokkal kényelmesebb is a viselése. A gépezetet nagyon könnyen lehet hajlítani egy görbe felület mentén, ezzel kialakítva a fűző testhezálló idomát, nem mellesleg nyomta is a szegycsontom az egyenes gépezet és mint a képen látszik nagyon eltolta a melleket a hónalj felé:

  És tudom jól, hogy mások is így vannak vele, nem olyan könnyű minden tanácsot megfogadni, mert azt hisszük, hogy majd ha jól befűzzük akkor eltűnnek a hibák, meg majd "olyanra" préseli-formázza a testünket; de higgyétek el, csak kényelmetlen lesz. Nem akarok senkit se kiokítani, vagy tudálékosnak látszani, mert még én is tanulom a tökéletes fűző elkészítésének a titkát! Csupán a sok melléfogásommal és a sok kutatómunkával sikerült pár tapasztalatot szereznem, amit megosztva mások munkáját szeretném megkönnyíteni, hátha Ti megfogadjátok elsőre és már egy nagyjából jól passzoló fűzővel indultok neki a múltidézés rögös útján.

  A tökéletességről meg annyit, hogy felesleges hajkurászni, a profi fűző készítők úgy a századik fűzőjükre esküsznek, mint fordulópont, hogy addigra sikerült mindent úgy begyakorolniuk, hogy már nem tudják elrontani - persze vétenek hibákat, tesznek új felfedezéseket ők is, mert senki se tökéletes, hát ne egy ruhaneműtől várjuk el mindezt. De ami nagyon fontos, ha a fűző kényelmetlen akkor újat kell csinálni, és pont!

Adj a minőségre

  Ha figyelembe vesszük, hogy az első pár fűző kuka* nagyon fontos hosszú távon gondolkozni és fűző készítő eszközökből is a jobbakat beszerezni. Egy rossz szerszám, vagy gyenge minőségű bármilyen kis tartozék sokat ront a fűző viselésén is, és az élettartamát is lerövidíti.
*Kuka alatt azt értem, hogy a fém alkatrészeket ki lehet belőle menekíteni, így a következő fűző már kevesebb költség igényű lesz, hurrá!

  Eszköz téren a fém ringlikkel azt tapasztaltam, hogy a boltban kapható beütéskor szétreped, éles széleket képezve virágszirom formában az alsó részen. Ez hosszú távon nem jó, mert kikezdi a fűzőszalagot és az ingbe is beakadhat, azt is rongálva; hovatovább simán ki is dörzsölheti a bőrünket! A Sew Curvy oldalán találtam olyan minőségi ringlit, ami nem nyílik szét és azóta is azt használom. A 4 mm-es átmérőjű bőven elég, az 5 mm-es már kissé nagyobb lyukat hagy a fűzőszalag mellett, ennél nagyobbat meg csak a fétis és steampunk fűzőkhöz vegyünk, mert nem praktikus, csak díszítésre.

  Ha a ringliknek készítjük elő a lyukakat ne lyukat ütve tegyük, mert a vágott szövetszegély az erős feszítés hatására kifeslik a ringli alól. Vegyünk egy jó cipész árt, olyat ami fokozatosan bővülő, kúp alakú tűvel van felszerelve, mert annak megfelelően tudjuk tágítani a lyukat. Ekkor a szövetszálak nem szakadnak szét, hanem egy megfelelő méretű lyuknak adnak helyet amibe könnyen bele lehet helyezni a ringlit.

  Fűzőszalagnak a vékonyabb pamut cipőfűző tökéletes, a selyem szalag és a külön fűzőnek kapható selyemzsinór nem igazán alkalmas hosszútávú viselésre, mert túl csúszkálósak. Fűzőszalagból 6 métert érdemes venni - egy középtermetű derékhoz - kelleni fog a mennyiség még ha így elsőre soknak is hangzik.

  Ajánlom, hogy spirál és sima laposacél merevítést használjatok a műanyag helyett, illetve most már kapható szintetikus bálnaszila is, ami kiképzésénél fogva mérföldekkel jobb a sima műanyagnál. A műanyag merevítők idővel átveszik a test melegét és ahelyett, hogy formázná a törzset, felveszi a kis hurkáink formáját, így mégjobban felhívva azokra a figyelmet; vagy pedig erősebb befűzéskor egy "örök" formát vesz fel, ami általában egy éles törés alakú hajlat. Ez a későbbiekben szúró fájdalmakat okozhat, vagy eldeformált befűzött alakot.

  A fém ellenben olyan spirálacélból van összeállítva, ami bármilyen irányba hajlítható huzamosabb ideig és azután mindig visszanyeri az eredeti alakját. Míg a tekercsben tárolt műanyag felveszi a tekercs görbületét is, nem lehet egyenesre kihúzni utána már; addig a fém vissza egyenesedik, amint szét van szedve a köteg. Egy uszálytartó turnűrhöz használtam először szélesebb műanyag abroncsot, és szörnyen meg is bántam, mert állandóan vissza akar gömbölyödni a tekercseléskor felvett állapotba, és nem megmaradni úgy, ahogy a turnűrhöz kéne: szóval tényleg, még abroncsokhoz is csak jóféle acéllemezt használjatok!

  A szöveteket tekintve nyilvánvaló, hogy magának a fűzőnek csak természetes anyagot vegyünk. A műszál nem lélegzik, benntartja a testhőt és izzadtságot is, ezáltal kényelmetlenné teszi a viselését. Szerencsére, mivel egy középtermetű fűzőre sem kell 1 méternél több szövet, így valódi hernyóselyemből sem nagy áldozat, ha abból készítjük a külső réteget.

  Persze nem kell rögtön selyemmel kezdeni, a sima pamut munkásruhaszövet tökéletesen megteszi első gyakorló fűzők készítéséhez! Több színben is kapható, így játszani is lehet a kontrasztokkal. Sőt a klasszikus farmer szövetből is készíthető, már a 18. századból vannak ilyen fennmaradt fűzők, csak figyeljünk rá, hogy ne a modern rugalmas kevertszálas legyen, a rugalmas nem fog megfelelni a fűző kritériumainak. De a szép pamutszaténnal is lehet dolgozni.
  Példának itt ez az 1780 körüli barna farmerszövet fűző:

  Vagy ez az 1870 körüli ékrü sávolyszövet fűző:

  Vagy pedig ez a három részből összevarrott, kényelmes 1870 körüli kék farmer fűző:

  És ez a szép fekete 1880 körüli pamutszatén fűző:

  Bélésnek, ha két rétegűt akarunk akkor batiszt vagy puplin tökéletesen megteszi, vastagabb szövet nem kell a munkásruha vagy farmerszövet alá. Viszont ha már selyemmel dolgozunk, akkor az alá kell vagy a coutil, karton, vagy munkásruha szövet erősítő rétegként. Ha jó szakítószilárdságú a selyem, akkor abból is maradhat az egy réteg. De selyemből tényleg csak akkor álljunk neki, ha már olcsó szöveteken kipróbáltuk magunkat és van egy jó szabásmintánk!

Megtérülő befektetett munkák

  Amit az első fűzőnél kihagytam, és iszonyúan megbántam, hogy nem készítettem próbát! Simán kimértem, hogy mellben, derékban és csípőn hány centisnek kell lennie és uccu neki! Ezt a hibát sohase kövessétek el, próba minta mindig kell (nem csak a fűzőhöz), ha az első nem passzol, akkor készíteni kell egy másodikat, ha az sem, akkor jöhet a harmadik, negyedik, stb. Macera munka és a végén az ember hócipője teli lesz vele, de ez az a rész ami mindenképp megtérül! Próba mintához pedig fel lehet használni a maradék szöveteket. Azt a mintát feltétlenül tegyük félre későbbre, ami a legjobban illik az alakunkra, mert még nagyon-nagyon jól fog jönni egy újabb fűző készítésekor!

  Kissé visszatérve a szalagokra: hogyha köpper szalagot akarunk használni a derékrész megerősítéséhez, vagy a merevítőszálak felvarrásához dupla rétegnek - vagy végül is bármilyen ruhanemű huzalszalagának - akkor csak 100% pamutot vegyünk. A műszálasnak a szálai olyan sikamlósak, hogy semmi tapadásuk nincs egymáshoz, egy erősebb húzás hatására a levarrt végek egyszerűen kicsúsznak a varrat alól! Sajnos ez is saját tapasztalat. Nagyon könnyen, már a boltban meg lehet állapítani, hogy melyik a pamut: sokkal durvább fogása van, színben törtfehér és a szálak enyhén felfoszlanak. A műszálasnak tökéletesen sima fogása van, a szálak nem foszlanak fel és enyhén kékes fénye van. Legjobb az égésteszt, hő hatására a műszál megolvad, míg a pamut hamusan feketére ég.

   A fűző felső és alsó szélét ferdepánttal fejezzük be. Ehhez tökéletesen megfelel a műszálas selyem és a sima pamut is. Műszálasnál ebben az esetben is érdemes egy gyors mozdulattal, égetés által a vágott végeket és a széleket "letisztázni". Erre azért van szükség, mert mint a köpper szalagnál, itt is a műszálak annyira elsiklanak egymáson, hogy elég ha kicsit szárazabb a kezünk, bele akadnak a finom selyemszálak és már ki is húzódnak, csúnya bolyhossá varázsolva szép sima felületet, elrontva a látványt. Ezt a műveletet legjobb egy gyertya felett elvégezni, a pántnak a bevasalt szélét tartsuk kinyitva és gyorsan húzzuk át a láng szélénél. Minimális hő már zárja is vágott széleket. Pamutnál természetesen ilyesmire nincs szükség, a szálak felületi tapadása gondoskodik a minőség megtartásáról.

  És ahogy az előszóban is írtam, hogy a kapcsos gépezetet meg lehet hajlítgatni, ugyanúgy igaz ez a nem spirál, tehát laposacél merevítő szálakra is. Főleg azokra, amik hátul a fűzést övezik, ezeket alul far részen kell kifelé hajlítani kissé, hogy ne nyomják a gerincet, aminek itt van a hajlata. Mindig kis mértékben hajlítsuk meg először az acélt, hogy próba után tudjuk még fokozni, ha szükséges. A hajlítást mindig görbe felületen végezzük, sohase élesen, vigyázzunk, hogy ne törjük meg az acélt! A kapcsos gépezetnél még arra is érdemes odafigyelni, hogy ne azon a részen hajlítsuk meg, ahol a kapcsok vannak, mert a feszítéstől kipattanhatnak a helyükről, hanem a két kapocs közötti üres részen.

  Zárszóként: ahogy az elején mondtam tényleg nem vagyok sem ruha, sem fűző készítő profi, ezek csak azok a kis segítségek, amiket eddig saját tapasztalatból szereztem; és nem akarom másoknak megmondani, hogy mit hogyan csináljanak, illetve, hogy nem lehet rá saját bevált módszerük! Akkor, természetesen csináljátok úgy tovább, csak osszátok meg, hogy mi is tanulhassunk belőle. Én egyszerűen az elején az első két fűzőnél szörnyen mellényúltam, mert nem fogadtam meg minden tanácsot amit olvastam vagy láttam. Ezzel másokon akarok segíteni, akik ugyan így első fűzőjüket készítenék, hogy mikre figyeljenek oda. Ezután mindenki maga dönti el, hogy mit tesz!

  Ajánlott fűzős boltok:
  Sew Curvy angol online bolt, speciálisan minden megtalálható ami a fűzőkhöz kell, tényleg minden és jó minőségben.
  A német Nehelenia Patterns mindenféle múltidézős holmikkal foglalkozik, vannak fűzős cuccaik is, de nem ez a fő specialitásuk.
  A magyar Taylor Tánckellék szaküzletből nem csak házhoz lehet rendelni, de budapesti boltjukban személyesen is lehet vásárolgatni. Spirál acél több szélességben és többféle fűzőkapocs gépezetük is van.

  Ajánlott fűzős blogok, vlogok:
  A Bridges on the body külön csak fűzőkkel foglalkozik, rokokótól kezdve egészen az 1920-as évekig mindenféle fűzőnek az elkészítése, hozzá szabásminták, útmutatók, stb., sőt még egy 1910-es fűző közös lépésről-lépésre varrósdi is fenn van!
  A youtube-on Lucy's corsetry mindent elmond és megmutat, amit a különféle fűzőkről, viselésükről és modern városi mítoszok tisztázásáról tudni kell.
  Ezek mellett természetesen az összes bloggert fel lehetne sorolni, hisz mindenki aki múltidézésre és hagyományőrzésre adta a fejét, az előbb-utóbb belefutott a fűző témába, csupán ez a kettő ami kifejezetten fűzőkkel foglalkozik, de pl. a Sew Curvy oldalán is találhattok blogot segítséggel mindenféle témában.

Egy szó mint száz: csak bátran és hajrá!!! Kényelmes fűző készítést kívánok mindenkinek!

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések