Összkomfortos múltidézés: Színek

 Ez egy több részes sorozat negyedik része, amiben arról osztanám meg gondolataimat, tanácsaimat a múltidézés és hagyományőrzés mezsgyéjére lépőkkel, hogy hogyan szabhatjuk személyre ezt a hobbit, összességében mitől érezhetjük magunkat kényelmesen, komfortosan út közben; mert ez egy hosszú út, mialatt mindig lehet valami újat tanulni, éppen ezért ez a sorozat nem csak a kezdőknek lehet segítség, de az öreg motorosoknak is tartalmazhat olyan gondolatokat, tanácsokat, amik további fejlődésre, fejlesztésre ösztönözhetnek.

 A nyaktól bokáig zárt, nagy felületű múltidéző ruhák esetében a jó színválasztás sarkalatos kérdés! Sok múlhat azon, hogy egy ruha élvezeti értéke ez által felfelé lendüljön, vagy a porba zuhanjon.

 Nem vagyunk egyformák: más a hajszínünk, bőrszínünk és szemszínünk, így eshet meg, hogy amikor két eltérő alaptónusú múltidéző ugyanolyan színű szövetből készült ruhában jelenik meg, az egyik ragyog benne, míg a másik szinte eltűnik, rosszabb esetben pont a diszharmónia miatt "ragyog". Sajnos nincs mit tenni, figyelembe kell venni a különböző típusokat és a hozzájuk rendelt színeket. Lehet, hogy a kéknek vagy rózsaszínnek egy igen fakó árnyalat jól áll pl. egy szőke hajú, rózsás bőrű nőnek, de ugyan ez a szín egy vörös hajú, vörhenyes arcszínű nőn eltűnik és egy nagy piros lámpás negyeddé változtatja nyaktól fölfelé. Vagy más esetben egy élénk türkizkék ruha emelné a szőkés-barna hajú és barackos arcszínű hölgy megjelenését, ugyan ez a szín egy Hófehérke fizimiskájú nőt egy üvöltő hirdetéssé változtatna.

 De nem csak a "színes" színek esetében van ez így, hanem még a tiszta fehér és sima fekete sem áll jól mindenkinek! A tejfölszőke, sápatag bőrű, vagy vörös hajú, vörhenyes arcszínű hölgyek mindenképp kerüljék ezt a két színt, vagy olyan színes kiegészítőkkel dobják fel, amik illenek hozzájuk árnyalatban.


 Könnyen el lehet dönteni, hogy kinek melyik színárnyalat fog jól állni, ehhez kis segítség:
A tél típus
És a hozzá rendelt színskála:

Az ősz típus
És a nekik való árnyalatok:

A nyár típus
És a hozzájuk illő színek:


A tavasz típus
És a nekik való színek:

És akkor pár régi festményen lássuk, hogy hogyan is veszik ki magukat a színek a gyakorlatban:
Egy teljesen fekete ruha az ilyen világos bőrű, világos szőke hölgyeket elnyomja. Neki érdemes valamilyen színnel feldobni, a fizimiskájukhoz lágyítani a feketét
A fekete hajú és szemű, rózsás arcszínű és vörös ajkú hölgyeknek a fekete lesz a divatszínük, nem kell színes kiegészítőkkel lágyítaniuk, igazi végzet asszonyát játszhatnak benne!
 A barna hajú, világos bőrű hölgyek tartózkodjanak az ilyen halovány, pasztell árnyalatoktól, mert beteges színt fog kölcsönözni nekik. 
 A fenn említett típust az ilyen élénk, de visszafogott színek emelnek ki.
Hófehérke utódai szigorúan tartózkodjanak az ilyen világos árnyalatoktól, különben jégkirálynők lesznek benne
Ez a sötétebb, de ragyogó árnyalat már inkább hozzájuk illő
 A tél típusúak az ilyen sötétebb, mélyebb színekben tudnak igazán ragyogni
 Ahogy a tiszta fehérben is, ahogy a feketét, ezt is nekik találták ki
A gesztenyebarna, vöröses arcú ősz típusúaknak az olajbogyó zöld, és a rozsdás vagy barnás árnyalatú vörösek állnak jól
A fehér is jobban áll nekik, ha ilyen színezetű kiegészítőkkel tompítják
Ahogy a világos rózsaszín és a rezeda zöld is jól áll a sötétbarna, barackos arcszínezetű hölgyeknek
Az ilyen élénk narancsos árnyalattal pedig csak óvatosan! Aranyszőke, rózsás arcbőrű tavasz típusúaknak áll -talán egyedül- jól
Szintúgy az ún. "Bismarc" árnyalat is, ami az 1860-as évek nagy felkapottja volt, de a divattudósítók is többször felszólaltak ellen, hogy mindenki viseli, holott csak igen keveseknek áll jól. A színtípusok után már sejthetjük, hogy ez a barnás narancsos árnyalat csak az őszhöz tartozóak kiváltsága


 Ez a bejegyzés nem csak a múltidézésben nyújthat segítséget, de a mindennapi ruhavásárlásokban is. Aki eddig nem igazán értette, hogy mi miért áll rajta idétlenül, az most egy kis segítséget kaphat a rejtély megoldásához. És ami a legfontosabb, mielőtt megvennénk a 10 méternyi drága szövetet, ellenőrizzük, hogy az adott árnyalat valóban passzol, különben legyen akármennyire is korhű a ruha, csicsás vagy egyszerű, ha nem illik a színe a típusunkhoz, akkor azon már semmi se fog segíteni!

 És ha már szóba került a csicsásság és az egyszerűség, a sorozat utolsó részében kicsit a személyiséggel fogok foglalkozni, addig is kellemes múltidézést kívánok mindenkinek!

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések