Összkomfortos múltidézés: Vonzások és választások

 Ez egy több részes sorozat első része, amiben arról osztanám meg gondolataimat, tanácsaimat a múltidézés és hagyományőrzés mezsgyéjére lépőkkel, hogy hogyan szabhatjuk személyre ezt a hobbit, összességében mitől érezhetjük magunkat kényelmesen, komfortosan út közben; mert ez egy hosszú út, ami közben mindig lehet valami újat tanulni, éppen ezért ez a sorozat nem csak a kezdőknek lehet segítség, de az öreg motorosoknak is tartalmazhat olyan gondolatokat, tanácsokat, amik további fejlődésre, fejlesztésre ösztönözhetnek.

 Szia kedves kezdő múltidéző és hagyományőrző!
Miután már valószínűleg valamilyen formában találkoztál múltidézőkkel és/vagy hagyományőrzőkkel személyesen vagy a médián keresztül (lehet hogy egy filmből, sorozatból vagy akár egy divattörténettel foglalkozó könyvből, úgy ahogy pl. a Savaria Fesztiválon találkoztál történelmi újrajátszókkal stb.), lehet Te is kedvet kaptál ehhez a nagyon izgalmas és minden téren tanulságos hobbihoz, egyeseknél valóságos életstílushoz. Nyilván így az elején telis-teli vagy kérdésekkel, hogy hogyan is kezdj neki. Ezért megosztok pár gondolatot a vonzásokról és választásokról, ami minden szabadidős tevékenység alapja:

Döntsd el, hogy melyik korszakot szeretnéd megeleveníteni

Az ókori Egyiptomtól a '70-es évek disco korszak New York-jáig minden vonz? Hurrá! Csak egy bizonyos évszázad, egy király/nő uralkodásának az ideje vagy családjával fémjelzett korszak mozgatja a fantáziádat? Éljen! Esetleg még ennél is szűkebben, csupán egy pontos stílus ragadott magával és másra nézni sem bírsz? Hajrá! A világon mindenféle korszakkal foglalkozó múltidéző/hagyományőrző van: van aki csak az empire időszakkal foglalkozik, és azon belül alkot nem csak ruhákat, de még korabeli tűtartókat is! Van akit csak az ezt megelőző Rokokó tart folyamatos lázban és rengeteg olyan akad, aki "történelmi mindenevő". Ne érezd magad se felsőbbrendűnek, se alacsonyabbnak azért, mert csak egy vagy több időszak is érdekel. Gyakran előfordul az olyan eset is, hogy valaki neki indul a múltidézésnek abroncsos szoknya fixációval, mert a Sissi filmekben megszerette; hogy aztán rájöjjön ez mégsem az ő korszaka, mert gyakran ami filmen/képen jól néz ki, az a valóságban nem mindig...

 Így azért se szégyelld magad, ha út közben teljes 180°-os fordulatot veszel és hirtelen a századforduló egyszerűbb szabása kezd érdekelni. Illetve, ha "történelmi mindenevő" vagy és van kiemelten kedvenc korszakod, akkor azért se fog senki megkövezni, ha azt jeleníted meg többször. A lényeg, hogy határozd meg, hogy mi az ami elsősorban vonz, hogy annak a mentén el tudj indulni! Csupán kényszerből, mert következő hónapban egy reformkori találkozó lesz, amire először mennél el, ne készíts reformkori ruhát, ha ez egyáltalán nem vonz. Más alkalom is akad bőven, nem kell erőltetni. Az ilyen kényszerűségek az elutasítás és kényelmetlenségek melegágyai. Ha viszont olyan korszakkal indulsz neki a múltidézésnek ami tetszik, akkor az máris pozitív légkört nyújt hozzá, még ha a ruha kényelmetlen is kissé.
Henry Holiday "Dante és Beatrice" 1884. Ábrándok egy szebb múltról, nem mai találmány....

Találd ki, hogy milyen karakter akarsz lenni

 Most csúnyát fogok mondani, de sajnos ki kell: ha nincs pénzed, hogy Erzsébet királynénak öltözz, akkor ne tedd! Igen, mind legszívesebben királynők, hercegnők, de minimum grófkisasszonyok akarunk lenni, de ez olyan költségekkel jár, hogy nem csoda, hogy régen is csak az elit tudta megengedni magának. Még műszálas szövetből, olcsó pamut csipkéből és műselyem szalagokból díszített ruha is igen magas összegekre rúghat, és nyilván senki sem akar csóró nagyhercegnő lenni! És akkor még a tökéletes külcsínt megalkotó kiegészítőkről nem is szóltam! És ez így igaz az urakra is, az Ő öltözékük és megjelenésüknek a fényűzése is e téren luxus kategóriába megy, még ha egy 19. századi sima öltönynél nem is tűnik fel, de azért az anyag finomsága, az öltöny szabásának a tökéletessége és nem utolsó sorban a drága arany vagy aranyozott kiegészítők, arany gombos sétapálca, stb. nem köznépi viseletre utal.

 Ezért, ha a mindennapi életben is beosztjuk a ruha pénzt, akkor ne azért verjük a fogunkhoz a garast és nélkülözzünk, szenvedjünk hiányt a mai életvitelünkhöz szükséges hétköznapi dolgokból, mert egy fejedelmi öltözéket kell előállítani, amit aztán jó ha 1-2-szer visel az ember. Sohasem szégyen a városi polgárságot megjeleníteni, az ő ruháik sokkal funkcionálisabbak és olcsóbb alapanyagú is. De ezen tovább haladva, már létezik olyan külföldi csoport is, akik teljes egészében a városi nincstelenek világát mutatják be. Nem mintha csupán ezért az Ő munkájuk könnyebb lenne...

 És itt kell megemlítenem azt is, hogy a korhűség mértékét is jobb magadban tisztázni már az elején. A profi korhűség az idő múlásával alakul ki, csiszolódik; nem baj, ha az elején becsúsznak hibák, pontatlanságok. De ha ezek a hibák évről évre nem javulnak, nem tudsz fejlődni, akkor az gondot jelenthet. Egyrészt eltávolít a történelmi újrajátszás korhűségétől, így olyan részek maradhatnak örökre zárva előtted a múltból/történelemből, ami miatt ez az egész szörnyen izgalmassá és érdekessé is tud válni. Másrészt így Te sem tudsz azonosulni a szerepeddel, a tapasztalatok hamisak lesznek és ha valaki kérdez bármit a karaktered felől, nem fogsz tudni hiteles választ adni. Ezért fontos a folyamatos kutatómunka és ezzel párhuzamosan a fejlődés.
Fent a társadalmi ranglétrán (udvari bemutatásra várakozók, 1890 körüli illusztráció)...

...középen (1830 körüli középosztálybeli idill)...

  ... és legalul (egy munkás család illusztrációja 1863) a társadalmi ranglétrán!

Hogyan válassz csoportot

 Miután kitaláltad, hogy melyik időszak érdekel, ki szeretnél lenni a történelemben kis böngészés után az interneten találni fogsz olyan csoportot ami ezzel foglalkozik, igen itt Magyarországon is! Van külön lovagi csoport, reneszánsz, barokk és rokokó korszakot felölelő csoport, reformkori hagyományőrzők és természetesen a Múltidéző találkozók is, és a többi, stb... Így, ha érdekel a barokk célirányosan tudsz belépni abba a csoportba.

 Ha "történelmi mindenevő" vagy, akkor pedig a legjobb helyen jársz! A Múltidéző találkozók csoportja ugyanis igyekszik minden korszakot felölelni. És természetesen az sem zárja ki egymást, hogy egyszerre több csoportnak is a tagja legyél. Ha pedig úgy érzed, hogy a te választásodhoz nincs elég esemény vagy csoport, akkor nyugodtan indíthatsz egy sajátot, hisz minden csoport pár lelkes alapító taggal jött létre anno!

 Amint megvan a preferált csoport, érdemes elolvasni a nyitóoldalukat/bemutatkozásukat, hogy tudd pontosan mik az elvárásaik a tagok felé (itt emelném ki, hogy egy kép többet mond ezer szónál is, mert ha megnézed a portfóliójukat, egyből látni fogod, hogy a történelmi megjelenítést mennyire veszik korhűen/komolyan, és hogy ez mennyire felel meg a Te elvárásodnak), például ha egy középkori lovagi csoportba lépsz be, akkor lehet hogy nekik a történelmi diverzitás megjelenítéséhez inkább markotányosnőre lenne szükségük, és nem még több palotahölgyre... Illetve vannak olyan hagyományőrző csoportok, újrajátszók akiknél végig kell haladni a ranglétrán és nem lehetsz egyből lovag! Valószínűleg először valami inast vagy alacsonyabb fokozatú katonát kell megjelenítened. Erre is készüljetek fel, még ne fényesítsétek a koronát!

 És szintúgy igaz ez arra vonatkozóan, hogy Te hogyan éreznéd magad kényelmesen az adott csoportban: ha a csoport fő profilja a történelmi újrajátszás és általában ez korabeli sütés-főzésben, mindennapi tevékenységek elvégzésében/bemutatásában, esetleg iszapbirkózásra hasonló csata jelenetek megelevenítésében tetőzik, és téged ezek nem vonzanak; nos akkor előfordulhat, hogy kellemetlenül fogod magad érezni az adott csoportban. Van az úgy, hogy az ember nem akar többet, csak szép ruhákban promenádozni és illő társalgásokat lefolytatni egy kellemes délutánon... És ez is teljesen OK! Mikor be lépsz egyeztess, hogy Te milyen karakter leszel majd a bemutatókon, később még úgy is változhat. Mind különbözőek vagyunk, különböző motivációkkal és lehetőségekkel. Légy tisztában a saját elképzeléseiddel és elvárásaiddal, hogy ezeket megfelelően tudd kamatoztatni a csoport elvárásaihoz képest.
Montázs a Múltidéző találkozók csoport tevékenységéről

 Remélem ez a kis bevezető segített felelni a múltidézéssel és hagyományőrzéssel kapcsolatos első kérdésekre.

 A következő részben a ruhák készítésével, készíttetésével vagy megvételével fogok foglalkozni, pro és kontra oldalakat körbejárva, ill. ezek kapcsán kicsit a zsebünkbe is belenyúlni, mert hát mindenkit érdekel, hogy mennyi az annyi!

 U.i.: A hozzászólásokban légy szíves írjatok meg annyi történelmi csoportot, amennyit csak ismertek, linkeket is mellékelhettek!

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések