Recepttippek empír piknikhez

 Ahogy ilyenkor az lenni szokott, ha egy piknikhez készülünk, az adott megidézendő korszakhoz illő étel-, ital- - de főleg - süteményrecepteket ajánlunk.

 A listába próbáltunk olyan recepteket válogatni, amelyek egy kicsit néha eltérnek a mai ízléstől, és új ízélményekre csábítanak. Így talán még nagyobb kedvet éreztek ahhoz, hogy belekóstoljatok a múlt zamatába!




György-korabeli cukorgolyó


A recept Lucy Worsley blogjáról származik, és nem kell hozzá sütő.



Kép forrása: Lucy Worsley



Hozzávalók:

- 90 g kimagozott datolya
- 90 tört vagy darált dió
- 30 g szárított áfonya
- 30 g aszalt szilva
- 30 g tört vagy darált törökmogyoró
- 2 evőkanál lekvár (pl. eperlekvár, de lehet más is)
- 1/2 teáskanál fahéj
- fél mokkáskanál szegfűszeg
- egy tálka kristálycukor

Elkészítés:

1. Szeleteld fel az aszalt gyümölcsöket! Majd a többi hozzávalóval keverd vagy gyúrd össze egy tálban.
2. Add hozzá masszához a lekvárt és a fűszereket, és dolgozd el tovább a masszát, amíg teljesen sima nem lesz!
3. A keverékből formázz golyókat, és forgasd bele a tálka cukorba!
4. Akár azonnal is tálalható, de érdemes azért evés előtt pár órával hűvös helyre tenni, és utána kínálni. Hűvös helyen tartva állítólag akár egy hónapig is eláll.


Az eredeti recept forrása: http://www.lucyworsley.com/a-recipe-for-some-highly-destructive-georgian-sugar-plums/



Colonial Williamsburg indián kukoricamuffin


A recept a cup of mascarpone gasztroblogról származik, és az eredeti receptet a The Colonial Williamsburg Foundation hagyományőrző alapítvány jelentette meg recepteskönyvében. A recept kb. 18-20 kicsi muffin elkészítéséhez elég.


Kép forrása: a cup of mascarpone



Hozzávalók:

- 1 bögre kukoricaliszt
- 1 bögre vegyes liszt
- 1 teáskanál só
- 3 teáskanál sütőpor
- 2 evőkanál cukor
- 2 tojás - enyhén felvert
- 1 bögre tej
- 3 evőkanál olvasztott vaj

Elkészítés:

1. Melegítsd fel a sütőt a kb. 200 °C fokra!
2. Vajazd, és lisztezd ki a muffinformát!
3. A száraz hozzávalókat dolgozd össze egy keverőedényben!
4. A tejet, az olvasztott vajat adagold hozzá a száraz hozzávalókhoz.
5. Adagold a masszát a muffinformákba, és tölts fel teljesen azokat!
6. Tedd be a sütőbe a tésztát, és süsd meg a már említett hőfokon kb. 18-20 percig. Fogpiszkálóval ellenőrizd, hogy megsült-e a tészta.
7. Vedd ki a sütőből, hagyd egy kicsit hűlni, majd rázd ki a muffint a formákból, és tálald!




Ratafia sütemény

A recept a janeausten.co.uk oldalról származik.

kép forrása: Colonial Williamsburg blog



Hozzávalók:

340 g porcukor
335 g tört mandula
1 teáskanál narancsvirág víz vagy narancs likőr
4 tojásfehérje

Elkészítés:

1. Verd fel a tojásfehérjéket és keverd bele a mandulát!
2. Fokozatosan adagold a krémhez a cukrot is!
3. Tedd nyomózsákba a masszát! És nyomj kis kerek adagokat egy sütőpapírral bélelt tepsibe.
4. Szárítsd meg sütőben, hasonlóan, ahogy a macaront szokták. 150 fokon kb. 13 percig.
5. Ha kihűlt, már tálalható!


Az eredeti recept forrása: https://www.janeausten.co.uk/ratafia-cakes/


Amerikai, gyarmatosítás korabeli melaszos süti


Az eredeti recept a Hall of Fame Moms oldalról származik. Kicsit idősebb, mint az empír stílus. Teasüteménynek egy jó ötlet lehet, és csodásan néz ki, ha jól sikerül.


Kép forrása: Hall of Fame Momes



Hozzávalók:

3/4 bögre vaj
1 tojás
1/4 bögre melasz
2 bögre liszt
1 bögre kristálycukor
1 teáskanál szódabikarbóna
1 teáskanál sütőpor
1 teáskanál őrölt fahéj
1 teáskanál őrölt gyömbér
1 teáskanál őrölt szerecsendió
1/4 teáskanál őrölt szegfűszeg
1/4 teáskanál őrölt szegfűbors
1/2 bögre kristálycukor, a beleforgatáshoz

Elkészítés:

1. Melegítsd fel a sütőt kb. 180 °C fokosra.
2. Egy nagy tálban keverd össze a vajat, a tojást és a melaszt!
3. Egy külön tálban keverd össze a lisztet, a cukort, a szódabikarbónát, a sütőport és a fűszereket!
4. Add hozzá a száraz összetevőket a vajas keverékkel, és keverd össze alaposan!
5. Formázz a masszából 2 cm-es golyókat és forgasd meg őket a kristálycukorban!
6. Süsd meg a kekszeket a sütő rácsain (vagy egy sütőpapírral bélelt tepsiben) kb. 9-11 percig!
7. Miután kihűlt, tálalható!


Fűszerszámos pogácsák


Ez egy magyar recept, édes, rózsavizes pogácsa. A mennyiségek esetében annyit tudunk segíteni, hogy 1 font nagyjából fél kg-nak felel meg, a 1 lot pedig kb. 15 gr-nak.

Hozzávalók és elkészítés:

"Végy egy deszkára fél font nádmézet, fél font lisztet, 2 szerecsendiót, fél lot gyömbért, fél lot szegfűt, fél lot fahajat, apróra vagdalt citromhajat, és együvé elegyítvén, tégy belé 2 egész tojást, 2 kalán [kanál] bort vagy rózsavizet, s tésztát csinálván belőlle, nyomd a formába."



Rout süti


A recept a janeausten.co.uk oldalról származik.


Kép forrása: janeausten.co.uk


Hozzávalók:

1 és 1/4 bögre lisztkeverék
1 csipet só
4 evőkanál olvasztott vaj
1/3 bögre porcukor
1 kis tojás
1/2 teáskanál narancslé
1/2 teáskanál rózsavíz
1 teáskanál édes fehérbor vagy sherry
1 teáskanál brandy
1/4 bögre mazsola


Elkészítés:

1. Melegítsd elő a sütőt kb. 180 °C fokra.
2. Keverd össze a sót és a lisztet egy tálban!
3. Dolgozd bele a vajat, és add hozzá a cukrot!
4. Egy kis tálban verd föl kicsit a tojást, majd add hozzá a gyümölcslevet, a rózsalét, a bort vagy a sherryt és a brandyt!
5. Keverd össze a nedves hozzávalókat a száraz hozzávalókkal!
6. Keverd bele a mazsolát!
7. Formázz belőlük golyókat, majd kekszformát. Vastagsága kb. 1 cm legyen!
8. Tedd a kekszeket kizsírozott tepsibe, majd süsd meg őket 16-18 percig a sütőben!
9. Miután kihűlt, tálalható.



Lekváros tortácskák

Ez a recept a janeausten.co.uk oldalról származik.

Kép forrása: janeausten.co.uk



Hozzávalók:

400 gramm liszt
1/4 teáskanál só
7 evőkanál vaj
7 evőkanál zsír
12 teáskanál gyümölcs lekvár

Elkészítés:

1. Keverd össze a sót és a lisztet egy tálban!
2. Add hozzá a zsíradékokat! És dolgozd el addig, amíg a tészta kenyértésztához hasonló lesz. (Inkább linzertésztához hasonló)
3. Pihentesd a tésztát legalább egy órán át a hűtőben.
4. A már lehűlt, összeállt tésztát, nyújtsd ki, és vágj ki belőle köröket egy nagyobb pogácsaszaggatóval. Alakíts ki belőle kisebb kosárkaformát, hogy a széleit a köröknek kissé felhajtod.
5. Rakj minden egyes tésztakörre egy teáskanál lekvárt! Figyelj arra, hogy ne töltsd túl a tésztát, mert a lekvár kifolyhat.
6. Süsd meg 6 percen át 200 °C fokos sütőben, egy tepsiben, amelyet sütőpapírral béleltél ki.
7. Ha kihűlt, a sütemények tálalhatók.

Az eredeti recept forrása: https://www.janeausten.co.uk/jam-tartlets/

Negus


A Negus egy alkoholos ital, amelyet állítólag igen gyakran ittak a korabeli angolok. A gasztro abc-én megtaláltuk a recept egy viktoriánus korban lejegyzett változatának a magyar fordítását. Ezt közöljük itt is. Oportó helyet édes fehér bort és sherryt is használhatunk hozzá.



Hozzávalók:

5 dl oportó bor
1 db citrom
12 és fél dkg kockacukor
10 dl forró víz
ízlés szerint őrölt szerecsendió

Elkészítés:

1. Öntsük a bort egy kancsóba!
2. A kockacukorral dörzsöljük le a citrom héjáról a sárga réteget, majd facsarjuk ki a a citrom levét is és szűrjük le.
3. Adjuk hozzá a cukrot a és citromlevet a vörösborhoz, az őrölt szerecsendióval együtt.
4. Ezután öntsük rá a forró vizet. Fedjük le a kancsót.
5. Ha az ital kissé kihűlt, máris fogyasztható.


A recept forrása: http://gasztroabc.hu/recept/20882_mrs-beetons-negus/


A soron következő empír piknikünkről itt találsz információkat: https://www.facebook.com/events/1849069498666656/

Megjegyzések