Reneszánsz hajháló csak gyöngyből

A reneszánsz női hajháló készítés egy alternatív módja a gyöngyből fűzött hajháló, mindenféle sujtások, tüll és egyéb használata nélkül. Érdekesebb, mint a lentebb felvázolt módszerek, igaz sajnos nem nagyon találtam olyan leírás, mely szerint viseltek a hölgyek csak gyöngyös hajhálót. Elvileg lehetséges, mivel a szalmagyöngyök használata már az ókori egyiptomiak körében is elterjedt volt.

Egy kisebb a kobak csúcsára illő hajhálónál a következőkre van szükség:

- kb. 2,5 m gyöngyfűző cérna (ez esetben két gyöngyfűző tű) vagy damil (damillal egyszerűbb, de merevebb lesz a végeredmény)
- 36 db 5 mm-es tekla gyöngy
- 60 db 10 mm-es szalmagyöngy vagy 120 db 5 mm-es szalmagyöngy (a képes leírás a 10 mm-es szalmagyöngyöket mutatja, 5 mm-esnél értelemszerűen duplázz, és úgy alakítsd ki a rombuszok oldalát)
- szalag, amire a végeredményt felvarrod, és a megkötőt kialakítod belőle

A fűzést a damil vagy cérna két szálán egyszerre kezdtem el. Először a középső hosszú rombuszsort fűzöd meg, hogy a damil két szárát mindig az egyik oldalt a második tekla gyöngynél két oldalról keresztül fűzöd. Így öt rombuszt alakítasz ki. Az ötödik rombusznál visszafelé két oldalról folytatod a rombuszok kialakítását az ábra szerint. (Ha kicsi a tutorial nyisd meg a képfájlt külön egy ablakban!)


Amint a képen is látszik 5 mm-es szalmagyöngyökkel dolgoztam, de nagyon szép egy ilyen rombuszozás egyszerű kásagyöngyökkel is.

Példa a kásagyöngyös "rombuszozásra" (The Sage's Cupboard)

Ha érdekelnek a hajhálók készítése vagy mégsem gyöngyöznél, olvasd el előző bejegyzésünket.

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések