Vendégsében egy mágnásnál

Bavellom őszintén, mikor elkezdtem ez a bejegyzést írni, úgy voltam vele, hogy megfogalmazom, majd ide én egy kis öszegzőt, hogy mi ez, meg hogy is van, de reggel elolvastam, és rájöttem, hogy az adott oldalon olyan vaárzslatosan le van írva, hogy ehhez nem kell több szó. Így beszéljen helyettem maga az írás: :)

"Áll egy ház a mai Horánszky, az egykori Zerge utcában, melybe az egyik sétánk előkészítése során tudatosan tévedtünk be. A tudatos betévedést valahogy úgy kell elképzelni, hogy egyikünk már járt a házban és olyannyira beleszerelmesedett, hogy meg akarta a többieknek is mutatni. Ahogy megláttuk az első, eredeti formájában megmaradt faajtót és fölötte a fura emberfejeket mintázó üvegablakokat, egyből megértettük, hogy ez bizony közös szerelem lesz, annak minden szárnyalásával és nehézségével együtt. Ennek most már több mint egy éve, és köszönhetően egy lelkes új tagunknak, lassan minden álarcát levetette az épület, hogy igazi valóját megmutassa. 


És hogy milyen ez az eredeti, maszk nélküli képmás? Egyrészt, mit tagadjuk, öreg, rémisztően kopott és elhasznált, talán elkeserítő is. Másrészt viszont ott sejlik mögötte egy hajdan szép fiatalság, mely tele volt reményekkel, vágyakkal és egy ígéretes jövővel. Persze ennek a fiatal életnek az elindítója sem volt akárki: Emőkei Emich Gusztáv, a 19. század végi Pest egyik igen befolyásos embere, az Athenaeum Nyomda örököse, aki egy reprezentatív bérpalota megépíttetésével kívánta anyagi helyzetét biztosítani, s nem utolsósorban megmutatni társadalmi rangját.
Hogy egy kicsit megidézzük az egykori ifjúságot, elképzeltük, ahogy a mindennapi - de mára már egyáltalán nem mindennapi - élet zajlik a Zerge utcai házban: cselédek indulnak hajnalonta a piacra, a mosónő és a szakácsnő az álmos délutánokon az udvar egyik sarkában halkan pletykál, a kocsis pedig befogja a lovakat, mert az urak és hölgyek esténként kikocsiznak, várja őket egy-egy estély, kártyaparti, mulatság…
Most pedig végre minket vár a Zerge utcai palota, együtt járhatjuk be az Emich-palota épületét, miközben a környék kiépüléséről, a ház történetéről, s az egykori mágnás-életről is hallunk."



Találkozási pont: VIII. kerület, Mikszáth Kálmán téren a szobornál
Megközelítés: Kék metróval a Kálvin térig, onnan gyalog

A séta várható időtartama: 1,5-2 óra

Időpontok:
2013. Május 12. (vasárnap)
2013. Június 16. (vasárnap)

Itt tudtok rá jegyet venni:
Link
Felnőtt: 2.500Ft
Diák/Nyugdíjas: 2.200Ft


A programot Menyhért István küldte, köszönjük szépen, Neki. :D


 Jó szórakozást kívánunk!

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések