Múltbéli szívtiprók

Avagy meg volt a múltidők, Bard Pitt-jei és George Clooney-jai. :)

Az egyik legismertebb szívtipró, akit ma is nagyon sokan szeretnek. Igaz nem abban a formában, mint a régi nők. Ő nem más, mint Rigó Jancsi.
Ma már persze mindenki a cukrászsüteményre gondol. De az 1800-as évek végén ő volt a nők bálványa. Cigányprímásként ismerkedett meg 1896 Párizsban Clara Ward-del.
A legendák szerint Jancsi egy pesti cukrászdában egy csokis, édesen krémes süteménnyel kedveskedett szerelmének. A cukrász, aki készítette a süteményt Rigó Jancsiról nevezte el. Számítása beigazolódott, a csokoládéval leöntött és kocka alakú, a barna szín három árnyalatában pompázó tejszínhabos Rigójancsi cukrászsütemény rövid idő alatt hatalmas népszerűségre tett szert.
A másik monda szerint, a cukrász valami újat akart készíteni, de eltúlozta a csokit és nagyon barna lett. "Ezt pont olyan fekete, mint Rigó Jancsi" - mondta a történet szerint. Hogy végül melyik igaz, nem tudni...

Természetesen Casanova nevét mindenki ismeri, de vajon a történetét hányan?
1725-ben született Velencében. Anyja színésznő volt, így nagyanyja nevelte. Első szexuális élménye Bettina Guzzi-val volt fiatal fiúként. A társasági életbe egy velencei nemes vezette be, aki mind anyagi, mind szellemi gyarapodását támogatta. Ennek a kapcsolatnak akkor szakadt vége, mikor Casanova elszerette a patrícius feleségét. Botrányos életvitele miatt a velencei hatóságok szabadságvesztésre ítélték. Kalandos élete során Európa számos országában megfordult, és nők kegyeiben járt.
Casanova volt az, aki nem szerelmét hanem a gyönyört ígérte a nőknek és ezzel vállt olyan vonzóvá számukra.

Andrássy Gyula, régi nemesi család sarja, 1823-ban látta meg a napvilágot. Mai szemmel nem egy akkora női ideál, de hisz nem is ez a fontos. "Nem mindennapos jelenség volt. Magas, karcsú, férfias alakja, kissé szabálytalan, de érdekes sápadt arca, dús fekete haja és szakálla és mély kék szemei, délceg tartása, társalgásának szellemessége, és felépítésének lebilincselő szeretetreméltósága mindenütt, hol megfordult, magukra vonták a figyelmet. Modorában a fiatalos elevenség a gavallér kifogástalan biztonságával egyesült." (Graz Gusztáv)
Érdekesség: Erzsébet királynővel második magyarországi útján találkozott, ő 42 éves volt Erzsébet 28. Alighanem azonnal egymásba szeretettek. Andrássy Ferenczy Idán keresztül váltott üzeneteket Erzsébettel, Lauraként írva alá leveleit.

Rengeteg feldolgozás készült a történetből

Don Juan, az előző férfiakhoz képest egy hatalmas dologban különbözik. Még pediglen abban, hogy ő egy monda hőse és nem húsvér személy. Nem tudni pontosan, hogy mikor született. Kegyetlen Péter, majd V. Károly idejébe teszik. Monda szerint nem félt, se égtől, se földtől, se pokoltól ha a vágy, a gyönyör kielégítéséről volt szó. Végül egy őrjítően csábító lány apját is megölte. Ezzel az ördög kezére került, mert Isten nem adta meg neki a végső lelki békét.
Tudni kell róla, hogy története mindig változott, más legendákkal összefonódott, vagy az épp aktuális divatnak megfelelően alakult.

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések