Jacques Doucet, a művészet hű pártolója

Jacques Doucet

Kevesen ismerik a divat "nagypapáit", akik kitaposták a későbbi nagy tervezőknek az utat, akár a haute couture, akár a különleges, egyedi ruhák felé, melyen a készítő egyénisége és stílusának kéznyoma található meg.


Következő kevésbé ismert, de annál csodálatosabb tervező egyenesen a századfordulóról Jacques Doucet párizsi divatdiktátor.

Doucet 1853-ban született egy módos kereskedő családba, a szülei voltak a tulajdonosai a Doucet fehérnemű üzletnek a Rue de la Paix-n egészen 1816 óta.
Lelkes gyűjtője volt a 18. századnak, bútorok, festmények és különböző művészeti tárgyak erős hatással voltak ruhaterveire Worth-el ellentétben Doucet szerette a pompát, és a díszességet, melyet különösen jól egyesített a könnyed anyagokkal és lágy, pasztell színekkel.
Stílusa romantikus formákat, nőiességet, igazi luxust sugároz magából, kedvelte az áttetsző anyagokat, melyeket gyakran egymás fölé rétegezett.
.
Saját szalonját 1871-ben nyitotta meg, melyben a kiegészítőktől kezdve komplett ruhákig minden kapható volt.
Az 1910-es években megjelentek a tervei a La Gazette du Bon Ton nevű francia divatmagazinban amiben olyan neves tervezők is szerepeltek mint maga Worth, Paul Poiret és Madleine Chéruit.

Olyan híres színésznők is hordták a ruháit, mint Sarah Bernhardt és Cecile Sorel.

Halálával (1929) bezárult a szalonja, életéről Francois Chapon írt egy könyvet, melyben nemcsak mint tervező, hanem lelkes művészetpártoló szerepelt.

Doucet nemcsak műtárgyakat, de irodalmi alkotásokat is gyűjtött, külön kollekciója volt a posztimpresszionista alkotóktól, sőt magától Picasso-tól is vásárolt festményt. Halála után minden kincsét a Párizsi Egyetemnek adományozta végrendeletében, az egyetem hálából elnevezte róla a könyvtárát.

















 

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések