Így főzte a dédnagyi a szaloncukrot
Ez a kedvenc receptem szalonkészítésre az 1900-as évekből, a Legujabb nagy házicukrászat című könyvből.
Szalon cukorkák
Olvasszunk föl 500 gr. cukrot vízzel, vagy valami gyümölcslével és főzzük állandó kavarás közben törésig. Erre a próbát ['karamellpróba'] megcsináljuk és ha jó, akkor kanalanként a táblára vagy egy tányérra rakjuk, egy gömbölyű fácskával tablirozzuk ['kavarjuk'], míg pépszerű tömege[t] nem kapunk. Ebből kisújjnyi vastag lepényt csinálunk, késsel kockákra szeleteljük és papirosba csomagoljuk. Ezt a cukortömeget készithetjük mindenféle ízzel és színben.
Szalon cukorkák
Olvasszunk föl 500 gr. cukrot vízzel, vagy valami gyümölcslével és főzzük állandó kavarás közben törésig. Erre a próbát ['karamellpróba'] megcsináljuk és ha jó, akkor kanalanként a táblára vagy egy tányérra rakjuk, egy gömbölyű fácskával tablirozzuk ['kavarjuk'], míg pépszerű tömege[t] nem kapunk. Ebből kisújjnyi vastag lepényt csinálunk, késsel kockákra szeleteljük és papirosba csomagoljuk. Ezt a cukortömeget készithetjük mindenféle ízzel és színben.
Hát érdekesen hangzik...
VálaszTörlésNem vagyok benne biztos, hogy az enyém is ehető verzióba képes lenne létezni, ha megcsinálnám. XD
Ez az ami finomabb így leírva. :)
VálaszTörlés