Nikola Tesla - varázsló vagy fizikus

A VILÁGTÖRTÉNELEM EGYIK LEGNAGYOBB ÉS LEGTITOKZATOSABB ZSENIJE VOLT, ENNEK ELLENÉRE - VAGY PONT EMIATT - RENGETEG CSALÓDÁS ÉS KUDARC KÍSÉRTE AZ ÉLETÉT. KÜLÖNLEGES LÁTNOKI KÉPESSÉGEI VOLTAK ÉS KOMOLY KÉNYSZERBETEGSÉGEKKEL KÜZDÖTT. ÉLETÉBEN 146 SZABADALMAT JEGYEZTETETT BE. KÖZTÜK A VÁLTÓÁRAMÚ DINAMOT ÉS MOTORT, A TÁVIRÁNYÍTÁST ÉS A RÁDIÓKÉSZÜLÉKET.

Nikola Tesla 1856-ban született az Osztrák-Magyar monarchia horvátországi területén fekvő Smiljanben. Szülei papnak szánták, és egyedi memória- és képességfejlesztő gyakorlatokkal képezték. Ezek hatására, vagy lehet nélküle is, Nikola képes volt kitalálni mások gondolatiat, kivülről megtanulni hosszú fejezeteket a bibliából, és már kiskorában négy nyelven beszélt. Már gyerekkorában is rendszeres látomásai voltak, furcsa allergiái és fóbiái határozták meg életét.

Első fontos állását 1881-ben kapta Budapesten a Puskás Tivadar-féle American Telephone Companynél. Az ország első telefonhálózatának kiépítésében olyan vehemenciával vetette bele magát, hogy hamarosan idegösszeroppanást kapott, amit újabb kényszerbetegségek és furcsa látomások követtek. Látása és hallása hiperérzékennyé vált, senkivel nem volt hajlandó kezet fogni. Mivel egyáltalán nen volt társasági lény - talán mert Aspergerszindrómában szenvedett vagy földönkívüli ;) volt -, nem is tett szert sok barátra. Elektromérnök kollégájával, Szigeti Antallal mégis jó kapcsolatot ápolt. Egy közös városligeti sétájuk alkalmával ugrott be Teslának a váltóáramú dinamó és motor vázlata.

Tesla ezek után úgy érezte, akkor lehet csak igazán boldog, ha Edison közelében dolgozhat. Ezért 1882-ben - zsebében
Puskás Tivadar ajánlólevelével - Párizsba utazott, és a Continental Edison Company karbantartójaként kezdett dolgozni. 1884-ben Edison ötezer dollár jutalmat ajánlott annak, aki megjavítja az I. Vilmos császárnak szánt egyenáram-fejlesztőt. Nikola villámgyorsan teljesítette a feladatot, de mivel munkáját fejben végezte és nem készült róla jegyzőkönyv, a jutalmat megtagadták. Egy évvel később szinte ugyanezt játszotta el vele a főnöke, csak tízszer ennyi pénzt igérve. Mivel itt már több szabadalmát is beleölte az Edison-féle generátorok, motorok és hálozat rendbetételébe, és a túlzott munkatempóra egészsége is ráment, Tesla felmondott. Innentől a két feltaláló esküdt ellenséggé vált.

Tesla teljesen elszegényedve, napszámos munkából volt kénytelen fenntartani magát, miközben képzeletben továbbra is sorra alkotta meg zseniális találmányait. Egy évet kelett várnia, mire felfedezte George Westinghouse. Edison fő riválisa lecsapott rá, sztárfizetést adott neki és óriási összegekért felvásárolta összes találmányát. Tesla akkora vagyonra tett szert, hogy fantáziájának többé nem szabhattak határt az anyagiak. 1890-től Colorado Springs-i titokzatos laboratóriumában sci-fibe illő kutatásokat végzett. Kollégái sokat találgattak, mi is zajlik a szigoruan véfett laborban. Sikerült megnyitnia egy dimenzió kaput? Kidolgozta az időutazás módszerét? Senki sem tudta biztosan, de onnantól kezdve hihetetlen bemutatókkal állt elő. Egyik kedvenc mutatványa volt, amikor két fémlapot helyezett egymástól fél méterre, majd az egyikhez hozzáérve mindkettő fehéren kezdett izzani, minden látható energiaforrás nélkül.Tesla sosem volt hajlandó elárulni mutatványai titkát.

Innentől kezdve csupa olyan találmánnyal állt elő, amelyek mai eszközeink alapjául szolgáltak. 1899-ban drót nélküli energiaátviteli módszerével 40 kilométer távolságból, vezeték nélkül működtetett 200 villanyizzót, és 40 méter hosszú mesterséges villámokat keltett, felhasználva az ionoszféra energiáját. 1908-ban bejelentette a mai okostelefon ötletét. A többség ekkor még jót nevetett rajta. Ettől az évtől kezdve - néhány, a világűrből befogott jel miatt - esküszik a földönkívüliek létezésére. Pár évvel később rádióadó-tornyot épített a német Telefunken társasággal közösen, de az amerikai kormány - attól tarva, hogy hírszerzésre használnák - lebontatta azt. A legenda szerint 1931 egyik éjszakáján Buffalo városában látták Teslát, amint unokaöccsével egy teljesen hangtalan autóval kocsikázott.

Edison mellett egyébként Marconinak is sikerült megrövidítenie Testát, méghozzá egy Nobel-díjjal. Öt évvel azután, hogy Tesla 1896-ban bejelentette a rádiókészülék feltalálást, Marconi is bemutatta saját rádiókészülékét, amiért 1909-ben Nobel-díjjal jutalmazták. Tesla beperelte Marconit, de a legfelsőbb Bíróság csak 1943-ban erősítette meg az ő szabadalmát Marconiéval szemben.


Tesla nem volt egy menedzsertípus, nem tudott eléggé érvényesülni a feltalálók taposós világában. Nem is lehetett könnyű neki olyan kényszerbetegségekkel, mint a beteges vonzalom a gyöngyfülbevalók iránt, a napi hoszonkét kézmosás és tizennyolc tiszta törölköző kényszere és a kerek tárgyaktól való irtózás. A túlsulyos és nem divatosan öltözködő embereket lenézte. Élete vége felé már senkit sem engedett be - szigorúan 3-mal osztható számozású - szállódai szobájába, csak a galambokat, amiket viszont rajongásig imádott.


Halála után az FBI minden kutatási anyagát szigorúan titkosnak minősítette, és 80 teherautónyi tárgyat és iratot foglalt le életének minden állomásáról.

A CIKKET NEM ÉN ÍRTAM, EGY EGYETEMI ÚJSÁGBAN OLVASTAM.
A CIKK SZERZŐJE: GALLAI JÓSKA

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések