Viktoriánus hajköltemények



Ígértem korábban, hogy lesz még szó a Harper's Bazar által 1867 és 1898 között hirdetett divatról. Most teljesítem ezen ígéretemet, és bemutatok pár autentikus hajkölteményt.
Sajnos használati utasítást nem tudok hozzájuk adni, mert a hajkölteményekről csak képek maradtak fönn, de úgy érzem, aki átlátja a frizurakészítést, az könnyen le tudja utánozni az izgalmas hajremekeket.






Ami a viktoriánus hajhoz alapkövetelmény volt üknagyanyáink idejében az a természetesen növesztett hosszú haj (legalább 40-50 cm). A mai változatos frizuradivatban nehéz eleget tenni ennek a követelmények, így bátran használjuk a parókákat, póthajakat a copfok és kontyok készítéséhez (a viktoriánus nők is használtak ilyesmit, ha nem volt elég hosszú vagy dús a hajuk).








Ebben a korszakban már nem divat a haj fehéres színezése, mint a barokkban és a rokokóban, sőt a természetes hajszínek dominálnak. Jellegzetes hajszín a korban a sötétbarna, sőt a képeket nézve ez is tekinthető a "legdivatosabbnak". A rézvörös, aranyszőke hajszín a század legvégére, a szecesszió nőideál megjelenésével lesz "trendi", a 1920-as években ezt váltja majd föl a rövidre nyírt, általában feketésnek ábrázolt "kleopátrás" frizura.




A későviktoriánus, szecessziós hajszín ideál
(a konty a Gibson lányok hajstílusát képviseli, lásd később)


A fiatal, férjezetlen polgári leányok Amerikában "kiengedett" hajat viseltek - emlékezz vissza az Anne Shirley-re vagy Váratlan utazásra, igaz ők kanadaiak, de jó példa - azaz nem fogták a hajukat kontyba. A konty egy bizonyos életkor elérése, vagy férjhez menés után hordható.
A fiatal lányok copfvariációkat és félkontyot hordtak.









A kontynak ezért rengeteg kombinációja létezett, attól függően, ki mennyire akart divatos, hivalkodó vagy csak egyszerűen "jólfésült" lenni. Estélyre készültek a nők, vagy csak egy koradélutáni sétára (úrikisasszonyok szigorúan, csak kísérő jelenlétével, ha nem akkor már nem voltak úrinők, csak félvilágiak.) A nők minden bizonnyal nem mostak naponta hajat, ahogy Magyarországon sem mostak nagymamáink. Így a konty viselése praktikus célokat is szolgált.

Báli frizurák a turnűr korszakból:




Hétköznapi, amerikai polgári viselet 1870 körül:


Divatos egy gombócban magasra fogott hajtűvel feltűzött frufrus konty a század végéről:





Andor bácsi a nagypapám testvére, aki egyszerre volt borbély és női fodrász az 1900-as években szintén azt ajánlotta, hogy az ember ne mosson egy hétnél hamarabb hajat, mert a haj öntisztulási folyamata serkenti a haj növekedését, kevésbé fog töredezni, sokkal hosszabbra nő és egészségesebb lesz, ha "nem mossuk agyon", ami a haj hullását is ereményezheti.

Nagymamám mosószappannal mosott hajat világ életében, és ecetes vízzel öblítette le. Dédnagymamám is hetente csak egyszer mosott hajat, copfja a combja közepéig ért. Naponta kétszer fésülte át, és esküdött arra, hogy egyszeri fésüléssel 100-szor kell a hajunkon átmennie a fésű fogainak, ahhoz, hogy a kihulló szálak eltűnjenek a hajunkból, és a hajhagymákat serkentse a fésű masszírozó hatása, ezáltal is jobban növesztve a hajat. A korszakban népszerűek voltak a hajnövesztő szerek. Magyarországon a legnépszerűbb Csillag Anna hajnövesztő széruma volt.


A viktoriánus korszak hajviseletének utánzásánál ügyelni kell a részletekre. A XIX. században még nem divatos az egy-két centinél hosszabb frufru. Az is lehetőleg göndörített. A haj a turnűr korszakban még inkább loknis, és úgy kontyba tűzött. A század végére az egyenesebb vagy a fonással hullámosított hajból készített copfos tűzött kontyok dominálnak. Az 1900-as évekre tipikus lesz a Gibson-lányok hajviselete, amely a hosszú haj homloknál történő hátra fogásából, megemeléséből és osztatlan megtűzéséből áll, egyetlen csúcsos kontyban. A jól ismert szív alakú frizurát eredményezi:




A Gibson megengedi a romantikus lokni visszatérését, ezzel követve a szecessziós vonalvezetést és egy új korszakot indítva a frizura divatban is:


A Gibson-frizura már úgy csinál, mintha a nőknek rövid lenne a haja, ezzel akaratlanul is előre-vetíti a női hajak megrövidülését, egyszerűbb és praktikusabb viseletet hirdetve:



Megjegyzések

Megjegyzés küldése

Népszerű bejegyzések