Gyorstalpaló divattörténet 2.0

Rokokó kacér leányainak
Behatárolás:
1700-1795

Egy kis mese bevezetésképp:

Bár sokáig igen rossz viszonyt ápoltam a rokokóval, Ankith, mint párkapcsolati tanácsadó helyrehozta olyannyira a kapcsolatunkat, hogy azóta elválasztha
tatlanok vagyunk:) Annyit mindenképpen érdemes tudni a rokokóról, hogy első ránézésre túlzsúfoltnak, giccsesnek hathat, de ha közelebbről szemügyre vesszük a ruhákat, rögtön észre lehet venni a művészi precizitást, azt ahogyan egy ruhát képesek a legtökéletesebb harmóniában feldíszíteni, a lehető legnagyobb odafigyeléssel. Minden ruha, ékszer és kalap már önmagában egy-egy műalkotásnak bizonyul, de együtt, akár egy szoborcsoport teljesül ki igazán. Személy szerint ezt szerettem meg igazán ebben a korban,és persze a hangulatot, hogy a nők nagyon nők voltak, annak ellenére, hogy 10X több ruha volt rajtuk mint egy mai átlagos lánykán.

Mivel ez egy viszonylag nagyobb divattörténeti korszak, csak a főbb jellemzőket fogom most kigyűjteni nektek, mintegy ízelítőt adva a rokokóból. Akit részletesen, korszakokra bontva érdekel a téma, lent megtalálja a forrást.

Korai rokokó - Rokokó

A barokk nehézkessége után a rokokó egy igazi felüdülés volt, a ruhák a nehéz brokátok helyett könnyű selymekből készültek.
A ruhákon rengeteg hímzés,fodrok, szalagok és egyéb pazar díszítés teszi felségessé a viseletet.

A fontagne már nem divatos, helyette Watteau-ránc lesz a trendi, ami nem más mint anyagberakás a ruha hátán, ezáltal egy légies könnyed látszatot adva, noha a ruha alatt szorosan fűzték magukat a nők.

A korai időszakban apró kontyba fésülték a hajukat a nők, kalapokkal, virágokkal díszítették, az igazán nagy hatalmas parókák ideje úgy az 1770-80-as években jön csak divatba.

Viszont a panier hódít, én csak oldalkocsinak hívom:) ez a fajta abroncs a csípőt csak oldalirányba szélesíti.A hajat fehérre púderezik, ez viszont nagyon sokáig majdhogynem a rokokó végéig csinálják, abból a megfontolásból, hogy így kifognak az öregségen és bemutatnak az időnek, hogyha a fiatalok is őszen járnak nem lehet tudni kinek van már őszhajszála.

Kedvelik a szépen kihímzett selyemcipőket, ami ha már ilyen díszes, ki kell látszódnia, tehát a boka mindig kivillant, természetesen nem á la nature, hanem a legfinomabb harisnyába csomagolva.Engem sokat foglalkoztatott, hogy amíg nem volt harisnyanadrág, sem harisnyatartó, akkor hogyan tudták rávenni ezt a ruhadarabot, hogy a helyén is maradjon - itt jön a képbe a harisnyakötő, ami nem volt más mint egy díszes szalag amit a térdre kötöttek és voilá, probléma megoldva.

Igen ám, de mi történik ha kibomlik?

Ez bizony gyakran előfordult, és a kedves úriemberek szedegették hölgyeik után a szalagjukat, akik pironkodva vették el.
Kicsit hasonló töltete volt az egésznek, mint amikor elejtette a kisasszony a zsebkendőjét:)Oh Lálá, már helyben is vagyunk, miért kacérok a rokokó hölgyek:)
Visszatérve a viseletre, jellemző még az igencsak mély dekoltázs, ahol a legkritikusabb pontba szalag vagy virágcsokrot fűztek a férfiak legnagyobb bánatára:DAz érett rokokóban teljesedik ki igazán a pompa és a pazarlás szeretete, ekkor már divatos a hatalmas paróka, egy hölgy akkor volt igazi hölgy, ha a paróka háromszor akkora volt mint az arca. Az igazán trendi pedig csak az lehetett akinek a feje a hajkorona és a talpa között volt (tehát majdhogynem a magasságával megegyező méretű frizurát hordott!) Ekkor persze kis szerecsen fiúkák fapálcával tartották az asszonyság fejét:)
És, hogy még fokozzuk azt amit már amúgy sem lehet, a hajba egész jeleneteket komponáltak, volt rá példa, hogy a hölgyek egymáshoz öltöztek és a fejükre egy egész jelenetet tetettek, és még egy kicsi zenedobozt is elrejtettek a hajtömeg alá, hogy az időnként kellemes muzsikával lepje meg a környezetet.

Az érett rokokó a kezdetekkel szemben a kiszámíthatatlan, burjánzó helyett a megkomponáltságra, káprázatosságra törekednek.
Kedvelt színek a világoskék, rózsaszín és a zöld, illetve a csíkos minta.

Watteau ránc még mindig jelen van, de teret hódít a robe á la polonaise (kék ernyős kép), ami nem más mint amikor a felsőrészt és a felső szoknyát összevarrják, majd 2 szalaggal 3 bugyorba fogják.












Angol divat és a késő rokokó

A ruhák rendkívül leegyszerűsödnek, készülőben van a forradalom, amikor a nép lázad a pazarlás ellen.
Divatos anyagok lesznek a pamut, batiszt, muszlin és a karton.
Ironikus, hogy pont ez a lépés, teszi tönkre a nagy francia selyemipart.


Marie-Antoinette divatba hozza a vidéki idill stílusát.A panier mérete lecsökken, már csak a nagyestélyeken hordják.

Divatos még a gombolós kabát is, amit a férfiak viseletéből vettek át, és a hatalmas méretű kalap.
A hajukat már nem mindig fehérítik, és inkább a laza hullámokat részesítik előnyben.

A forradalom után ingruhát és a kerek ruhát hordják, ami már a rokokó utolsó rúgása, és beköszönt egy új kor:
az empire divat.

A kerek ruha

Végszóként annyit, hogy a rokokó olyan mint a modern vers. Csak akkor jössz rá az igazi szépségére, hogyha sokat foglalkozol vele. :)

Részletesebben itt olvashatsz a rokokó női divatról.

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések