A bálok bűvöletében 3. rész

Az utolsó részben az urak báli öltözékéről fogok írni, hiszen akkoriban nem azt vettek fel a férfiak, ami épp a kezükbe akadt.


3. rész - Az urak viselete



Első ránézésre azt gondolhatjuk, hogy nekik aztán pláne könnyű volt, hiszen csak pantalló meg valami zakóféle kell és már mehetnek is ropni a táncot, de ez korántsem volt így.

A férfiakat nagyon is, talán még jobban jellemezte az öltözéke mint a nőket.
A báli viseletnek kellett a legjobb minőségűnek lenni. Általában fényes anyagokat használtak, hasonló fényt képzeljünk el mint amilyenek a mostani extra minőségű gyapjú öltönyök, ne olyat mint amilyen a nők hordtak :)
Fontos volt a megfelelő fazon, hiszen mindig a legutolsó divatnak meg kellett felelnie, nem úgy mint manapság, ahol egy öltönyt akár 10 évig is fel lehet venni.




Többnyire fekete frakkot hordtak (igen, Uraim, a "pingvin ruha" ;)) amihez fekete nadrág dukált, de ha más színben gondolkodnánk, vigyázzunk, mert ennek a két ruhadarabnak ugyanolyan színűnek kellett lennie minden esetben.

A mellény eleje mélyen kivágott volt, hogy láthatóvá tegye az alatta lévő inget, amit nagyon finom hajtások díszítettek. Hímzés nem lehetett rajta, ellenben apró aranygombokkal csinosíthatták az alkalmi öltözetüket az urak.
A mellény színe általában fehér volt, de mindenképpen más árnyalatú mint a frakk.
(Az ing mindig fehér maradt)


A másik elengedhetetlen kelléke egy elegáns férfinak a nyakkendő, vagy nyaksál volt, ami viszont a zakó és a nadrág vagy az ing színeivel harmonizált.

Az új cipő itt is előnyt jelentett, a legjobb döntés a bőr, alacsony sarkú csizma volt.

Elmaradhatatlan kiegészítő volt még a patyolat fehér kesztyű és zsebkendő.


És még nincs vége, kedves Uraim!
Nem lehetett csak úgy most-épp-ilyen-hajjal elmenni a bálba, szépen meg kellett fésülködni, rendkívül vonzóvá tette a külsőt egy kis hullám a hajban, de a bongyor tincsek száma nem volt egyenesen arányos a táncpartnerek számával, szóval nem ajánlott túlzásokba esni.
Felesleges ékszereket is nyugodtan ott lehetett hagyni az asztalon, egy igazán gáláns úriember csak arany mandzsetta gombokat és a zsebórát viselt magán.

A parfümözés is kerülendő volt, maximum a zsebkendőt lehetett egy kicsit beillatosítani.



Nos, Uraim, ezek után ki akarja a kedves asszonykáját bálba vinni? :)

A sorozat megírásához használt források:
http://www.victoriana.com/
http://hu.wikipedia.org/wiki/Kezd%C5%91lap

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések