A bálok bűvöletében 1. rész

Melyik lány ne lenne oda a báli csillogásért?
A sorozatban ízelítőt kaphatunk ennek az eseménynek a történetéről, szabályairól és ruháiról.

1. rész: Előkészületek

Maga a bál szó az olasz "balare" azaz "táncolni" szóból ered.

A bál szervezése az idők folyamán nem sokat változott, hiszen a 19. században, is többnyire az erre specializálódott egyesületeket bízták meg vele, akik megkeresték a megfelelő helyszínt, zenészeket és még a vacsorát is összeállították, majd kiküldték a meghívókat. Sőt, ha egy hölgynek vagy úrnak nem akadt párja, még ebben is tudtak megoldást nyújtani.

Akkoriban gyakrabban rendeztek ilyen táncos mulatságokat, hiszen nem nagyon volt más lehetőség a szórakozásra.
A viktoriánus katonák és tűzoltók előszeretettel rendeztek több bált egy évben.
Általában este 9 órától éjfélig tartott egy összejövetel, de gyakran előfordult, hogy hajnalig táncoltak még.
Bárki csatlakozhatott ezekhez az eseményekhez, de csak is, ha illendő módon jelent meg. A belépő ára 50 cent volt, ami átszámolva ma még a 100 forintot sem éri el.
(Manapság nem is lehet olyan bált találni, ahol 10 ezer forint alatt lenne a jegy. A kulcsszó nyilván a gyakoriság. Míg régen akár hetente is rendeztek ilyen partit, addig mostanság évente egyszer nyílik lehetősége az embernek bálozni és ez a belépő árán is megmutatkozik.)

Volt a báloknak egy másik válfaja, amit a tőzsdés urak szerveztek, általában külső segítség nélkül. Itt nem válogatták meg úgy a részvevőket, bárki bebocsátást nyerhetett, hiszen nem személyre szóló meghívókat küldtek.A vacsora általában külön teremben zajlott.
Az étel elkészítése már nagyobb gond volt. Természetesen lehetőség volt külön erre szakosodott cégeknél rendelni, de az akkoriban is meglehetősen drága volt. Ha a bál kisebb volt, akkor a házigazdánál készültek el az étkek, ami rendkívül bőséges és pazar volt, hiszen a vacsora minősége és mennyisége jellemezte a házigazdát.


A menüben elengedhetetlenek voltak szárnyasok, sonkák, marhanyelv és a sültek. A különböző sütemények már a házigazda ízlésétől és anyagi helyzetétől függően változtak.
Jellegzetes desszertek voltak a gyümölcszselék, trifle és a részeges piskóta vagy a blanc mange.Trifle egy híres angol sütemény, ami általában piskótából, krémből, zseléből és friss gyümölcsből állt.
Mostanság is közkedvelt ünnepi desszert.

A blanc mange leginkább a mai pudingra hasonlít. Tejből vagy valamilyen krémből készül és többnyire mandulával ízesítik. Már a középkorban is fogyasztották szárnyasok mellé, manapság inkább desszertként tálalják.
Egy ilyen eseményen a zene és a meleg vacsora után nélkülözhetetlen volt még az úgynevezett "frissítő szoba" azaz a mai büfé. Itt kínáltak a vendégeknek kávét, teát, hideg ételt (például hideg nyelvet és különböző szendvicseket) továbbá az egyéb nassolni valókat, mint a változatosan elkészített bonbonok vagy a sós kekszek.

Megjegyzések

 1. Sissiiii ez hihetetlen :D tökre beindultál, nagyon jó kis blog van kialakulóban!.Márc. 15.-én mennyien lesztek?
  Cupp
  BAnyuka

  VálaszTörlés
 2. Örülök, hogy tetszik :) Gondoltam nyomok addig valami kis olvasnivalót, hogy ne legyen olyan unalmas a blog :)
  Eddig úgy tűnik 4en leszünk, de ki tudja, lehet többen is jönnek még.

  VálaszTörlés
 3. Akkor az Astoriánál taliztok,hmm gondolom nagyon izgulsz.Ptr azt mondta ,hogy nagy szél lesz , csak nehogy felkapjon abroncsostul titeket áláméripopins.CSináljál majd képeket!!!Cupp nektek

  VálaszTörlés
 4. Nagyon izgulok már :) Nem tart vissza minket se szél se metró :D
  Mindenképp fogok csinálni képeket a következőn már ott kell lenned :)

  VálaszTörlés

Megjegyzés küldése

Népszerű bejegyzések