Reneszánsz női ruhát egyszerűen

Az előző bejegyzésben az itáliai és a német reneszánsz női öltözékeknél már szó volt az úgynevezett gamurráról, amely a reneszánsz női öltözéktípusok egyik jellegzetes fajtája volt. Gamurrát hordtak Leonardo hölgyei. A gamurra különálló hosszú ujjai ihlették a Merida öltözködését a Brave című animációs filmben, amikor a főszereplő hirtelen leszakítja középkori ruhájának ujjait, könyökénél pedig szétreped, hogy aztán kényelmesebben íjászkodhasson.

A valóságban persze nem így következett be a fordulat. A gamurra egyszerűségének tittka a paraszti viseletek átvételében rejlik.


Raffello unikornisos hölgye is gamurrát viselt



Alapként gondoljunk egy mellényre, amely legtöbbször fűzősre alakított elől. Ehhez a mellény a mell alá ér vagy pont a derékvonalban fejeződik be. A mellényhez hozzávarrunk egy szoknyát a mellény és az ujj anyagából. Az ujjakat egyszerűen kiszabjuk. A mellényrészhez a legtöbb gamurránál az ujjakat nem kell hozzávarrni, hanem csak szalagokkal vagy fűzéssel illeszteni, és már kész is vagyunk.

A gamurra alá egyszerű fehér inget vagy hosszú fehér alsóruhát húzzunk, és már kész is egy itáliai reneszánsz öltözék.

A gamurra felépítését nagyon jól bemutatja az alábbi videó, amely Caterina Sforza gamurráját ismerteti.


De akinek ez a videó kevés, annak ajánlom Ilaria Veltri tutorialját, mely nagyon jó és egyszerű ötleteket ad szabásminta elkészítéséhez.

A felsőt és a szoknyarészek mintáját az alábbi módon készíthetjük el könnyen. A szabásminta szerkesztésénél vegyük figyelembe olyan felsőink, szoknyáink méretét, melyek nem nyúlós anyagból készültek (mindig számoljunk az anyagkivágásnál 1-2 centi az összevarráshoz szegéshez!). Ezekhez érdemes viszonyítani. Egy három méter hosszúságú és másfél méter széles anyag bőven elég lesz a munkához (sőt ennyiből még egy uszályos szoknyarész is kijön!).


A mellényrésznél karcsúsítást valamint elől mellvarrást is készíthetünk (bár a mellvarrás nem tekinthető autentikusnak, viszont az anyag jobban passzol):

A felsőt igény és varrási tudás szerint merevítőkkel láthatjuk el. 

Egy kicsit bonyolultabb módszer:



Ehhez a mellényhez varrjuk hozzá a szoknyát ráncolva. Oldal és hátul igény szerint nyitottan hagyhatjuk.

Az izgalmak az ujjaknál kezdődnek. Veltri kétféle ujjszabásminta ötletet is ad.
Az első minta egy egyszerű nyitott ujj, mely nyitott marad az oldalán. Fűzéssel vagy rávarrt szalagokkal rögzíthető a gamurrához. A szalagozás és fűzés módját az alsó ábra mutatja:



A második ujjtípus az, amit Merida alapruhájánál is használtak. Könyökénél és vállnál nyitott.

A homemade costumes of history weboldalon a reneszánsz fűzési stílushoz is tippet kapunk:




Ne feledjük, hogy a gamurra alá mindig bő alsóruhát vegyünk. Ha ezt is magunk készítenénk az alábbi nagyon egyszerű mintát érdemes alkalmaznunk. (Részletes leírás)

costumingdiary

A gamurra felé oldalt nyitott köntös is készíthető, ehhez Ciar's Stitch in Time módszerét érdemes alkalmazni.


Gamurra fölé készített köntös


Ha nem akarunk varrni, akkor használhatjuk az amerikai reneszánsz találkozókra járók tipikus ötletét gamurrakészítéshez. Vegyünk egy mellényt, mely díszes anyagból szőtt, többnyire brokát. Erről vágjuk le a gombokat. Alakítsuk át elől fűzőssé ringlik betűzdelésével vagy egyéb módszerrel. Ehhez egy passzoló anyagú szoknyát vagy anyagot varrjunk fel, úgy hogy két oldalt vagy elől középen hagyjuk nyitottan. Az ujjakat a szoknya anyagából a fenti módszerekkel alakítsuk ki. Ehhez egy hasonló anyagú már nem hordott blúzt is használhatunk. Az így elkészült gamurra alá vegyünk egy fehér egyszerű bővebb inget és egy fehér egyszerű hosszú szoknyát. A gamurra köré egyszerű bőrövet vagy vastag zsinórt tehetünk.

Ha készen vagy, örülj a gamurrádnak!





További jó ötletelést, és jó varrást kívánunk!

(A következő reneszánszos posztban kuriózumként a reneszánsz férfi alsónadrág készítéséről, majd a távolabbi jövőben a hajhálókról, reneszánsz parfümről és egyéb "ínyencségekről" lesz szó.)

Megjegyzések

  1. Ez nagyon szuper útmutató, és nem is túl nehéz elkészíteni - akik félnek a bonyibb ruháktól, végre ők is varrhatnak maguknak valamit szóval hajrá!!

    VálaszTörlés

Megjegyzés küldése

Népszerű bejegyzések