Hajháló készítési módszerek

Még mindig reneszánsz. Ezúttal pedig a hajhálók készítésének technikáit veszem sorra. Egyszerű és nagyon szép, sokféleképpen variálható, méltatlanul feledésbe merült kiegészítő, amely a szépségén kívül praktikus is.
Hogyan csináljuk?

1. Sujtás és gyöngyök tüll alapon 




Autentikusnak ható hajhálót hozhatunk létre az elvestidor blog leírása alapján. Ennek lényege, hogy egy szélein sarkokban végződő ovális tülldarabot egy fejtetőhöz hasonló golyóra illesztünk gombostűkkel vagy ideiglenes ragasztással. Erre a tüllre varrunk fel ezután hálószerűen sujtást, paszományt és a szalagot találkozási pontjainál gyöngyöket. Miután kész vagyunk a tüllt kivágjuk a háló lyukaiból. A fejre a hálóhoz varrt sujtásszalaggal rögzíthetjük az ál alatt megkötve.


2. Ragasztásos technika

La Dolly Vita varrás helyett a ragasztásra esküszik. Az eltérés a fentitől csak annyiban áll, hogy ő a háló kiterített változatát készíti el, mely nagyobb, mint a fenti capulet. Homlokpánttal és csatokkal rögzíthető és egy hosszú szalaggal kötött copf tartozik hozzá. Hajhálójának elkészítéséhez videó tutorialt gyártott:



3. Horgolás

Hajhálót, kontyfogót horgolhatunk is. A Chrochet Geek videója nagy segítség lehet ebben. A horgolásnál fémes szálú fonallal még előkelőbb lesz a végeredmény:


4. Sprang technika

A sprang technika egy nagyon ősi csipkefonási technika, melynek egyik legöregebb fennmaradt bizonyítéka egy dániai XIV. századi hajháló. A sprangról a TK csipke oldalán olvashatunk érdekességeket. A sprang technikával font hajhálót a fentebb megismertek alapján láthatjuk el szegőszalagokkal, rögzítőkkel. Itt egy hálós sprang minta elkészítését tűztem be videóval:



5. Hálós méteráruból


A legkönnyebb hajháló készítési módszer, ha horgolt jellegű, különleges méteráruból vásárlunk (vagy ilyen méterárunk van otthon). Ebből kivágjuk a hajháló mintáját (többnyire egy kör vagy téglalap), körben a szélére gumit és fedőszalagot varrunk fel. Az összeillesztési pontoknál itt is díszíthetjük a hálót gyöngyökkel. Igény szerint a gumival, a rávarrt kiegészítő szalagokkal vagy csatokkal illesztjük hajunkba. (Lásd feljebb és lejjebb a megoldásokat.)


6. Hajháló hajból:




Inspirációk reneszánsz női frizurákhoz hajhálókkal:






























Megjegyzések

Népszerű bejegyzések