Doublet szabásminták, leírások és a reneszánsz gatyapőc

Az előző bejegyzésben a korai reneszánsz női alapruháról, a gamurráról volt szó. A férfiaknál is próbáltam egy alapdarabot keresni, amelyre építhető a többi "szerelés". Így találtam rá a doubletre, amely a reneszánsz férfi öltözékek egyik alapdarabja.

Fűzött bőr doublet

Kombinált stílusú doublet spanyol gallérral


A fiúk/férfiak sajnos reneszánsz ruhakészítésben nincsenek egyszerű helyzetben, ugyanis ez az alapdarab is igen bonyolult felépítésű. Ráadásul általában egy szintén nem annyira egyszerűen kiszabható rövid puffos nadrág is társul hozzájuk. Amíg gamurrát kézzel is megvarrhatsz könnyen, addig egy doublethez érdemes elővenni a varrógépet.

Itt is tekintsük alapnak a többi felsőinket, de ne a nyúlósakat, viszont figyeljünk oda, hogy testhez simuló felsőt, jobb esetben lehetőség szerint egy mellényt válasszunk. Ennek a méreteit használhatjátok nyugodtan alapnak a további szabásminták elkészítéséhez. Lehetőség szerint anyagának egy olyan textilt válasszunk, amely a reneszánsz időszakában is létezhetett. Érdemes a doubletnél bélésanyaggal dolgozni, mert sokkal szebb és korhűbb lesz a végeredményünk.

A doubletekről a leghasznosabb információkat a nachtanz.org nevű oldalon találtam. A doubletet lényegében úgy kell elképzelni, mint egy merev mellényt, amely felül szorosan és magasan gombolódik, ujjai vannak akár egy ingnek. Az ujjak többnyire rövidek vagy több részből tevődnek össze. Van egy puffos része és egy testhez álló. A puffos rész a vállat emeli ki. A doublet aljához egy rövid kis derekat hangsúlyozó sáv tartozik, amely lehet a mellény résszel egybeszabott és külön szabott is. A mellényhez egy gallér is társul.

A cikk amellett, hogy részletesen tárgyalja az anyaghasználatot, a doublet történetét kétféle szabásmintát is ad.

Az első egy nyolc darabos minta V-gallérral:



A másik úgy nevezett U-alakú gallérral, a "szoknyácska" pedig egybevarródik a mellénnyel:

A weboldal a gombolásokhoz is segítséget ad, az első inkább még középkorias, míg a második nevezhető már reneszánsznak:

A doublet össze is fűzhető, mint ahogy a legelső képen az látható.

Feljebb említettem a spanyolos doubletet, mely már egy XVI. századi típus. A Lothene Combat School oldalán találtam egy spanyolos mintát.


Ez abban különbözik az előzőektől, hogy az ujjak hosszúak, a szélükön tűnik fel csak keskeny szegély. A hátrész nem karcsúsított egy anyagdarabból áll. A hasnál bővebb, utat engedve a húsosabb férfiak idomainak. (Emlékezzünk a reneszánsz gyorstalpalóban az úgynevezett libahas divatra!)

Két korabeli szabásminta segítséget ad ahhoz, miként szabjunk anyagtakarékosan:


Ha pedig köpenyt is készítenénk hozzá:

III. Henrik doubletjéről fennmaradt rajz még további segítséget adhat a spanyolos forma elkészítéséhez valamint díszítéséhez:


A III. Henriket ábrázoló grafikán doublet a köpeny alatti, felső ruharész:



Ha a német jellegű öltözködést választunk, igény szerint Schaubét is varrnunk kell. Ezt a doublet felé kell felvennünk. Igény szerint prémekkel díszíthető, inkább hideg időjárásban javasolt ruhadarab. 


Szabásminták Schaubéhez:





Velencei jellegű férfi felsőrészhez pedig Couture Aranel oldalán találhattok jó tippeket.

Remek spanyolos férfiöltözékkészítési dokumentációt olvashatunk a washingtoni Heather Morgan oldalán. A kezdő lépésektől a díszítésekig.


Díszítéshez például szövött szalagokat alkalmazzunk: (The Modern Maker)



Nadrágokhoz az alábbi egyszerűbb ábrák használhatók:



A szeméremkupak szabásmintája (igaz ez egy német reneszánsz "gatyához" való):



amelynek, összeállításához a Beth's dress, 



valamint nemes szövettel való bevonásához és felillesztéséhez a Stitches and Seams oldalon leltem tanácsokat.

Ha a harisnyánkat is magunk készítenénk érdemes az alábbi mintát hasznosítani:



Ha további reneszánsz szabásmintát találsz, oszd meg velünk kommentben vagy Facebook oldalunkon!

Jó alkotást, jó varrást kívánunk!

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések