Női rokokó fejfedő egyszerűen

A rokokó csináld magad következő lépcsőfokához érkeztünk. Ez pedig nem más, mint a fejfedő, az úgynevezett bergère, más néven pásztorlány - vagy tejeslány - kalap. Nem kell valami nagyon komplikált dologra gondolni, egy egyszerű széles karimájú szalmakalap, amely a mai divatos daraboknál azonban laposabb és számos esetben selyemvirágokkal díszített. A magasra fésült hajba vagy parókába hajtűvel rögzítették. Főleg a 18. század közepén volt igen divatos.

Korabeli pásztorlány kalapok:





A The Dreamstress oldalán egy bejegyzés azt mutatja be, hogy mennyire könnyű egy mai szalmakalapot 18. századivá alakítani. Nagyon nagy kézműves tudás nem kell hozzá. A blog szerzője szerint a lényeg, hogy az alapunk egy szövött szalmakalap legyen. (Ezt a kijelentést azért felül lehet bírálni.)

forrás: thedreamstress


A kalap tetejét lényegében le kell vágni, és le kell rövidíteni. Ezután forró vízbeáztatásos módszerrel és egy lapos megfelelő méretű tálra formázással kialakítható a kalap teteje gömbölyű helyett lapítottra. A vágott széleket érdemes szegőszalaggal beszegni, hogy ne bomoljon szét. A kalap tetejének és karimájának szélét ragasztópisztollyal javasolt rögzíteni. A már laposabb fejfedőnket pedig nyugodtan díszíthetjük művirágokkal vagy a példa alapján selyemszalaggal.

A pontos útmutatást itt találjátok:

The Dreamstress: How to turn a straw sunhat into an 18th century bergére?

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések