Sufni-tuning - Öltözködési tippek a Titanic találkozóhoz


 Legközelebbi találkozónk a Titanic jegyében telik majd, ezért ismét szeretnénk megmutatni nektek, hogy tudtok akár varrás nélkül, némi kreativitással kosztümöt varázsolni magatoknak. Az ilyen cikkek lényege mint most is, hogy nem kell profi varrónőnek lenni ahhoz, hogy szép ruhátok legyen!  
Merjetek ti is belevágni! Hajrá!

Elsőnek itt az inspirációs képgyűjtemény, drága Adrianánk által összerakva: 
KATTTT!

Általánosságban el lehet mondani, hogy bevált recept lehet a következő pár tulajdonság a kor ruháinál: Egy hosszú ujjatlan alsóruha; ennek nyaka lehet magas vagy egyenes kivágású; a felsőruhának nem feltétlenül kell ugyanolyan hosszúnak lennie, sőt- viszont elöl nyitottnak kell lennie, és általában rövid - vagy háromnegyedes ujjúnak. Ehhez jól mutat a hosszú kesztyű (persze a rövidet is szeretjük), és a kalap, ami kulcsfontosságú majdnem minden korabeli ruhánál, hiszen ebben a korban inkább ide kezdték már felhívni a nők a figyelmet. Lehet széles karimájú vagy felfelé hajtott, a lényeg hogy díszes legyen! Tollak, tüll, virágok - engedjük szabadjára a fantáziánkat, csak az összhangra figyeljünk. Szalmakalap jó alapanyag lehet ha nincs kéznél egy antik darab :)
És persze ha van kedvünk és időnk, hímezzünk, gyöngyözzünk, szalaggal, csipkével, gombbal díszítsünk!


Az 1910-es évek női öltözete


Most pedig nézzük az 1910-es évek divatját - a szekrényből, turikból, nagyitól szerzett kincsekkel :)

1. A zseniális köntösruha  

A videót készítő lány legalább egy kosztüm-Golden Globe-ot érdemelne ötletességéért. Mindent elmond és bemutat, ami lényegében a következő az első variációnál (és nagyjából a másodiknál is, de azok vintage cuccok): 
  1. Vett egy egyszerű fehér ujjatlan maxiruhát - az övé szerencsés választás, hiszen szép hímzéssel a mellrészén nagyon is autentikus az összképen. 
  2. Vásárolt egy alap köntöst (nightrobe), amit szintén gyönyörű hímzés díszített mellénél és az ujjak végénél. Mivel az ujjak túl hosszúak voltak azonban, a vállnál visszábbhozta őket hogy ne kelljen az alján a virágokat levágni.
    Na most itt térjünk el egy kicsit a tárgytól, mivel itthon nézegettem, de csak frottír, plüss, és különböző izzadós szatén köntösöket láttam, amiket nagy ívben kerüljünk el. Kicsit jobban utána kell talán járni, de szintén interneten vagy turikban, régi cuccok között érdemes szétnézni hasonló anyagú, könnyű köntös után. Ha pedig nem találunk ilyenre,vegyünk egyszerű egyberuhát és vágjuk szét a közepén!
  3. Egy sima szép anyagú sál, vagy anyagból gyorsan varrt övvel megkötjük magunkat, ha gondoljuk gombostűvel rögzítjük az övet a ruhához hogy ne csúszkáljon. 
  4. Ezután kalap, kiegészítők - kesztyű, nyaklánc, napernyő, pincsikutya- és kész!



2. Az egyszerű de nagyszerű

Végy egy egyszerű ujjatlan maxi estélyit. Most menj el egy Röltexbe, vegyél egy métert egy nagyjából 20cm széles csipkéből. Végy egy szalagövet. Kész! Kiegészítők itt is ugyanazok, mint ezelőtt.
Tipp: óvakodjatok a modern díszítéstől a ruhán. inkább legyen egyszínű, de a modern flitterek, hajtások és cicikidobós szabás nem biztos, hogy a várt eredményt hozza. (Kérdezz ha tanácstalan vagy!) 
Tipp 2: Ehhez  még akár egy sima fekete könnyű anyagot is magam köré tekernék az öv alá, úgyis szét kell nyíljon az eleje. Ennek nem kell a földig érnie! 



Egy teljesen egyszerű darab minimális idő - és költségráfordítással


3. Variáció ketteskére

Szintén ujjatlan estélyi maxiruhát alapul véve vehetünk rá egy egyberuhát, vagy csipkeruhát, és ezt a közepén szétvágva, derékon szalaggal megkötve szintén mutatós kosztümöt kapunk.



4. Mindennapokra emlékezve

Ez az egyszerű viselet is könnyen kivitelezhető. Nincs is másra szükség, mint egy szép régies vagy  tiroli blúzra (bővebben itt olvashattok erről) és egy lehetőleg egyszínű textilszoknyára. Masnit a blúz nyakához a kámea helyett!






Ezek után álljon itt még egy pár idea, hogy hogy lehetne még pár autentikus ruhát összerakni modern alapanyagokból, amolyan gyorstalpaló-szerűen:

  • Egy rövid/háromnegyedes ujjú fehér áthajtós, vagy V kivágású tunika/blúz. Alá még két azonos színű szoknya, egyik térdig, másik földig ér. Övvel összekötni, kesztyű, kalap, ékszer.



  • Egy szép magasnyakú blúz, azonos színű hosszú szoknya - rá pedig egy köntös, vagy elöl szétnyitott egyberuha övvel.


  • Egy szép blúz, egy földig érő szoknya, öv, kalap, kesztyű, satöbbi:



 Ha bizonytalan vagy az anyagok mintájában,  stílusában, vagy akármilyen más merül fel - kérdezz!

Jó készülődést!




Megjegyzések

Megjegyzés küldése

Népszerű bejegyzések