Korhű ruhák és kompromisszumok - Általános áttekintő

Már beszéltünk is, a jelmezkészítésnél, mostani cikkel a haladóknak szeretnék segíteni.
Jöjjön egy kis általános áttekintő, mielőtt szemügyre vesszük a ruhákat.
Kifogástalan múltidézés Amerikából
Kompromisszumok

Igen, fontosak, hiszen mindannyian fizetésből élünk, és jelenleg senki sem szponzorál minket a tökéletes korhűségért:)

Az igazán korhű, rekonstruált viseleteket problémás a mai szemmel hordani, tisztítani, bár semmi kétség, akkor a legszebb a ruha, ha olyan textíliákból dolgozunk, amelyeket akkor is ismerhettek.
Sokan elcsúsznak a mintákon, még velem is megesett a "baleset", ugyanis az ember lánya hajlamos minden kicsit cirádás, virágos, leveles anyagot korhűnek bélyegezni. Mielőtt nekiesünk egy korhű ruhának érdemes kutatást végezni, hogy milyen minta volt divatos akkoriban. Érdemes festmények, fényképek alapján dolgozni, úgy nem lőhet nagyon az ember mellé:) Sokat segíthet, ha Peterson, Godey's, Harper's Bazaar Magazinokra keresünk rá az interneten.

Muszlin nyári nappali ruha, 1860


Fogjuk rá, hogy a kevert szálas anyagok, a jól kinéző műszálas anyagok is megfelelhetnek egy ruha alapanyagának, a lényeg, hogy igyekezzünk olyan műszálas anyagot választani, amiről nem ordít, hogy olcsó és mű.
Biztosan láttatok már pár olyan szaténcsodát, amiről megvolt a véleményetek. Hát, na, olyat nem szabad választani:)
Blúz, svájci öv, szoknya összeállítás, tuti kombó télen nyáron, ez téli, az 1860-as évekből
Díszítések

Ma is kapható Chantilly csipke és társai, de gondolom senki sem akarja megtudni mennyiért vesztegetik:) Használhattok nylon csipkét nyugodtan, ha szép, kidolgozott a mintája, a légcsipkék is szépek, viszont kerüljétek a rugalmas fehérneműnek való csipkét. Egyszerűen nem erre valóak, és nem is mutatnak olyan szépen a ruhán.
Légcsipke

Igényes nylon (hímzett) csipke
Chantilly vintage csipke, hmmm:)

Cipő

Van korhű cipőkészítésre is lehetőség, nem drága és nem is olcsó. Akkor ajánlom, ha annyira elszánt vagy, hogy szereted az utcán is hordani őket, vagy olyan sokszor van rajtad abroncsos ruha, hogy egyszerűen kívánja már a helyzet. Ha rászánod magad a dologra, légy hősies, és mondj le a zippzárról:) Egy fűzős vagy gombos csizmát 15 percig tart felvenni, ha sietsz 7, igen megmértem:D

Balerina cipő, az 1850-es években a lapos talp a divat


Kiegészítők
Antik legyező aranyflitterekkel
Napernyő, kesztyű, muff, legyező, bármi, ami akkor létezett és kötelező kiegészítője volt egy hölgynek. Fedetlen fővel senki sem lépett ki az utcára, csak a lázadozó ifjú hölgyek, persze nem halálos, ha nincs, de idővel érdemes vagy csinálni, vagy szerezni.
Főkötő - 1860
Gyászfőkötő, modern készítés


Egy szó mint száz, ha magatoknak készítetek ruhát, vagy varrattok, jobban jártok, ha már meglévő ruhából indultok ki, hiszen azzal nem lehet nagyon mellélőni.
 

Megjegyzések

  1. jaj ez nagyon kellett ;-))))!Folyt köv. is lesz tuti-szupi!

    VálaszTörlés
  2. Igyekszem, ahogy időm engedi, nem akarsz a textilekről írni? Hmmm?:)

    VálaszTörlés

Megjegyzés küldése

Népszerű bejegyzések